1. Anasayfa
  2. Sanallaştırma

Microsoft’un Sanallaştırma Teknolojilerinde Yeni Boyut: User Experience Virtualization


0

Bildiğiniz gibi sanallaştırma teknolojileri içerisinde farklı ihtiyaçlar karşılayabilmek adına çeşitli ürünler geliştiren bir firma. Microsoft tarafından geliştirilen sanallaştırma ürünlerine genel olarak göz atacak olursak sunucu ve Windows 8 ile birlikte istemciler üzerinde platform sanallaştırmayı sağlayan Hyper-V ürününü görüyoruz. Bunun yanı sıra masaüstü ortamlarının sanallaştırılmasında kullanılabilecek Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V) ürününe de en azından ismen aşinalığımız vardı. İhtiyaçlar komple masaüstü ortamının değil, masaüstünde yer alan uygulamaların sanallaştırılması noktasına geldiğinde piyasada SoftGrid adıyla duyulmuş günümüzde ise Microsoft Application Virtualization olarak sanallaştırma ürünleri içerisindeki yerini alan App-V ürününü de geçtiğimiz aylarda site içerisinde Emre Aydın incelemişti. Bu ürün içerisinde günümüzde yer alan yenilikleri ise farklı bir makalede inceliyor olacağım.


Resim-1

Microsoft tarafından geliştirilen sanallaştırma ürünleri içerisinde özellikle bu yıl adını sıkça duyacağımız bir ürün ise User Experience Virtualization (UE-V) adını taşıyor. Ürün özellikle Windows 8 ile birlikte vurgulanan “Farklı aygıtlarda aynı kullanıcı deneyimi”ni yaşatmak için geliştirilmiş. Henüz Release Candidate aşamasında olan ürün Microsoft Desktop Optimization Pack 2012 içerisinde yer alıyor ve 2012 Takvim yılının içinde bulunduğumuz son çeyreğinde final sürümüne ulaşarak indirilebilir olması hedefleniyor.

Ürünün zaman içerisindeki gelişimine baktığımızda ise şu özellikleri görüyoruz:

Beta 2:

  • Windows 7 ve Windows 8 arasında ayarların taşınabilmesi: Bu özellik hem Windows 7 hem Windows 8 içerisinde aynı şekilde yer alan masaüstü teması, klasör seçenekleri gibi ayarların taşınabilmesini sağlamak üzere geliştirilmişti.
  • Bunun yanı sıra Başlat menüsü, görev çubuğu ayarları, bölge ve dil seçenekleri gibi ayarların da aygıtlar arasında taşınabilmesi için gerekli geliştirmeler bu sürümde yer alıyordu.
  • .ADMX dosyaları ile Group Policy Objeleri aracılığıyla merkezi yönetilebilirlik ürüne Beta 2 sürümünde eklenmişti.
  • Internet Explorer 8 ayarlarının taşınabilmesi de tıpkı Internet Explorer 9 ve 10 ayarlarında olduğu gibi araç çubuklarının yerleri, sık kullanılanlar, sekmelerin düzenleri, anasayfa gibi temel ayarları içeriyordu.
  • Internet Explorer’ın 8,9 ve 10 sürümleri arasında sık kullanılanların ve anasayfa ayarlarının taşınabilmesi de bu versiyon ile gerçekleştirilen işlemlerdendi.

Release Candidate:

  • Kullanıcı bazlı olarak senkronizasyon işlemlerinin kontrol edilebilmesi
  • Office 2010 uygulama ayarlarının taşınabilmesi için şablonların geliştirilmesi
  • Windows 8 RTM desteğinin geliştirilmesi ve performansın iyileştirilmesi

Işlemleri ise Release Candidate seviyesinde gerçekleştirilen gelişmeler arasında yer alıyor.

Ürünün temel fonksiyonu kullanıcı ayarlarının farklı aygıtlar arasında taşınmasını sağlamak. Yani bu ürün hiçbir şekilde kullanıcı verilerini taşımıyor. Microsoft tarafından yapılan öneri ise verilerin taşınması için Offline Files ve Folder Redirection gibi işletim sistemi içerisinde native olarak var olan çözümlerin veya Microsoft SharePoint altyapısı gibi merkezi veri depolama teknolojilerinin kullanılması yönünde. Bunun yanı sıra ürün ile ilgili bir diğer limitasyon ise ayarların taşınabileceği bilgisayarların Active Directory Domaini üyesi olması gerekliliği.

UE-V Ürününün Temel Bileşenleri

UE-V Agent: İstemci üzerinde hangi uygulama ve işletim sistemi ayarlarının uygulandığını keşfeden ve yakalayan bileşendir.

Setting Location Templates: Ue-V Agent üzerinde register edilen bir .XML dosyasıdır. Bu şablon UE-V ajanına hangi uygulamaların deneyim bilgilerinin taşınabileceğini ve sistem ile registry üzerinde nerelere bakılması gerektiğini belirleyen ayar dosyalarıdır.

Settings Package: UE-V Agent tarafından oluşturulan binary formatta bir dosyadır. Bu dosya içerisinde uygulama veya Windows ayarları ile ilgili deneyim bilgileri tutulmaktadır. Bu paket uygulamaların açılmasında yüklenir ve uygulama kapanışında güncellenir. Windows için ise paket kullanıcı login olduğunda, bilgisayar unlock edildiğinde veya bir bilgisayara uzaktan bağlandığında uygulanır ve kullanıcı log off olduğunda , lock edildiğinde veya uzak oturum disconnect edildiğinde güncellenir.

Settings Storage Location: Bu bir SMB dosya paylaşımıdır ve UE-V ajanlarının çalıştırıldığı tüm bilgisayarlardan ulaşılabilir bir konumda olmalıdır. UE-V, bu amaçla Active Directory hesabı içerisinde yer alan Home Drive özelliğini kullanabilir veya farklı bir SMB paylaşımı kullanılabilir.

UE-V Generator: UE-V Generator 3rd party uygulamalar veya içeride geliştirilen uygulamalar için ayarların konumlarını belirleyen sihirbaz tabanlı bir araçtır.

UE-V Tarafından Desteklenen İşletim Sistemleri ve Ön Gereksinimler

Microsoft User Experience Virtualization ürününün çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan işletim sistemi sürümleri ve ön gereksinimler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Not: Ayarların taşınabilmesi için Offline Files özelliği aktive edilmelidir. Bu ayar Windows 7 içerisinde varsayılan olarak aktif durumdadır.


Resim-2

UE-V için Gereken Altyapı

Ue-V’nin kurulabilmesi için oldukça düşük bir altyapı ihtiyacı vardır. Ayar paketlerinin tutulabileceği bir dosya paylaşımı ile bilgisayarlar UE-V ajanının dağıtılmasını sağlayacak bir altyapı yeterlidir.

Microsoft User Experience Virtualization ürünü ile ilgili ilk makalem burada sona erdi. Ürünün kurulum ve konfigürasyon ile ilgili daha teknik bir makaleyi önümüzdeki günlerde hazırlıyor olacağım.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İlk ve orta öğrenimini Antalya’da tamamlayan Atıl Gürcan üniversite öğrenimini Manisa Celal Bayar Üniversitesi İİBF İktisat bölümünde tamamlamıştır. Yükseklisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Bilgi Teknolojileri üzerine yapmaktadır. Üniversite öğrenimi esnasında Microsoft Certified System Engineering eğitimlerini alarak sektöre giriş yapmıştır.2007 Yılında Netron Technology’de Microsoft sistem eğitimleri vermeye başlamış bunun devamında ise 2010 – 2011 yıllarında Sentim Bilişim Teknolojileri bünyesinde Danışmanlık faaliyetlerinde bulunmuş daha sonra BilgeAdam Kurumsal bünyesinde Microsoft ürünlerinde danışmanlık yapmıştır.Şu anda Microsoft Türkiye'de Modern Workplace alanında TSP olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir