Bu makalemde Azure üzerinde açtığımız VM’lerin uzak masaüstü bağlantı portlarını (RDP) nasıl değiştireceğimizi göstereceğim. Azure’da açtığımız sanal makinelerde RDP portu Default olarak 3389 dur. Fakat bazı müşterilerim gerek güvenlik gerekse şirket politikaları gereği burada ki port numaralarının değişmesi gerektiğini iletiyorlar bana. Burada yazdığım makale ile sizin de benzer bir sorunuz varsa çözmüş oluruz diye düşünüyorum.
Öncelikle Azure Portala giriş yapalım ve RDP portunu değiştireceğimiz VM kaynağına gidelim ve sol kısımdan Networking kısmına tıklayalım.
Resim-1
Burada gördüğünüz gibi RDP portu olarak gözüken değer Default olarak 3389. Bunu değiştirmek istediğim durumda yapmam gereken şey öncelikle Networking kısmına girdiğin sol pencerede aşağı tarafa inip Run Command kısmına tıklamak.
Resim-2
Bu kısımda önceki makalelerimde bahsettiğim eğer VM’e bağlanamazsak ya CMD’ye ya da buradan bazı hazır Script’leri kulladığımız alanda işlemler yapabiliyoruz. RDP portu ile ilgili en alt kısımda “SetRDPPort” kısmı işimizin ilk kısmını çözecektir. Kod merak eden olabilir diye onun da açılımını altta paylaşıyorum.
Resim-3
Burada RDP portu olarak benden bir değer girmemi istiyor. Ben 3390 değerini girdim. Run dediğimde aşağıda ki gibi bana Script’in Output’unu verecek.
Resim-4
Gördüğünüz üzere RDP port değiştirme Script’i başarılı oldu. Ama işlemlerim direk bununla bitmeyecek. Şimdi tekrar VM’in network kısmına gelip oradan bu port için bir kural yazmam lazım ki RDP’yi bu port değeri üzerinden yapabileyim. Bu sebeple yine RDP portunu değiştirdiğim VM kaynağına gidiyorum ve soldan Networking kısmına tıklıyorum.
Bu kısımda oluşturduğum RDP portu için Inbound kısmına Allow yetkisi vermem gerekiyor. Yoksa RDP yapmaya çalıştığımda bağlantı hatası alabilirim. “Add Inbound Port Rule” butonuna basıyorum ve aşağıda ki resim gibi dolduruyorum.
Resim-5
Source: Kaynak kısmı Any olarak kalacak.
Source port ranges: Bu kısma yıldız koyuyorum ve herhangi bir değer girmiyorum.
Destination: Any olarak kalacak.
Destination Port Ranges: Bu kısım ayarladığım RDP port değeri olmalı. Bu makale de ben 3390 olarak ayarlamıştım. Siz ne değer verdiyseniz onu girebilirsiniz.
Protocol: Bu kısmı TCP, UDP vb. bağlantı protokollerine göre seçebilirsiniz. Ben Any olarak bıraktım.
Action: Burada RDP portuna izin vereceğimiz için Allow diyoruz. Aynı şekilde eski RDP portu olan kısımda da burayı Deny yapmalı yada silmelisiniz.
Priority: Burada öncelik verdiğiniz değeri yazabilirsiniz. 100 ila üzeri istediğiniz bir öncelik verebilirsiniz. Ben 350 verdim.
İşlemler bittiğinde ve kural oluştuğunda test için VM’e RDP’yi yeni port üzerinden yapmayı deneyelim.
Resim-6
Gördüğünüz gibi 3390 portu ile RDP yapabiliyorum artık. Şimdi diğer kuralı Deny yada sildiğim için 3389 portuyla bağlanmayı da tekrar denediğimde aldığım sonuçta aşağıda.
Resim-7
Ek olarak son zamanlarda sıkça yaşanmaya başlanan RDP hatası ile ilgili de genelde müşterilerim RDP portunu değiştirerek bu sorundan kurtuluyorlar. Hata ekran görselini aşağıda paylaşıyorum. Bu sorunun çözümü için Microsoft linkini de bırakıyorum.
Resim-8
Microsoft Linki: https://docs.microsoft.com/tr-tr/azure/virtual-machines/troubleshooting/troubleshoot-rdp-internal-error
Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur.
Saygılarımla
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs: Azure Port Change, Azure VM RDP portu değiştirme, Uzak masaüstü bağlantı portunu değiştirme,Step by Step Azure RDP Port Change.