İşyerlerinde Daha Az Elektrik Kullanmak İçin Neler Yapılabilir
  1. Anasayfa
  2. IT Standartları

İşyerlerinde Daha Az Elektrik Kullanmak İçin Neler Yapılabilir

1

İlk makalemizde Green IT nedir tanımını yapmış ve BT altyapısında hangi sistemleri kullanırsak çevreye en az zararı vereceğimiz üzerinde durmuştuk. Green IT makalemizin ikinci yazısında iş yerlerinde daha az elektrik kullanmak için yapabileceklerimiz üzerinde duracağız.

Not olarak düşmek istiyorum:

Aşağıda yazılanları kendi şirketinize göre özelleştirerek tüm şirketinizde bilgilendirme maili olarak paylaşabilirsiniz. Çalışanların bu konuda bilgi edinmesine katkı sağlamakla kalmaz, şirketinizin enerji masraflarını kıstığınız için ayrıca yöneticileriniz tarafından takdir edilebilirsiniz.

Ben, bu bilgileri kendi şirketimde mail olarak attım ve hem iş arkadaşlarım hem yöneticilerim den çok olumlu geri bildirimler aldım.

Konuya başlamadan önce otomobiller hakkında kısa bir bilgi vereceğim. Çünkü eko sisteme elektrikten daha fazla zarar veren bir şey daha var. “Otomobiller”

Bir litre benzin yaklaşık olarak 2,5 kg co2 emisyonu içeriyor. Yani ortalama her 10-12 km mesafede doğaya 2,5 kg karbondioksit bırakıyoruz. Bunu her gün trafiğe çıkan on binlerce araç için düşündüğünüzde korkunç tabloyu gözünüzün önüne getirebiliyor musunuz, sağlımıza olan etkilerinden bahsetmeye gerek bile yok.

Ben özel hayatımda yürüyerek veya toplu taşıma ile ulaşabileceğim her yere arabamı kullanmadan gidiyorum, size de tavsiye ederim. Hem vakitten kazanıyor, hem yolda geçireceğiniz sürede bir şeyler okuyor veya izleyebiliyorsunuz.

Şimdi asıl konumuza dönelim. Arabalardan sonra doğaya karbondioksit salan ikinci büyük kaynak “Elektrik”

 

ELEKTRİK NASIL SAĞLANIR?

Resim 1

 

Ülkemizde elektrik enerjisi ihtiyacı, termik santraller, Hidroelektrik santraller (HES) ve yapılan-yapılması planlanan Nükleer santraller ile karşılanıyor.

Bu elektrik sistemlerinin nasıl çalıştığına kabaca değinecek olursak:

Termik Santraller; doğalgaz, kömür, petrol gibi katı fosilleri kullanarak elektrik üretir, yani hem doğaya zehir salar hem de yer altı madenlerimizi tüketir.

Hidroelektrik Santraller (HES); Akarsulardan ve barajlardan akan su gücünün dinamo yardımıyla elektrik enerjisine çevrilmesi ile oluşur.

Nükleer santraller; Nükleer enerji oluşumu sırasında reaktör içerisindeki uranyum çekirdeklerine nötronlar çarpar, uranyumun ve nötronların çarpışmasıyla füzyon sonrası ortaya enerji çıkar.

Çernobil felaketini hepimiz biliyoruz, bir kaza sonrasında doğabilecek felaketin boyutunu düşünmek bile korkutucu, 2-3 jenerasyon sonrasında bile Ukrayna’nın Çernobil bölgesinde yaşamış olan insanların doğarken bedenlerinde farklı görüntüler ortaya çıkıyor.

Türkiye’de nükleer güç karşıtları azımsanmayacak seviyede nükleer santralleri destekleyen insanların olduğu da biliniyor. Nükleer tartışmaları yaparken şunu unutmamak gerekiyor nükleer santrallerde kullanılan teknoloji hala 1970-1980 dönemlerinden kalma. Dolayısıyla tehlike devam ediyor. Bazı şirketler bu teknolojinin üzerine çıkmak, temiz ve sürdürülebilir nükleer enerjiler yaratmak için çalışmalarını sürdürüyor. Örneğin Bill Gates’in başında olduğu Terrapower.

https://terrapower.com/

Sürdürülebilir ve temiz enerji için çalışan şirketlerden biri de Tesla. Özellikle Tesla’nın Solar Roof ve Powerwall projeleri temiz enerjiye dair güzel projeler içeriyor.

https://www.tesla.com/solarroof

Her ne çeşit enerji kaynağı kullanıyor olursak olalım daha az elektrik tüketmek hepimizin yaşadığımız çevreye karşı sorumluluğu. Biz şirket bazında nasıl daha az elektrik tüketebiliriz bunu üç başlıkta ele alalım, daha az elektrik kullanarak faturamızın daha az geleceğini yani kazanırken kazanacağımızı da unutmayalım.

 

İŞYERİNDE DAHA AZ ELEKTRİK KULLANMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Resim 2

 

1- Klima Elektrik Prizi Gibi Cihazlar

Gün içinde ihtiyaç duymuyorsak klima çalıştırmayalım, akşam çıkarken klima veya fankolinlerin kapalı olduğundan emin olup şirketten çıkalım. Çıkarken tüm lambalarımızın kapalı olduğundan emin olalım. Prizlerimiz anahtarlıysa anahtarını off duruma getirelim, değilse elektrik prizimizden bilgisayar, telefon gibi ekipmanlarımızın fişlerini çıkartıp öyle şirketten ayrılalım.

2- Bilgisayar- Monitör- Printer

Printerlarımız aktif olduğu sürelerde enerji tasarrufu moduna geçerek çalışabilir (Bu süreyi manuel olarak IT admin beliryebilir). Printerlar içerisindeki fırının ısınması ile çalışan ve çok ciddi oranda elektrik tüketen cihazlardır. Güç tasarrufu yaparak ciddi oranda elektrik sarfiyatı yapabiliriz.

Printerda yazdırdığımız kağıtların ağaçlar kesilerek elde edildiğini biliyoruz o yüzden gerekmiyorsa döküman yazdırmayalım.

Akşam çıkarken bilgisayarımızı shut down edebiliriz, sabah gelirken yeniden açarsak bu bilgisayarın daha stabil çalışmasını sağlar. Eğer 15-20 dakikalığına masamızdan ayrılacaksak bilgisayar kapağını kapatarak stand-by durumuna geçmesini sağlayalım geldiğimizde kapağı açarak kaldığımız yerden devam edebiliriz.

Monitörler; Akşam çıkarken kullandığımız prizi çekersek monitörümüz enerji tüketmeyecektir, birkaç saat için yerimizden ayrılıyorsak monitörlerimizi kapatma tuşundan kapatabiliriz.

3- Akıllı Telefonlar

Akıllı telefonlarımızı daha az şarj ederek elektrik tüketimini minimum seviyede tutabilir, bazı küçük dokunuşlarla bataryalarımızın çok daha uzun süreler kullanılabilir olmasını sağlayabiliriz.

Şirket içerisinde “data” modunu devre dışı bırakıp sadece wireless bağlantı sağlayabiliriz, data kullandığımız zamanlarda 4,5-5G yerine 3G kullanırsak bu bataryamızın daha uzun süre gitmesini sağlar.

Ekran parlaklığını maksimum seviyelerde kullanmamız gerekmiyorsa düşürebiliriz.

Gece uyurken acil ihtiyaç duyulabileceğimiz zamanlarda değilsek, telefonumuzu uçak moduna alabilir veya böyle bir özellik varsa ultra düşük batarya tüketimi modunu aktif edebiliriz. Bu sayede sabah kalktığınızda şarjınızın sadece %1 veya 2 oranında tükendiğini göreceksiniz.

 

Green IT makale serisinde bir sonraki yazımız, elektronik atıkların geri dönüşümü hakkında olacak.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Green IT, Green IT Nedir, Green Computing, Yeşil Bilişim, Daha az elektrik, elektrik sarfiyatı, İşyerlerinde Daha Az Elektrik Kullanmak İçin Neler Yapılabilir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ali Örtül, İstanbul Üsküdar doğuımludur. 10 yıldan uzun süredir IT sektöründe çalışan ve bir çok firmada farklı teknoloji ve projelerde görev alan Ali Kıdemli IT Profosyonelidir.Microsoft başta olmak üzere bir çok teknolojiye hakim olan Ali Microsoft Türkiye'de Windows Server Şampiyonu olarak tüm kanala En yeni Microsoft teknolojilerini aktardıktan sonra. Şu an dünyanın en büyük bankalarından birinde Microsoft Altyapı Danışmanı olarak çalışıyor.Türkiye IT sektörüne birikimlerini ve deneyimlerini paylaşarak destek olmayı misyon edinen Ali Örtül. Sıkı bir Green IT destekçisidir.MS, MCP, MCSA,MCSE, MCTS, MCITP, MCT ve CCNA ünvanlarına sahiptir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
green it nedir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 27/12/2020

    Emeğine sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir