Green IT Nedir
0

Küresel ısınma ve çevre felaketleri tüm dünya gündemini ve ülkemizin gündemini meşgul etmeye devam ediyor.Bilim insanları, hava sıcaklığının sanayi öncesi dönemden bu yana (1850-1900) 1 santigrat derece yükseldiğini, dünyanın en fazla 0,5 derece daha ısınmayı kaldırabileceğini belirtiyorlar. Sıcaklığın mevcut halinden, çok değil 1,5 derece daha artması halinde geri dönüşü olmayan tehlikelerin bizi beklediği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Green IT (Yeşil Bilişim) Bilgi teknolojilerinin kullandığı kaynaklar, ekipmanlar, tasarım ve operasyonların, bilgisayar ve teknolojik yan ürünlerinin çevreye en az zarar vermesini sağlayan bir teknoloji farkındalığıdır. Bazı kaynaklarda Green Computing olarak da karşımıza çıkar.

Günden güne küresel ısınmaya maruz kalan ve yok olan dünyamıza karşı biz sistem yöneticilerinin ciddi sorumluluğu var. Green IT hassasiyeti bulunan Hardware ürünleri tercih edebilir, şirketimizde enerji sarfiyatını minimuma indirebilir bu önlemleri alarak hem doğaya daha az zarar verip hem maliyetlerimizi düşürebiliriz.

Peki, bu neden bizim için önemli olsun? Günlük işlemlerimizi ve projelerimizi Green IT ekolünü dikkate almadan da gayet güzel sürdürebiliyoruz. IT operasyonu ve IT tasarımlarımızı Green IT’ye uygun olarak ölçeklendirmek öncelikle minimum enerji kullanarak çalıştığımız şirketin enerji giderlerini ciddi oranda düşürmemizi sağlar. Önce yaşadığımız ülke, sonra yaşadığımız dünyaya en az negatif etki ile gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmamızı olanak verir.

Yurt dışında IT operasyonları ve tasarımları uzun zamandır Green IT dikkate alınarak yapılıyor. Örneğin iki ürün arasında kaldınız, hangi ürünü tercih edeceğiniz, firmanın sosyal sorumluluklara katılım oranı ve ürünlerinde Green IT etiketi kullanarak çevre dostu ürünler üretip üretmediğine bakarak yapılır.

Microsoft Green, Hp Green Business Technology gibi projeler bazı büyük vendorların Green IT konusundaki hassasiyetini bizlere gösteriyor.

Türkiye’de bu bilincin artması, IT dünyasının sorumluluğu olmaya devam ediyor. BT uzmanları ve karar vericileri olarak, Green IT konusunda hassas olunmalı, olabildiğince doğaya ve çevreye az zarar verilmeli, bu sayede hem çalıştığımız şirketlere hem ülke ekonomisine katkıda bulunabilmeliyiz.

Neden Green IT?

Arka planda neler oluyor?

Peki neden BT (Bilgi teknolojileri) ekipmanlarının kullanımı doğaya zarar versin ve bizim yeşil bilişime yönelmemiz gereksin.

Bunun cevabını tek kelime ile açıklayabiliriz “Elektrik” BT kaynaklarının tamamı elektrikle çalışan cihazlardan oluşur bu kaynakların tamamı modern bir ofis binasının elektrik giderlerinin %35’ini oluşturur.

Bu oldukça büyük bir oran, BT kaynaklarının salınım yaptığı karbondioksit oranı tüm dünya karbon salınımının %2 sini oluşturur.

Bu oran tüm dünya havacılık sektörünün kullandığı enerji miktarıyla aynıdır, kullandığımız cihazların sayısı arttıkça bu oranın da artacağını öngörmek çok zor değil.

Kullandığımız enerji kaynakları 3 temel istasyon aracılığıyla bizlere ulaştırılıyor. Bu sistemler Termik Santraller, Hidroelektrik Santraller (HES) ve Nükleer Enerji Santralleri. Sonraki makalelerde bu konuya detaylı değineceğiz.

Çok kabaca açıklayacak olursak, iş yeri ve evlerimizde prizlerimize ulaşan elektrik, termik santraller için fosil (petrol, kömür, maden) gibi yakıtların buhar yardımıyla elektrik enerjisine dönüşmesiyle oluşur. Bizim prizlerimizde kullandığımız her 1kwa için 3kwa enerji harcanır.

Bu sebeple yer altı kaynaklarımızı nasıl hunharca katlettiğimizi anımsamak ayrı bir dramı gözler önüne serecektir. Çünkü fosil kaynaklar dediğimiz şey tarih boyunca yaşamış atalarımızın bedenlerinden toprağa karışmış olan fosildir tarih öncesi dönemde yaşamış canlılar olan dinazorlar ve hayvanlar da bu fosil grubunu oluşturur.

Bazı teknolojik yenilikler ve sorumluluk hisseden kişiler, örneğin Elon Musk gibi, elektrikli arabalar, güneş panelleri ve Powerwall gibi teknolojilerle dünyaya daha az zarar vererek, ihtiyacımız olan enerjinin sağlanabilmesi için yenilenebilir enerji kaynakları kullanmaya dönük projeler yapıyor.

Nükleer enerjiden bahsederken şunu unutmamak gerekir. Güneş, en büyük nükleer güçtür onun sağladığı ısı ve ışığın %1 den bile daha azı yıllık dünya üzerindeki tüm enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip, üstelik bedava… Güneş panellerinin Capex maliyeti günümüzde hala yüksek olduğu için öncelikli tercih edilen enerji kaynağı haline gelemedi.

Gelişmiş ülkelerde Green IT danışmanlığı veren firmaların sayısı her geçen gün artıyor, bu firmalar çeşitli ölçüm ve testlerle firmanızın ne kadar enerji harcadığını ve bu miktarın nasıl düşürebileceği üzerine çalışmalar yapıyorlar. Yakın zamanda ülkemizde de bu hizmeti veren firmalar yerlerini aldı.

Green IT için Neler Yapılabilir?

Green IT için son kullanıcı tarafında yapabileceğimiz birçok şey var, ileride makalelerimizde bu konuya detaylı değineceğiz bu makalede altyapı tarafında neler yapabiliriz bakalım.

  1. Cloud Computing (Bulut Bilişim)

Resim-1

Green IT için Bulut Bilişim tercih edilmeli;

Bant genişliğimizin artması sonucunda günümüzde birçok firma hizmetlerini cloud üzerinden almaya başladı. Microsoft, Amazon, Google gibi dev firmalar bir şirketin ihtiyaç duyabileceği tüm IT hizmetlerini bulut üzerinden verebiliyor, son bir kaç yıldır da bu hizmeti verirken doğa hassasiyeti güdüyorlar.

Bu büyük vendorların kullandığı Datacenterlarda yenilenebilir enerji kullanmaya bu sayede çevreye daha az zarar vererek bu hizmetleri müşterilerine sunmaya başladılar.

Bu hizmetleri kullanmak biz IT uzmanlarının hem daha az problem ile uğraşmamıza imkân sağlıyor, hem yönetilebilirliği daha kolay olduğu için başka işlere ve projelere zaman ayırabilmemize olanak veriyor.

Bir kaç tıkla bir sunucuyu ayağa kaldırabiliyor, kullanıcıların E-mail, Drive, takvim, konferans gibi uygulama gereksinimlerini karşılayabiliyoruz. AI, ML gibi teknolojilerle üzerimizdeki iş yükünü Cloud üzerinde çalışan yapay zekâya aktarabiliyoruz, bu gerçekten bizim için çok büyük bir konfor. Üstelik sunucunun Down veya Crash olması gibi ihtimalleri düşünmemize de gerek kalmıyor.

Yedekleme gibi ihtiyaçları minimuma indirdiği için bize hem zaman, hem nakit hem de elektrik tasarrufu olarak geri dönüyor.

Bu yüzden bulut teknolojilerini kullanmak ve sistemlerimizi oraya kaydırmak Green IT için en temel gereksinimlerden.

  1. Sanallaştırma (Virtualization)

Resim-2

Sanallaştırma günümüzde her yerde karşımıza çıkan ve kullanılan bir teknoloji, öyle ki bir fiziksel makine sanallaştırılmamışsa şaşırabiliyoruz, yönetimsel olarak kolaylık ve ölçeklenebilirlik hizmeti vermek için oluşturulan bu teknolojinin hediyesi ise bizim için daha az enerji tüketmek oluyor.

Birden fazla sunucumuzu tek bir fiziksel makine altında toplayarak hem elektrik sarfiyatı yapabiliyor hem de donanım maliyetlerimizi sıfıra indirebiliyoruz. Bize sunduğu avantaj ise örneğin şirketimizde Exchange, SQL, File Server, Terminal Server, Erp ve Print Server hizmetleri veriyoruz, daha önce bunların her biri için farklı fiziksel sunucular gerekiyordu.

Bunların Cluster çalıştığını da düşünürsek her bir hizmet için en az birer tane yedek sunucu barındırmak zorundaydık. Artık her birini güçlü tek bir fiziksel sunucuda barındırmamız mümkün. Öyle ki Hyper Converged (HCI) yapılarla beraber yedeklerini bile aynı sunucu üzerinde tutabiliyoruz.

  1. Power Management (Güç Yönetimi)

Resim-3

Power Management (Güç Yönetimi), bazı elektrikli cihazların, özellikle bilgisayarlar, fotokopi makineleri, işlemciler ve ekran kartlarının yanı sıra monitörler ve yazıcılar gibi çevre birimlerinin bir özelliğidir; gücü keser veya etkin olmadığında sistemi düşük güç durumuna geçirir.

Bu gibi çevre birimlerinin yanı sıra IT altyapısında kullanılan, sunucu, Storage (San, Nas, Das) cihazları, switch, firewall cihazlarının birçoğunun üzerinde güç yönetimi yapabileceğiniz konfigürasyonlar bulunur. Örneğin kullandığınız omurga veya kenar swithcler boş portları için güç yönetimi yaparak buradan veri akışı ve elektrik akımı geçirmezler. Bu sayede gereksiz elektrik masrafından ve harcamadan kaçınmış oluruz.

Donanımların yanı sıra yazılımların da donanımlar üzerinde Power Management özelliği vardır. System Center ürünleri, ESXI gibi çok kullanılan merkezi yönetim araçları veya Windows 7, Windows 10 clientların disk ve çevre birimlerini kullanılmadığı zaman kapatan ve güç yönetimi sağlayan özellikleri bulunuyor.

Sistemlerin kurulumunda yapılacak küçük bir Power Management konfigürasyonuyla, elektrik sarfiyatını minimuma indirebilir ve şirket giderlerinin önemli bir kısmı olan elektrik faturalarını en aza indirebiliriz.

  1. Web Konferans – Telekom

Resim-4

Telekom ve konferans çözümleri enerji tasarrufu yapabileceğimiz bir diğer alan. Telekom kısmından başlayacak olursak eski görüşmelerimizi bakır teller aracılığıyla elektrik sinyallerinin taşınması vasıtasıyla gerçekleştiriyorduk.

Şu anda daha güncel bir teknoloji olan ip santral altyapısı veya tamamen web based görüşmeler yapıyoruz, bu çözümler iletişim ihtiyaçlarımızı daha az enerji ile gidermemizi sağlıyor.

Web konferanslar bize hem ciddi bir maliyet avantajı hem yol masrafımızı engellediği için Green IT alanındaki en büyük nimetlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Çok şubeli bir yapıda herhangi bir yöneticinin bölge müdürlüğü veya şubeyi denetlemek için yüzlerce kilometre uçak ile veya otomobil ile seyahat ettiğini düşünün. Bu durumun doğaya katacağı karbon değeri fazlasıyla yüksek, web konferans çözümleri hem zamandan, hem giderlerden hem de doğaya daha az verdiği zarardan dolayı kullanmamız gereken önemli teknolojilerden.

Bu makalemizde Green IT nedir ve hangi güncel teknolojiler kullanarak enerji giderlerini minimuma indirebileceğimizi konuştuk. Bir sonraki makalemizde “Green IT için sistem yöneticileri pratikte neler yapabilir” detaylı olarak ele alacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Green IT, Green IT Nedir, Green Computing, Yeşil Bilişim, Green IT teknolojileri, İşyeri giderini azaltma, Neden Green IT,Green IT için Neler Yapılabilir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 7
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ali Örtül, İstanbul Üsküdar doğuımludur. 10 yıldan uzun süredir IT sektöründe çalışan ve bir çok firmada farklı teknoloji ve projelerde görev alan Ali Kıdemli IT Profosyonelidir.Microsoft başta olmak üzere bir çok teknolojiye hakim olan Ali Microsoft Türkiye'de Windows Server Şampiyonu olarak tüm kanala En yeni Microsoft teknolojilerini aktardıktan sonra. Şu an dünyanın en büyük bankalarından birinde Microsoft Altyapı Danışmanı olarak çalışıyor.Türkiye IT sektörüne birikimlerini ve deneyimlerini paylaşarak destek olmayı misyon edinen Ali Örtül. Sıkı bir Green IT destekçisidir.MS, MCP, MCSA,MCSE, MCTS, MCITP, MCT ve CCNA ünvanlarına sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir