DigitalOcean’da Sanal Makineye Nasıl Bağlanılır? SSH Key Nasıl Oluşturulur?
0

Bir önceki yazımızda DigitalOcean’da Sanal Makine Kurulumu Nasıl Yapılır, Örnek olarak CentOS kurulumunu anlattık. Bu yazımızda kurmuş olduğumuz Sanal Makineye nasıl bağlanabiliriz, nasıl SSH Key oluşturabiliriz konularını inceleyeceğiz.

DigitalOcean’da web ara yüzünde bulunan konsol dışında, daha güvenli bağlantı sağlamak için SSH ile bağlanarak Sanal Makineyi yönetebiliriz. SSH kısaca (Secure Shell) güvenli iletişim sağlayan bir protokoldür. Güvensiz kanallar üzerinden güçlü kimlik doğrulama ve güvenli iletişim sağlar. SSH kullanabilmek için farklı çeşitte programlar mevcuttur, genelde kullanılan Putty üzerinden işlem yapacağız.

DigitalOcean’da Sanal Makineye Bağlanmak

DigitalOcean’da Sanal Makineye bağlanmak için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını sizinle paylaşmak istedim.

En basit yöntem ile başlayalım, DigitalOcean portal sayfasında bulunan Console(Konsol) ile bağlanabiliriz.

Resim-1

Portal’da bulunan Console(Konsol) simgesine tıklanır ve açılan yeni pencere üzerinden Sanal Makineye giriş yapılır.

Resim-2

SSH Yöntemi ile Bağlanmak

SSH kullanmadan direk bağlanmak isterseniz, örnek olarak Windows’ta bulunan komut istemcisinden bağlanma yöntemini deniyorum.

Windows’ta cmd (Command Prompt) açılır ve “ssh kullanıcıadı@ipadresi” komutu ile sanal makineye bağlanabilirsiniz.

(Not: Eğer kullanmış olduğunuz Windows’ta ssh yüklü değilse Putty, Winscp, OpenSSH vb. gibi programlar ile bağlantı sağlayabilirsiniz.)

Resim-3

SSH Key Oluşturmak ve Oluşturulan Key’i Kullanmak

Cmd(Command Prompt) açıyoruz ve “ssh-keygen” komutunu çalıştırıyoruz, komutu çalıştırdıktan sonra sorulan soruları “enter” tuşuna basarak geçiyoruz.

Oluşturulan key dosyalarının dizinini komut çalıştıktan sonra görebilirsiniz.

Resim-4

İşlemlerime komut istemcisi ile devam ediyorum, SSH key’i oluşturduğu dizine “cd” komutu ile gidiyoruz ve “dir” diyerek listeleme yapıyoruz.

İd_rsa.pub dosyasını başında “type” komutu ile yazdırıyoruz.

Resim-5

Bu yazdırdığımız anahtarı DigitalOcean portalında bulunan SSH Key paneline ve Sanal Makinemize kopyalamamız gerekiyor.

Portal ekranında menünün en altında bulunan Security(Güvenlik) ayarlarına geliyoruz ve Add SSH Key(Güvenli Anahtar Ekle) diyoruz.

Resim-6

Karşımıza gelen ekrana Resim-5‘de “type id_rsa.pub” komutu ile yazdırmış olduğumuz key’in(Anahtarın) içeriğini yapıştırıyoruz.

İçeriği doldurduktan sonra SSH Anahtarına isim vererek ekliyoruz.

Resim-7

SSH Key ekleme işlemi bittikten sonra bu şekilde bir ekran karşılıyor bizleri, buradan eklediğiniz key’i ister düzenleyebilirsiniz, isterseniz de silebilirsiniz.

Resim-8

Sanal Makinede aşağıdaki komutlar ile işlemlerimize devam ediyoruz. Öncelikle oluşturduğumuz key’i CentOs’da authorized_keys dosyasına yapıştırıyoruz.

vi ~/.ssh/authorized_keys

Authorized_keys dosyasını yetkilendiriyoruz. (chmod 600=oluşturan kişi okuyabilir, yazabilir)

chmod 600 ~/.ssh/authorized_keys

Sonrasında test etmek için Command Prompt’dan(Komut İstemcisinden) yüklediğimiz SSH Anahtarını test ediyoruz.

Cd komutu ile kullanıcı dizininde bulunan “.ssh” klasörüne gidiyoruz ve “ssh –i id_rsa kullanıcıadı@ipadresi” komutunu çalıştırarak sanal makinemize bağlanıyoruz.

Resim-9

Putty ile Key Oluşturmak ve Oluşturulan Key ile Sanal Makineye Bağlanmak

PuttyGen uygulaması ile RSA key(anahtar) oluşturuyoruz, öncelikle oluşturduğumuz key’i(anahtarı) kopyalayarak Resim-6 ve Resim-7’de ki gibi DigitalOcean portal üzerinden yeni SSH Key ekliyoruz.

PuttyGen üzerinde oluşturduğumuz key’i CentOs’da authorized_keys dosyasına yapıştırıyoruz.

vi ~/.ssh/authorized_keys

Authorized_keys dosyasını yetkilendiriyoruz. (chmod 600=oluşturan kişi okuyabilir, yazabilir)

chmod 600 ~/.ssh/authorized_keys

Resim-9

DigitalOcean portalına key’i(anahtarı) yükledikten sonra Puttygen üzerinden oluşturduğumuz key’i(anahtarı) “Save Private Key” (Özel Anahtarı Kaydet) diyoruz.

Resim-10

Anahtarı farklı kaydettikten sonra Putty uygulamasını açıyoruz ve sol menüden Connection/SSH/Auth dizinine geliyoruz.

Sağ tarafta bulunan “Browse” seçeneğinden oluşturup kaydettiğimiz anahtarı seçiyoruz.

Resim-11

Anahtar dosyasını seçtikten sonra kullanıcıyı hatırlaması için Connection/Data dizinine geliyoruz ve “Auto-Login Username” kısmına Sanal Makine için kullanınan kullanıcı adını yazıyoruz.

Resim-12

Son olarak Session(Oturum) altında IP Adresi, Port bilgilerini giriyoruz. Saved Sessions(Kaydedilmiş Oturumlar) kısmına isim vererek Save(Kayıt) ediyoruz ve Open diyerek Sanal Makinemizi açıyoruz.

Resim-13

Bu işlemlerden sonra Putty üzerinden Sanal Makineye bağlanabiliriz. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi oluşturduğumuz SSH Key ile Sanal Makinemize bağlanmış olduk.

Resim-14

Bu yazımızda sizlere kısaca DigitalOcean’da Sanal Makineye Nasıl Bağlanılır, SSH Key oluşturarak güvenli şekilde Sanal Makineye Bağlanmak gibi konulardan bahsettik.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Faydası olması dileğiyle.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

http://www.mshowto.org/

TAGs: DigitalOcean Droplet’a Bağlanmak, DigitalOcean SSH Key Eklemek, DigitalOcean’da Sanal Makineye Bağlanmak, DigitalOcean SSH Key Oluşturmak, DigitalOcean Putty ile Bağlanmak, Droplet SSH Bağlantısı

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Elektronik bölümü mezunuyum. Stajlarımı AvivaSA’da ve QNB Finansbank da uzun dönem olarak yaptım ve Staj süresi boyunca IT departmanlarında görev aldım. Hewlett Packard Enrterprise (HP) firmasında 7 ay Sistem Destek Uzman Yardımcısı pozisyonunda çalıştım. Şuanda yazılım firması olan Cybersoft’da 4 senedir Sistem Uzmanı olarak çalışmaktayım. Windows Server 2008, Windows Server 2012, Active Directory, DHCP, DNS, WSUS, IIS, Hyper-V, VirtualBox, CentOS, Redhat, Atlassian (Jira, Bamboo, Stash, Confluence), Microsoft Azure, Amazon Web Services, Digital Ocean gibi platformlarda uzmanlığım bulunmaktadır. Boş vakitlerimde grafik tasarım, video editörlük, reklam, sosyal medya grafik tasarımı ve dijital pazarlama alanlarında projeler yapmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir