Azure Backup Maliyetlerinizi Yönetin, Optimize Edin
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Backup Maliyetlerinizi Yönetin, Optimize Edin

0

Bu ay ki son Azure makalem özellikle Azure Backup servisini kullananların ilgisini çekebileceğini düşünüyorum. Azure Backup hizmetinde nasıl tasarruf yönetimi yapabileceğinizi anlatacağım bir yazı olacak. Direk konuya geçmek istemiyorum öncelikle kısaca Azure Backup servisini hatırlayalım, sonrasında yedekleme maliyetini nasıl optimize edeceğinizi anlatacağım.

Azure Backup servisi, Azure platformunda yer alan native bir yedekleme hizmetidir. Hem on-premise ortamınızdaki kaynakların hem de Azure ortamında yer alan kaynaklarınızın yedeklerini alp, yönetimini yapabilirsiniz. Hatırlamak adına Azure Backup ile yedekleme yapabileceğiniz kaynakları alta sıralayalım.

  • Azure virtual machines (VMs)
  • On-premises servers
  • SQL Server on Azure VMs
  • SAP HANA on Azure VMs
  • Azure Files
  • Azure Database for PostgreSQL
  • Azure Blobs
  • Azure Disks

Yukarıda gördüğünüz her bir kaynağın yedekleme maliyeti farklı hesaplanmaktadır, bu maliyetleri nereden, nasıl hesaplayacağınız Azure ile ilgili bilgisi olanlar elbette biliyordur, ancak bilmeyenler için bu makalede tekrar hatırlatacağım ayrıca başlangıç olarak Azure Backup maliyetlerini etkileyen farklı faktörleri de sıralayacağım.

  • Öncelikle diğer birçok Azure servisinde göremeyeceğiniz en büyük maliyet faktörü farkını size aktararak başlayacağım. Azure Backup’da kullandığınız belirli veri ve depolama miktarına bakılmaksızın sabit bir ücret alınır.
  • Verileri aktarmak için kullanılan bant genişliği miktarı da Azure Backup’ın maliyetini etkiler. Yedeklemeler sırasında tüketilen bant genişliği miktarı ne kadar yüksek olursa maliyet de o kadar yüksek olur.
  • Azure Yedekleme maliyetinizi etkileyebilecek aklınızda bulundurmanız gereken diğer bir faktör, yedekleme verileriniz tarafından kullanılan toplam depolama alanı miktarıdır. Bunlar yedekleme boyutları, saklama süreleri, yedekleme sıklığı ve depolama türleri gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir.
  • Azure Backup’ı kullandığınızda, yedekleme kurtarma sırasında coğrafi çoğaltma, geri yükleme veya çıkış trafiği için herhangi bir işlem ücreti veya ücret alınmadığını belirtmekte fayda var.

Azure Backup maliyetlerini oluşturan faktörleri incelediğinizde birden çok kriter olduğunu fark etmişsinizdir ve neyseki işte tam bu noktada en çok dikkat etmeniz gereken iki kriteri sizlerle paylaşmak istiyırum, bu maliyet hesaplamanızda işinizi çok kolaylaştıracaktır. Bunlar Protected Instances ve Backup Storage’dır. Protected Instance’ları az önce yukarıda sıralamıştım, burada dikkate almanız gereken ikinci faktör olan Backcup storage hakkında bilgiler vermek istiyorum. Azure Backup, yedekleme depolama alanı olarak depolama hesapları biçiminde Blob depolamayı kullanır. Bu depolama hesapları, güvenliği artırmak için müşteri tenant’larından tamamen ayrı tutulur.

Tercihinze göre, depolamak için yerel olarak yedekli depolama (LRS), bölgesel olarak yedekli depolama (ZRS), coğrafi olarak yedekli depolama (GRS) veya okuma erişimli coğrafi olarak yedekli depolama (RA-GRS) arasında seçim yapma seçeneğiniz bulunmaktadır.

Bahsettiğim Azure Backup fiyatlaması hakkında çok daha fazla detaya yine Microsoft’un resmi sitesinden bakabilirsiniz.

https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/backup/

Resim-1

Azure fiyatlamasında en çok kullandığımız, en önemli araç olan Azure Pricing Calculator üzerinden de Azure Backup servisi dahil birçok servisle ilgili fiyatlandırma tahminlemesi yapabilirsiniz.

https://azure.microsoft.com/en-gb/pricing/calculator

Resim-2

Bugün aslında size farklı bir Azure Backup maliyet hesaplama aracından bahsederek yazımı sonlandıracağım. Bu araç sayesinde maliyet optimizasyonu yapabilir ve yedekleme harcamalarınızı düşerebilirsiniz. Öncelikle bu araç çok iyi hazırlanmış bir excel dosyası ve adı Azure Backup Detailed Estimates. Bu Excel sayfası, ay sonunda Azure yedekleme maliyetlerinizi etkileyebilecek farklı parametrelere ince ayar yapmanıza olanak tanıyacak bilgiler sunacaktır. Aşağıdaki linkten bu araçı indirebilirsiniz.

AzureBackupDetailedEstimatesV9.1

Resim-3

Özet olarak Azure Backup servisinin maliyet hesaplaması ve optimizasyonu konusunda farklı araçları sizlerle paylaşarak maliyetlerinizi daha net yönetebilmeniz hakkında bilgiler vermek istedim.

Bir başka Azure makalesinde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs: Azure Backup, Azure Backup pricing, Azure yedekleme fiyatlaması, AzureBackupDetailedEstimates

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir