Application Performance Management – Dynatrace Giriş Bölüm-1
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Application Performance Management – Dynatrace Giriş Bölüm-1

2

Bu makale serisinde Dynatrace Application Performance Management ürününü inceleyeceğiz fakat uygulama özeline girmeden önce APM(Application Performance Management) nedir ? kısaca ondan bahsedelim.

Bilindiği gibi günümüz teknoloji dünyasında finans sektöründen telekom sektörüne, alışverişten turizime hatta kamu sekötürü gibi bir çok sektörde bulunan kurumlar doğrudan ticari faliyetleri desteklediği için yazılıma bağımlı hale gelmiştir. Özellikle günümüz rekabetçi dünyasında bu yazılımlar doğrudan son kullanıcı memnuniyetini etkilediğinden dolayı, işletmelerin kritik görevlerini yerine getiren uygulamaların en iyi şekilde çalışmasını sağlamak öncelikli görev haline gelmiştir. Bu şekilde rekabetin şiddetli olduğu bir iş ortamında, Development ve Deployment arasındaki zaman daha da sıkışık ve müşteriyi elde tutmak en önemli şey olduğundan uygulamaların 7/24 sabit bir performans temeli sağladığından emin olmanın sizi rakiplerinizden bir adım öne taşıyacağı aşikar. İşte Uygulama Performans Yönetimi’nin geldiği yer burasıdır.

Daha teknik bir dil ile, Uygulama Performans Yönetimi (APM) uygulamaların performansını, kullanılabilirliğini ve kullanıcı deneyimini yönetme sürecidir. APM, son kullanıcıları, yazılım uygulamasını destekleyen sistemleri ve ağ alt yapısında işlemlerin gerçekleştirilme hızını izleyerek olası darboğazlara ve hizmet kesintilerine uçtan uca genel bir bakış sunar. Bu pratik açıdan bir uygulamanın hızını, güvenilirliğini ve diğer performans ölçümlerini en iyi düzeyde servis etmeyi sağlar. Piyasada bunun için bir çok APM Tool’u bulunmaktadır.

En bilinen APM Tool’ları aşağıdaki gibidir.

  • Dynatrace
  • AppDynamics
  • New Relic
  • SolarWinds
  • Riverbed
  • CA

APM nedir ? sorusuna hem ticari hem de teknik perspektiften cevaplandırıp, akıllarda bu konuyla alakalı birşeyler şekillendirdikten sonra Dynatrace Nedir ? konusuna yavaştan giriş yapalım. Peki, nedir bu Dynatrace ?

Dynatrace, Web,Mobil ve Cloud-Based uygulamaları, altyapı, ağ ve kritik Prosesleri izleyen aynı zamanda gerçek kullanıcı izleme özelliği ile kullanıcıların internet sitesindeki seçiminden, ana sistemde çalışan uygulama koduna kadar kullanılan bütün teknoloji katmanlarının performans yönetimini sağlayan bir APM çözümüdür. Makalenin ilerleyen bölümlerinde bunlara uzun uzun değineceğiz fakat gelin şimdi Dynatrace’in yeteneklerine, Deployment modellerine ve Arayüzüne genel olarak bir göz atalım.

Dynatrace Yetenekleri

  • Web & Mobil App Monitoring
  • Network, Process & Host Monitoring
  • Database Monitoring
  • Server-Side Service Monitoring
  • Cloud & Virtual Machine Monitoring (AWS,Azure,VMware)
  • Container Monitoring (Docker)
  • Root Cause Analysis (Kök neden analizi)
  • Real User Monitoring (Gerçek Kullanıcı İzleme)

Dynatrace Deployment Modelleri

Dynatrace iki tür Deployment modeli sunar. Bunlardan biri SaaS çözümü olarak Dynatrace’in Cloud ortamında verilerinizi saklayabileceğiniz Dynatrace SaaS, diğeri ise On-Premise olarak Deploy edebileceğiniz Dynatrace Managed modelidir. Her ikisininde kurulumu oldukça basittir. Dynatrace SaaS çözümü için yalnızca OneAgent adı verilen bir ajan kurulumu, Dynatrace Managed çözümü için ise Dynatrace Cluster kurulumundan sonra OneAgent kurulumunun yapılması yeterlidir. Bu şekilde Dynatrace İzleme Ortamınızı yaratmış olursunuz. Bu aşamadan sonra ortamdaki tüm Entity’leri (sunucular,uygulamalar,servisler,veritabanları,prosesler ve diğerleri) otomatik olarak keşfedecek ve operasyonel – iş performans ölçütlerinini toplayıp birleştirerek otomatik olarak size sunacaktır.

Dynatrace İzleme Ortamı Nedir ?

Dynatrace İzleme Ortamı, tüm Dynatrace performans analizinin gerçekleştiği yerdir. Dynatrace OneAgent, monitor edeceğiniz Host’a kurulduktan sonra, yakalanan tüm izleme verilerini analiz için İzleme Ortamınıza gönderir. Bu izleme ortamında veriler kullanıcılara Dashboard’lar, grafikler, raporlar ve diğer araçlar dahil olmak üzere bir Web sayfası üzerinden gösterilir.

Resim-1

Not: İzleme ortamınız Dynatrace SaaS deployment modelinde Dynatrace Cloud ortamında bulunurken, On-Premise olan Dynatrace Managed çözümünde izleme ortamları kendi veri merkezinizde barındırılır.

Dynatrace Web Arayüzüne Genel Bakış

Dashboard

Dashboardlar sisteminizin genel durumuna hızlı bir bakış sunar. Kendinize özel Custom Dashboard’lar hazırlayarak sisteminizin genel durumuna hızlı bir şekilde göz atabilirsiniz.


Resim-2

Smartscape

Ortamınızda bulunan tüm varlıkları (Data centers,Hosts,Processes,Services,Application) ve aralarındaki tüm Dependency’leri görselleştiren, sisteminizin Topolojisine hızlı ve etkili bir genel bakış sunar.

Resim-3

Root Cause Analysis (Kök Neden Analizi)

Sistemde meydana gelen olayları tüm izleme perspektifleri arasında ilişkilendirerek, uygulama dağıtım zincirindeki problemlerin kök nedenlerini belirleyip bunu bir problem kaydı oluşturarak bildirir.

Resim-4

Raporlar

Dynatrace sisteminize ait performans metriklerini analiz ederek zaman bazlı (günlük,haftalık,aylık) raporlar oluşturur.

Resim-5

Teknolojiler

Dynatrace sisteminizde bulunan tüm teknolojileri otomatik olarak keşfeder ve bunları gruplar.


Resim-6

Bu makalede Application Performance Management konusuna giriş yaparak, piyasada en bilinen APM araçlarını tanıttıktan sonra, Dynatrace’in ne olduğundan, yeteneklerinden, Deployment modellerinden, Dynatrace İzleme Ortamından bahsettik ve Dynatrace Web Arayüzüne genel bir göz attık. Makale serisisinin ilerleyen bölümlerinde Dynatrace’in derinine inerek, bu APM sihirbazı ile neler yapabileceğimizden bahsedeceğim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: application performance management, apm, dynatrace, dynatrace nedir, dynatrace deployment modelleri

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği aynı zamanda Eskişehir Anadolu üniversitesi İşletme mezunuyum. Yaklaşık 3 yıldır IT sektöründeyim. Çalışma hayatına Göktekin Enerji firmasında Software Developer olarak başladım. Daha sonra Türk Telekomda IT Operation Specialist olarak çalıştım ve şuanda Asseco SEE bünyesinde Solution Specialist olarak çalışıyorum. Uzmanlık alanlarım; Application Performance Management-Dynatrace, Telecommunications Architecture, C# .Net, SQL Server, Shell Scripting, Microservices, AWS

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Servisler ve fiyatlarına dair bir bilgi bulamadım. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

    • 31/07/2019

      Merhaba Fatih ,

      Fiyatlar hakkında bilgi veremiyorum, ürünün web sayfasından support ekibiyle iletişime geçerek bilgi alabilirsin. Servisler konusuna da makale serisinin ilerleyen bölümlerinde tüm detaylarıyla değineceğim, takipte kalmanı tavsiye ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir