Azure Arc – Bölüm 1 – Nedir ?
  1. Ana Sayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Arc – Bölüm 1 – Nedir ?

0

Son zamanlarda adını mutlaka bir yerlerde görmüş veya duymuşsunuzdur. Bu seride, Microsoft’un 2021 yılı itibarı ile lansmanını yaptığı, aslında belki bugünün değil ama çok yakın bir geleceğin temelini attığı ürünü olan Azure Arc’ı konuşuyor olacağız.

Microsoft, bakış açısını artık sunucuların veya verinin nerede durduğu ile ilgilenme kısmına bir de verinin nasıl durduğu kavramını eklemeye başladı. Yani siz, yönetimsel işlemler yapmak için illa ki bir servisi Azure üzerinde konumlandırmak zorunda değilsiniz. Yani ister kendi sistem odanızda, ister lokal bir veri merkezinde, ister rakip bir bulut sağlayıcı da sunucu tutuyor olun, Azure Arc servisi için farketmiyor. Lokasyon bağımsız bir şekilde sunucularınızı yönetme mottosu bu servisin ana kaynağı. Özelliklerine diğer bölümlerde detaylı olarak bakacağız ancak genel olarak bu bölümde bu servisin amacından bahsediyor olacağız.

Birçok makalede sadece “dağıtık yapıdaki sunucularınızı tek bir noktadan yönetin” ibaresini görüyoruz ancak detay bulmak biraz zor. Azure Arc servisini anlayabilmek için biraz Kubernetes dünyasına aşina olmamız gerekiyor. Herhangi bir yerde Kubernetes kullanan kişiler için bu servis çok daha açıklayıcı ve kullanılabilir olacaktır.

Azure Arc’ın bu makalenin yazıldığı gün itibarı ile aşağıdaki servisleri mevcuttur:

  • Azure Arc özellikli sunucular
  • Azure Arc özellikli Kubernetes
  • Azure Arc özellikli veri hizmetleri
  • Azure Arc özellikli SQL Server (önizleme)

Microsoft tarafından lanse edilen bazı özellikler ise aşağıdaki gibidir:

  • Tüm ortamlarınızdaki sunucularınızın envanter yönetimi, güncelleme ve değişim izleme
  • Kubernetes kümelerini yönetme
  • GİT depolarından kubernetes ortamlarına dağıtım yapmak için GitOps kullanımı
  • Kubernetes alt yapıları için Azure Policy ile uyumluluk ve yapılandırma
  • Azure veri servislerinin herhangi bir Kubernetes ortamında Azure üzerinde çalışıyor gibi çalıştırılması ( sınırlı hizmetler )

Maliyet

Maliyet kısmı biraz değişken bir konu. Çünkü hangi kaynağınızı yönetmek istediğinize bağlı bir durum. Bunu 3 kategoride inceleyelim:

Arc Özellikli Sunucular:

Burada alabileceğiniz 4 hizmet var:

  • Azure Policy
  • Değişim Takibi
  • Güncelleme Yönetimi
  • Envanter

Değişim takibi, Güncelleme Yönetimi ve Envanter başlıkları aslında Azure Arc üzerinden değil, Automation Accounts servisi üzerinden gelmektedir. Automation Accounts servisi üzerinden yapılan yapılandırma sayesinde bir Azure Arc hizmeti gibi görünüyor. Automation Accounts hizmetinin bu işlemi yapabilmesi için ise Azure Monitor altındaki Log Analytics servisinin ilgili sunuculara kurulmuş olması lazım. Yani Automation Accounts hizmeti, gelen loglardan derleme yaparak size bu hizmeti sağlamaktadır. Bunlar için Log Analytics ücreti ödersiniz. Bu da tamamen data miktarı ile alakalı bir durum. Gigabyte başına bir ücret mevcut.

Azure Policy tarafında ise, makineye atanan ilke seti başına 6 USD sabit bir ücreti mevcut. Bir makineye ilke seti konumlandırmak zorunda değilsiniz ancak kurulum yaptığınızda ASC isimli varsayılan bir kural ilgili makineye atanmış oluyor.

Arc Özellikli Kubernetes:

Size ait olan Kubernetes yapınızı buraya eklemek ücretsiz. Bu makalenin yazıldığı tarihte ise ilke ataması ücretsiz. Daha sonradan değişir mi şimdilik birşey söylemek zor. Ancak ben ilke başına bir ücret getirileceğini düşünüyorum sunucular kısmındaki gibi.

Peki ne ücretli? Kubernetes konfigürasyon kısmı ise ücretli. Portal üzerinde GitOps olarak görebileceğiniz yapılandırmada ücret ödemek zorundasınız. Bu kısma daha sonra detaylı değineceğiz.

GitOps’u kullanmak, ilk 6 vCPU için ücretsiz. Daha sonraki vCPU başına aylık 2 USD olarak ücretlendiriliyorsunuz. Ancak burada bir istisna var; eğer Kubernetes yapınız Azure Stack Edge, Azure Stack HCI üzerinde AKS veya Windows Server 2019 Datacenter’da AKS üzerindeyse ücretlendirme yapılmaz.

Arc Özellikli Veri Hizmetleri

Bu hizmet Preview aşamasında olduğu için şimdilik bir ücret talep edilmiyor.

Bu hizmetin öncesinde kafalarda pek oturmadığını biliyorum. Amacı anlamak biraz zor. Konuya sadece Sunucu yönetimi olarak bakarsanız Kubernetes yapısında gelen dünyayı kaçırmış olursunuz. Örneklerle ileriki bölümlerde bunu anlatmaya çalışacağım.

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

Yazar Hakkında

1985 yılında Adana’da doğdum. 13 yıldan uzun bir süredir aktif olarak IT sektöründe çalıştım. Başta eğitim sektörü olmak üzere farklı iş kollarında bir çok proje tecrübem mevcuttur. Sistem Mühendisliği ve Network Uzmanlığı alanında verdiğim eğitimlerden sonra bir proje firmasında Teknik müdürlük, Uluslararası bir araştırma şirketinde IT Müdürlüğü, Türkiye’de bilinen zincir okulların bir tanesinde Bilgi Sistemleri Yöneticiliği, Microsoft tarafından Showcase School seçilen bir okulda ise IT Koordinatörlüğü pozisyonlarında çalıştım. Şu anda ise Mayasoft Bilgi Sistemleri’nde Bulut Çözümleri Mimarı olarak çalışmaktayım. Sahip olduğum sertifikalar: MCT MCSE: Cloud Infrastructure Azure Solutions Administrator Associate Azure Solutions Architect Azure Security Engineer Associate Microsoft 365 Certified: Security Administrator Associate ITIL CompTIA – Security+ CompTIA – Network+ Cisco Certified Network Associate

Yorum Yaz