1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Site Recovery Nasıl Yapılır – (On-Premises SCVMM to Microsoft Azure) – Bölüm 1


0

Yine güzel bir Azure senaryosu ile bir aradayız. Bu yazı dizisinde Microsoft Azure Site Recovery (ASR) hizmetini inceliyor olacağız. Felaket senaryoları (Disaster Recovery) ve İş sürekliliği (Business Continuity) senaryolarımızı gerçekleştirmek için Azure Site Recovery (ASR) hizmetini kullanabiliyoruz.

Azure Site Recovery ile gerçekleştireceğimiz Business Continuity, Disaster Recovery (BCDR ) senaryoları için On-Premises yapılarımızda yaptığımız bir çok donanım ve yazılım maliyetlerine gerek duymadan Site Recovery servisini kullanabiliriz. Azure üzerinde bulunan diğer hizmetler gibi Site Recovery hizmetini de tek başına bir çözüm olarak da kullanabilirsiniz. Azure Site Recovery farklı alt yapıları (Hyper-V, Vmware veya Fiziksel) tek bir platform üzerinden yönetmenizi ve korumanıza da sağlamaktadır. Azure Site Recovery ile kullanacağımız birçok farklı senaryo bulunmaktadır. Bu senaryoları tek tek incelemek isterseniz. Microsoft Azure Site Recovery

Bizim bu yazı da inceleyeceğimiz senaryo “On-Premises SCVMM to Azure” olacak yani kurum için yapılarınızda bulunan iş yüklerinizi System Center Virtual Machine Manager 2012 R2 ile beraber Microsoft Azure üzerine replike edeceğiz. Bu senaryoda sanal makineler Hyper-V Replica teknolojisini kullanmaktadır.

Yapımız aşağıdaki gibidir. On-Premises ortamımızda iki adet Hyper-V sunucusunu ve üzerinde çalışan bir adet sanal sunucumuz bulunmaktadır. Hyper-V hostlarımızı yöneteceğimiz bir adet SCVMM 2012 R2 sunucumuz bulunmaktadır. Bir adet Domain Controller sunucu ve enginozkurt.local adında Forest ‘um bulunmaktadır. Ayrıca On-Premises ortamı ile Azure ortamını Windows Server RRAS rolü ile birlikte Site-to-Site VPN bağlantısı bulunmaktadır.

Azure Site Recovery Ön gereksinimler;

  • Microsoft Azure hesabı gereklidir. Eğer bir hesabınız yok ise ücretsiz deneme hesabı açabilirsiniz.
  • Azure depolama alanı ihtiyacı için bir adet Storage Account gerekmektedir. Oluşturacağımız Storage Account Geo-Redundant olması önerilmektedir. Azure Site Recovery hizmeti ile Storage Account’un aynı Datacenter üzerinde olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Azure üzerinde kullanacağımız Virtual Network ‘un oluşturulması gerekmektedir.
  • VMM Sunucunuz System Center Virtual Machine Manager 2012 R2 olması gerekmektedir.
  • System Center Virtual Machine Manager 2012 R2 Update Rollup 6 yüklü olması gerekmektedir. SCVMM 2012 R2 UR6
  • Hyper-V sanal makineler VM Generation 1 olması gerekmektedir. Azure Site Recovery şu an için Generation 2 desteklememektedir.
  • Hyper-V sunucusu minimum Windows Server 2012 olması gerekmektedir.
  • Detaylı bilgi için Microsoft Azure Site Recovery Best Practice


Resim-1 :

Adım 1 – Site Recovery Vault oluşturulması

Azure Management portal’a login olduktan sonra Data Services > Recovery Services > Quick Create seçeneğine tıklayarak Vault için bir isim ve bölge seçimini yaparak Site Recovery Vault‘umuzu oluşturuyoruz.


Resim-2

Oluşturduğumuz Vault “scvmm-asr001” çift tıklıyoruz. Sol üst tarafta bulunan mavi bulut ile Quick Start ekranını açıyoruz. Setup Recovery kısmına tıkladığımız da ise Azure Site Recovery hizmeti ile beraber kullanabileceğimiz senaryolar bulunmaktadır. Bizim kullanacağımız senaryo “Beetween an on-premises VMM site and Azure” senaryosudur. Burada olmayan Eylül ayı içerisinde kullanıma sunulacak olan ” On-Premises Vmware or Pyhiscal to Microsoft Azure” senaryosu bulunmamaktadır. Benim için Azure Site Recovery servisinin dikkat çeken en önemli özelliklerinden bir tanesi Vmware mimarisi üzerinde çalışan sanal sunucuları ve fiziksel sunucularınızı koruyabilmesi ve bunun yanında bulunan diğer ek özellikleridir.


Resim-3

Seçmiş olduğumuz senaryo adımları 5 ana başlık altında toplanmıştır. Bu senaryo için tüm adımlar aşağıdaki linkler ile sizi yönlendirmektedir.


Resim-4

İlk sırada bulunan adımda On-Premises ortamımızda bulunan VMM sunucumuzu Azure üzerine Register işlemi yapacağız. Bunun için önce Microsoft Azure Site Recovery Provider yazılımını indirmek için “Download Microsoft Azure Site Provider for installation on VMM Servers” linkine tıklıyoruz.


Resim-5

VMMASRProvider yazılımını VMM sunucusu üzerine kaydediyoruz.


Resim-6

VMM Sunucumuzu Azure üzerine register etmek için gerekli olan registration key dosyasını download ediyoruz. Registration key dosyası içerisinde Azure subscription bilgilerimiz yer almaktadır.


Resim-7

Registration key dosyasını da VMM sunucusu üzerinde kaydediyoruz.


Resim-8

Download etmiş olduğumuz VMMASRProvider yazılımını çalıştırıyoruz. Bu işlem esnasında VMM servisi stop olacaktır sonrasında otomatik olarak servis start edilmektedir. (Prod ortamda bu işlemi yaparken bunu dikkate almanız gerekebilir.)


Resim-9

Proxy Server kullanmadığım için “Connect without proxy” seçeneği ile devam ediyoruz.


Resim-10

Server Registration ekranında ise download etmiş olduğumuz registration key dosyasını gösteriyoruz.


Resim-11

Registration key dosyasını gösterdikten sonra Next ile devam ediyoruz.


Resim-12

Synchronize Cloud Metadata kısmında bulunan “Sync cloud meta data to site recovery portal.It doesn’t conflict my privacy requirements” seçeneği ile VMM üzerinde bulunan tüm Metadata bilgilerinin Azure Site Recovery üzerine senkronize edilmesini sağlamaktadır. Data Encryption kısmında ise Azure Site Recovery için bir SSL sertifikası kullanıyor ise buradan ilgili sertifikayı ekleyebilirsiniz.


Resim-13

VMM Server Register işlemi başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.


Resim-14

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

10 yıl gibi bir süredir sektörde çeşitli pozisyonlarda görev almıştır. Sistem Entegratörü olan bir firmada proje yöneticiliği pozisyonunda birçok proje gerçekleştirmiştir. Şu an Bilge Adam Bilişim Grubunda Sistem ve Güvenlik Departmanında Danışman olarak yer almaktadır. Sahip olduğu Sertifikalar; MCSE Private Cloud, MCSA Office 365,MCSA Windows Server 2012, MCPS, IBM System X, IBM System Storage, Veeam VMSP, VMTSP.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir