Asap Metodolojisi Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Asap Metodolojisi Nedir?

0

ASAP Metodolojisi Nedir?, SAP yazılım ürünlerinin uygulanmasında yer alan danışmanlar tarafından geliştirilen ve güncellenen standart bir SAP ile ilgili proje hazırlama ve sistem uygulama yöntemidir. ASAP’ın amacı, proje yönetimi tasarımı olarak SAP uygulamasını mümkün olan en verimli şekilde, zamanı, insanları, kaliteyi ve diğer kaynakları etkin bir şekilde optimize ederek yardımcı olmaktır. ASAP metodolojisini kullanan proje yönetimi, SAP sistemlerinin iş süreçlerinde optimize edilmesini ve sürekli uygulanmasını sağlayan yol haritasını sunar. Bu çözüm, tüm proje çözümlerinin başarılı, uygun maliyetli ve zamanında teslim edilmesini garanti etmek için geliştirilmiştir. İşletme süreçlerini optimize etmek için SAP (System Applications and Products, Sistem Uygulamaları ve Ürünleri) tarafından geliştirilen bu çerçeve, başlangıçta SAP projeleri için geliştirilen yöntemlerin, araçların ve diğer etkili yöntemlerin belirlenmesidir.

ASAP Metodoloji Framework Nedir? (ASAP Methodology Framework)

(The Accelerated SAP methodology) Hızlandırılmış SAP metodolojisi tüm süreci kapsayacak bir yol haritasıdır. Tüm süreç 5 adımdan oluşmaktadır.  Yol haritasının her bir aşaması, SAP sistemlerinin belgelenmesine, önerilerin toplanmasına ve uygulanmaya konmasına yardımcı olmak için ayrıntılı planlar sunar. Sürecin her aşaması, teslimatların ve diğer kritik başarı faktörlerinin izlenmesine yardımcı olan bir kalite kontrolüyle tamamlanmaktadır. Aşağıda ASAP metodolojisi yol haritasının her bir aşamasının kısa bir açıklaması bulunmaktadır.

Adım 1: Proje Hazırlama

İlk aşama ASAP hedeflerini belirlemek için hazırlık ve planlama aşamasıdır. Standart olarak 3 adımı bulunmaktadır:

  • Uygulama kapsamının netleştirilmesi
  • İş sürecini tamamlayacak takımların kurulması ve komitelerin oluşturulması
  • Projenin uygulama aşamalarının tanımlanması

Adım 2: İş Planı

Bu adımın asıl amacı projeyi desteklemeye yönelik iş süreçleri ile alakalı ortak bir anlayışta buluşmaktır. Toplantılar sırasında elde edilen gereksinimleri içeren teknik çerçevelerde dolu ayrıntılı belgedir.(Business Blueprint’in karşılığı diyebiliriz.)  Bu aşama aynı zamanda proje ekibinin kendini yokladığı hedeflerini gözden geçirdiği aşamadır.

Adım 3: Gerçekleştirme

Bu adam doğrudan adım 2 ile bağlantılıdır.Tüm planlamayı hayata geçirmek için odaklanarak çalışılır. Bu aşamada işleyiş süreci başladığında proje yöneticileri ve paydaşlardan imza alınır. Aşağıdaki 2 maddelik çalışma paketi sistem hakkında genel bir kanaat oluşturur:

Temel (Baseline) ve büyük(major) kapsamla ile ilgilidir.

Son yapılandırma ise kalan kapsam ile ilgilidir. 

Adım 4: Son Hazırlık

Son hazırlık, test etme, sistem yönetimi, süreçlerin tamamlanması, son kullanıcı eğitimi ve hayata geçirilmesi gereken diğer tüm görevleri kapsayan adımdır. Nihai Hazırlığın başarıyla tamamlanması, kuruluşun yeni sistemi kullanmaya başlamaya hazır olmasını sağlar.

Adım 5: Canlı Sisteme Geçilmesi ve Sistem Bakım&Desteklerinin Sürdürülmesi

Bu aşama, üretim öncesi bir ortamdan canlı bir proje işlemine yolculuktur. Bu aşamadaki en kritik unsurlar üretim desteği kurulumu, sistem işlemlerini izlemek ve sistem performansını optimize etmekle ilgilidir.

ASAP Metodolojisinin Avantajları

ASAP Metodolojisi, ilk değerlendirmeden proje sonrası yönetime kadar tüm proje yaşam döngüsünü kapsar. ASAP yol haritası ayrıca, SOA (Service Oriented Architecture – Servis Odaklı Mimari) ve BPM (Business Process Management-İş Süreçleri Yönetimi) için bir rehber görevi görürken sürekli olarak iş hizmetine yansıyan şeffaf yapıda konumlandırılmıştır.

  • Proje ekibinin verimli bir şekilde işbirliği yapmasını kolaylaştıran, uygulama maliyetlerini, zamanını ve risklerini azaltan kanıtlanmış, şeffaf yaklaşımdır.
  • Hassas risk yönetimini içerir.
  • Daha iyi bilgi yönetimi için proje yönetiminin iş hedeflerini organize etmesine, uygulamasına ve gerçekleştirmesine yardımcı olur.
  • Yönetim kurulu araçlarını barındırır.
  • Daha iyi sonuçlar alınmasını sağlar. Yol haritası olarak hem yumuşak beceriler hem de gerçekler gerektirir.
  • Proje süreleri kısaltılabilir.
  • Daha iyi iletişim planlanabilir.
  • ITIL, PMI, SAP ve diğerleri dahil olmak üzere en iyi uygulama araçlarının kombinasyonu içinde barındırır.

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGS:Asap Metodolojisi Nedir?,ASAP Metodolojisinin Avantajları, Gerçekleştirme,ASAP Ne işe yarar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Karaman doğumluyum. Lisans eğitimimi Cumhuriyet Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemlerinde tamamladım. Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra Ankara'da bir yazılım firmasında yaklaşık 1.5 yıl çalıştım. Daha sonra İstanbul'da Erp ürünleri destek ve satışını yapan bir firmada çalıştım. Şu an bilişim sektöründe DMC Teknoloji bünyesinde Sql Server Database Administrator olarak çalışmaktayım. Microsoft Azure SQL, Microsoft SQL Server alanlarında makaleler yazmakla birlikte Mshowto Podcast çalışmalarına katkıda bulunuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir