Azure Chaos Studio’yu Tanıyalım
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Chaos Studio’yu Tanıyalım

0

Microsoft Azure tarafından kullanıma sunulan en yeni servislerden bir tanesi olan Azure Chaos Studio hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım. Öncelikle böyle bir servisin yokluğunu hissetmiyorduk desek yalan olurdu. Azure Chaos Studio, Azure ortamınızda kaos mühendisliği denemeleri yapmanızı sağlayan bir hizmettir. Kaos mühendisliği, sistemlerin dayanıklılığını ve hata toleransını test etmek için kasıtlı olarak hatalar ve kesintiler yaratma pratiğidir.

Azure kendi politikaları gereği ortamdaki kaynaklara penetration test, dayanıklılık testleri, kalite testleri gibi incelemeleri mümkün kılmamaktadır. Bu sebepten yukarıda bahsettiğim gibi böyle bir hizmetin eksikliği çok belli oluyordu. Buraya şu notu ekleyerek Azure Chaos Studio’nun temel işlevlerini, faydalarını aktaracağım. Azure Chaos Studio bir penetration test hizmeti değildir yanlış anlaşılma olmasın.

Azure Chaos Studio’nun temel işlevleri şunlardır:

  • Uygulama dayanıklılığını test etme: Azure uygulamalarınızın ve altyapınızın gerçek dünya kesintilerine nasıl tepki verdiğini gözlemleyerek zayıf noktaları belirleyebilirsiniz.
  • Hata senaryolarını simüle etme: Ağ gecikmesi, sanal makine arızaları, depolama kesintileri gibi çeşitli hata senaryolarını simüle ederek sisteminizin bu tür durumlara karşı nasıl davrandığını analiz edebilirsiniz.
  • “Oyun günü” senaryoları oluşturma: Önemli etkinliklere veya sezonlara hazırlanmak için yük, ölçek, performans ve dayanıklılık testleri yaparak sisteminizin hazır olduğundan emin olabilirsiniz.
  • Sürekli doğrulama: Kaos mühendisliği deneylerini kalite doğrulama süreçlerinize entegre ederek sürekli olarak sistem dayanıklılığını izleyebilirsiniz.

Azure Chaos Studio’nun faydaları:

  • Uygulama güvenilirliğini artırma
  • Kesinti süresini azaltma
  • Maliyetleri düşürme
  • Müşteri memnuniyetini artırma

Özetle, Azure Chaos Studio, Azure ortamınızın dayanıklılığını artırmak ve beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmak için kullanabileceğiniz güçlü bir araçtır.

Azure Chaos Studio makale serisine devam edeceğim ve bir Azure sanal makine üzerinde bir kaos senaryosu oluşturmayı ve çalıştırma adımlarını anlatacağım.

Bir sonraki Azure makalesinde görüşmek üzere.

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs: Azure Chaos Studio, Azure, Azure Chaos Studio nedir, Azure Chaos Studio ne işe yarar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir