1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Symlink ile Web Hacking ve Güvenlik


0

Merhaba arkadaşlar. İşlerimin oldukça yoğun olması, eğitimler, konferanslar v.s dolayı yaklaşık 2 aylık bir süredir makale yazamıyordum. Bu makalemizde yeni nesil web saldırı yöntemlerinden biri olan “Symlink (Symbol Link)” saldırılarını detaylıca inceleyeceğiz.

Symlink Nedir? Symlink ile Web Hacking

Önce “Symlink“in ne olduğu hususuna değineceğim. Linux işletim sistemlerinde tüm dosyalar hiyerarşik bir düzende klasörlerin (dizinlerin) içerisinde tutulurlar. Bir klasör içerisinde bulunan dosyayı başka bir klasör içerisinde kullanmak istiyor isek ve bu dosyayı bulunduğu klasör dışında bir yere kopyalamak istemiyor isek imdadımıza “Symlink” yetişiyor. Symlink adından da anlaşılacağı üzere bir sembolik bağ oluşturur. Bu yöntem ile üzerinde çalıştığımız dosya bir yerde olacak ve biz ona istediğimiz dizinden erişebileceğiz. Temel saldırı mantığı da burada oluşmaktadır işte… Linux’ta bulunan (ln) komutu bu sembolik bağı oluşturmak için kullanılır. Bir sunucuya erişildiğinde eğer gerekli güvenlik önlemleri alınmış ise kritik dosyaların içeriği okunamamaktadır. Örneğin, configuration.php dosyası okunamıyor. Symlink yaparak uzaktan bu dosya rahatlıkla okunabilir. Web sunucumuzun güvenliğini sağlamış olalım. Sunucumuzda Shell-Exploitlerin çalıştığı fonksiyonların devre dışı olduğunu varsayalım. Böyle bir web sunucusunda exploitler çalışmayacaktır.

“ln –s /root/eyup/klasor/dosya.txt /var/www/eyup.txt”

Bu komut ile /root/eyup/klasor/ dizininde bulunan dosya.txt dosyası /var/www/ dizininde eyup.txt dosyasına symlink’lendi. Böylece erişemediğimiz dosya.txt dosyasına Symlink üzerinden erişerek /var/www/eyup.txt dizininden okuyabiliriz. Bu yöntem ile güvenlik önlemlerinin bir çoğu bypass edilmiş olacaktır.

PHP’de de bu aşağıdaki gibi olacaktır.

<?php

$dosya = ‘../../home/asia/configuration.php’;

$yeniYol = ‘../../home/erica/sym/1.txt’;

symlink($dosya, $yeniYol);

echo readlink($yeniYol);

?>

Bu PHP kodu ile /home/asia/ dizininde bulunan configuration.php dosyasını okuyarak /home/erica/sym/ dizininde 1.txt olarak symlink’ledik. Normal şartlarda erişemediğimiz configuration.php dosyasına Symlink üzerinden erişerek, dosya içerisinde bulunan yolları okuduk.

Örnek bir uygulama yapalım.


Resim-1


Resim-2

Resim-1’de göreceğiniz üzere www.eyupcelik.com.tr sitesine yüklenmiş bir Shell mevcut. Bu shellde devre dışı bırakılmış fonksiyonları görebilirsiniz. Resim-02’de de www.fundayilmaz.com.tr sitesinde bulunan Symlink Shell mevcuttur. Biz www.fundayilmaz.com.tr adresinde bulunan Shell den faydalanarak www.eyupcelik.com.tr adresinde bulunan konfigürasyon dosyasına erişeceğiz.

Bunun için Symlink Shell’ine /home/kullanıcıadı/public_html/config.php – dosya adı olarakta 1.txt yazacağız.


Resim-3

Okumak istediğimiz ve Symbol linklemek istediğimiz dosya adlarını yazıp symlink’i tıkladıktan sonra 1.txt adındaki dosyamıza erişerek içeriğini okuyabiliriz.

Resim-4

Symlink üzerinden okuduğumuz 1.txt dosyası Resim-4’teki gibidir.

Symlink Saldırısını Engelleme

Symlink saldırılarını engellemek için PHP-Symlink fonksiyonunu deaktif etmemiz gerekir. Bunun için php.ini dosyamızda bulunan disable_functions satırını disable_functions= “show_source, system, shell_exec, passthru, exec, phpinfo, popen, proc_open, symlink” şeklinde değiştirip apache sunumuzu restart etmemiz gerekir.

Symlink Engellemesini Bypass Etme

Symlink saldırılarını disable_functions ile engellemiş isek, bu güvenlik önlemi de bypass edilebilir. Bunu bypass etmek için Symlink shell’inin bulunduğu klasör içerisine bir php.ini dosyası yükleyerek bu fonksiyon bypass edilebilir. Yükleyeceğimiz php.ini dosyası içerisine disable_fuctions= “” yazıp, php.ini dosyasını Symlink shell’inin bulunduğunu dizine yükleyerek güvenlik yöntemini atlatabiliriz. Bu bypass yöntemini engellemek için de php.ini dosyasının sadece bir yerden okunması, dış php.ini dosyalarının okunmasını engelleyerek atlatabilirsiniz.

Konu ile ilgili olarak hazırlamış olduğum videoya aşağıdan erişebilirsiniz.

Symlink Shell : http://www.eyupcelik.com.tr/CehLabs/Symlink.rar

Yardımlarından dolayı İsmail SAYGILI‘ya teşekkür ederim. Güvenli günler.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org http://credit-n.ru/forex.html http://credit-n.ru/avtokredit.html

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

15+ yıllık siber güvenlik dünyasındaki çalışmaları ile tanınan Eyüp Çelik, birçok defans ve hack grubunu yöneterek siber güvenlik alanında adını duyurmuştur.Doksanlı yıllardan bu yana siber güvenlik alanında çalışmalarını sürdüren Eyüp Çelik’in uzmanlık alanları arasında sistem, ağ alt yapısı, veritabanı yapıları, yazılım ve web en başta gelmektedir. Visual C++, C# ve benzeri dillerde 10 yılı aşkın tecrübeye sahip olan Eyüp Çelik .NET platformu üzerinde siber güvenlik (hacking) araçları geliştirerek blogu üzerinden paylaşmakta ve açık kaynak dünyasına hediye etmektedir.Profesyonel iş hayatındaki kariyerine 2006 yılından sonra beyaz şapkalı hacker olarak devam eden Çelik, ülkemizin en önemli bilişim, adli analiz ve bilgi güvenliği firmalarında beyaz şapkalı hacker, defans ve ar-ge ekiplerini yönetmiştir. Aynı zamanda eğitmen kimliği ile birçok farklı üniversitede ve kurumda 200’den fazla konferansa katılarak siber güvenlik sektörüne değer katmıştır. Eğitimler, konferanslar ve benzeri birçok alanda üniversite öğrencilerine yön gösterici kimliği ile tanınan Eyüp Çelik, ülkemizin önde gelen eğitim kurumlarında etik hackerlik, web güvenliği, ileri seviye sızma testleri ve benzeri birçok konuda eğitimler vermeye devam etmektedir.Kariyerindeki en önemli adımlarını ülkemizin önde gelen danışmanlık firmalarında sürdürmeye devam eden Çelik, Siber Güvenlik ve AR-GE Direktörü ünvanı ile birçok kamu kurumuna ve özel sektördeki kritik kurumlara siber güvenlik danışmanlığı ve eğitim hizmetleri sunmuştur.Boş vakitlerini profesyonel fotoğrafçılık yeteneği ile devam ettiren Çelik, 2018 yılı itibari ile Privia Security ve Kodia firmalarını kurarak, siber güvenlik sektörüne farklı bir bakış açısı getirmeyi amaç edinmiş ve son bir yıldır ülkemizin en değerli kamu ve özel sektör firmalarına siber güvenlik danışmanlığı, AR-GE ve eğitim konularında hizmet vermeye devam etmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir