Azure Virtual Desktop Üzerinde Linux Kullanımı
0

Azure Virtual Desktop makale serisinde devam ediyoruz. Bu makalede katıldığımı birçok teknik sunumda ya da PoC’de hem katılımcılarımızdan hem de müşterilerimiz tarafından sıklıkla sorulan bir soruya cevap bulmaya çalışacağım. AVD içerisinde desteklenen işletim sistemleri makalenin yazıldığı bu tarih itibariyle Windows client işleti sistemler olarak sunulmakta. Bunlar Windows 10 ve Windows 11’dir. Linux OS bir işletim sistemi (Ubuntu, Debian v.b) kullanıma sunulmamaktadır. Bu makalede Azure Virtual Desktop üzerinde Linux işletim sistemi yayınlamayı inceleyeceğiz.

Bu kısımda çok kısa bir şekilde sizlere WSL’i yani Windows Subsytem Linux’ü açıklamak isterim. Windows cihazlarımızda Hyper-V vb. bir sanallaştırma uygulamasına ihtiyaç kalmadan PowerShell üzerinden Linux bir alt işletim sistemi kurulması işlemidir.

Kullanıcılar WSL sayesinde Windows makinesinde aynı anda hem Windows hem de Linux kullanabilir hale gelmektedir.

Arada bir sanallaştırma uygulaması olmaması sebebiyle hızlı ve optimize bir şekilde kullanmanıza kaynaklarınızı daha verimli kullanmanıza olanak sağlamaktadır.

Ubuntu, Debian, Kali ve daha fazlası gibi çeşitli Linux dağıtımlarını yüklemek ve çalıştırmak için WSL kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki GNU/Linux komut satırı uygulamalarını kullanabilirsiniz.

Araçlar: vim, emacs, tmux

Diller: NodeJS, JavaScript, Python, Ruby, C/C++, C# ve F#, Rust, Go, vb.

Hizmetler: SSHD, MySQL, Apache, lighttpd, MongoDB, PostgreSQL.

Azure VDI Host Pool ve Personal seçeneklerinin ikisindede WSL’i kullanabilirsiniz. Ancak VDI Kurulumu esnasında Security Type “Standart” olarak seçilmiş olması gerekmektedir.

Aksi taktirde Sanallaştırma özelliği kapalı gelebilir.

VDI’ın Windows 10 sürüm 2004 ve üzeri (Build 19041 ve üzeri) veya Windows 11 olması gerekmektedir.

Resim- 1

Azure’da bulunan VDI cihazıma bağlanıyoruz.

Resim- 2

Kullanıcı adı şifre bilgisini girerek oturum açıyoruz. Sonrasında VDI Cihazının Sanallaştırma özelliğinin açık olup olmadığını doğrulamak için “Task Manager” ‘ dan kontrol sağlıyoruz.

Resim- 3

PowerShell’i yönetici olarak çalıştırıyoruz.

Resim- 4

wsl –install” komutu ile WSL kurulumunu başlatıyoruz.

Resim- 5

Kurulum için gerekli dosyaları birkaç dakika içerisinde indirecektir.

Resim- 6

Kurulum dosyaları başarıyla indi. Kurulum aşaması otomatik olarak başlıyor.

Resim- 7

Kurulum devam ediyor. Bu kısım diğer adımlara göre biraz daha uzun sürebilmektedir.

Resim- 8

Kurulum tamamlanmış bulunuyor. Yeni bir kullanıcı oluşturmak için kullanıcı adı ve şifre bilgisini giriniz.

Resim- 9

Şifrenizi doğrulayarak giriniz.

Resim- 10

mustafawsl kullanıcı hesabı başarıyla oluşturuldu.

PowerShell ekranında wsl -l -v komutu ile kurulu olan WSL’in versiyon bilgisini kontrol edebilirsiniz.

Resim- 11

Artık Azure Virtual Desktop üzerinde Linux işletim sistemi kullanmak isteyenler bu yöntemle büyük bir kolaylıkla Linux deneyimi yaşayabilirler.

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs: Azure VDI, Azure WSL, Azure Windows Subsystem Linux, Windows Subsystem Linux, VDI Windows Subsystem Linux, Azure VDI WSL kurulum, Azure VDI Windows Subsystem Linux nedir, Azure VDI WSL nedir, Windows Subsystem Linux ne işe yarar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir