0

System Center Virtual Machine Manager 2008 altında sanallaştırma işlemlerimizi kolaylaştıran bir diğer yapıda library bölümüdür. Temel olarak library VMM konsolu altında sanal makinalarınızı oluşturmak yada configure etmek için kullandığınız kaynakları içerisinde barındıran bir katalogdur. Tabiki burada çok çeşitli kaynakları barındırabilirsiniz.  Örneğin kurulum için kullanacağınız . ISO dosyalarını,hazır kurulmuş sanal makinalarınız yada kurulum için kullanabileceğiniz şablonları library içerisinde barındırabiliyorsunuz.

VMM konsolunu açtığımızda sol taraftan library bölümüne erişebilirsiniz. Varsayılan olarak bu konsol içerisinde bir tane library server ve library share,iki adette boş . vhd dosyası bulunur.

SCVMM
Şekil-1

Bu bölüme fazladan library server yada library shareler ekleyebilirsiniz. Bilgisayar üzerinde herhangi bir paylaşım oluşturmanız yeterlidir.  Library kaynaklarının çeşitlerini incelediğinizde 3 farklı kaynakla karşılaşacaksınız. File-based resources: Bu bölümde sanal hard-diskleriniz,sanal floopy diskleriniz,ISO imajlarınız ve scriptleriniz bulunur. Bunları kullanabilmek için tabiki ilgili library’e eklemeniz gerekmektedir.

Configuration resources: Bu bölümde ise sanal makinalarınız için önceden hazırladığınız şablonları ,donanım profillerini ve guest işletim sistemi profillerinizi barındırabilirsiniz. SCVMM’in güzel özelliklerinden bir taneside ,bir VM oluşturma işlemi sırasında girdiğiniz donanım bilgilerini kaydederek ileride kullanılmak üzere saklayabilmesidir. İşte saklanan bu profillere library altından erişebilirsiniz.

Stored Virtual Machines: Yapınızda daha once oluşturduğunuz fakat hali hazırda kullanmadığınız sanal makinalarınızıda library bölümünde saklayabilirsiniz.

Library bölümünde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu refresh mekanizmasıdır. Library share altına dosyalarınızı attıktan sonra bu dosyalar library view altında görünmeyecektir. Ancak SCVMM bir sonraki library refresh süresine ulaştıktan sonra bu dosyaları indexler ve görünür kılar. Tabiki siz ilgili share üzerine gelerek refresh işlemini manuel gerçekleştirebilirsiniz.


Şekil-2

Varsayılan olarak SCVMM kendi içerisinde 1 saat ara ile library’leri refresh edecektir. Bir library refresh süresine ulaşıldığında indexleme işlemi başlar ve aşağıdaki dosya uzantıları indexlenir.

• ISO images (. iso)
• Sysprep. exe information files (. inf)
• Virtual hard disks (. vhd)
• Virtual floppy disks (. vfd)
• Windows PowerShell scripts (. ps1)

Peki biz yapımızda bulunan diskleri ,isoları yada sanal makinaları nasıl library altına ekleyebiliriz? Bu işlem için aşağıdaki yönergeleri takip edebilirsiniz;


Şekil-3

– Öncelikle VMM konsolu içerisinde library bölümünü açarak bilgisayar ismine sağ tıklayıp “Add library share” e tıklayın.


Şekil-4

– Sizden bu işlemi yapacak yetkili bir kullanıcının bilgilerini girmenizi istecektir. Bildiğimiz gibi VMM çalışabilmek için bir domaine ihtiyaç duyuyor ve kurulumu yapacak kullanıcıda domain user olup local bilgisayar üzerinde administrator olmak zorunda. İlgili bilgileri doldurarak devam edin.


Şekil-5

– Bu bölümde üzerine çalıştığınız bilgisayar için varsayılan paylaşımları gösteren bir pencere ile karşılaşacaksınız. Ben bu ekrana gelmeden once VMM konsolunda, yapımdaki VMware sanal makinalarını V2V işlemi ile .vhd yapabilmek için VMWARE isminde bir paylaşım açtım ve VMWARE sanal makinalarını buraya taşıdım. Sizde ilgili paylaşımı seçerek devam edebilirsiniz.


Şekil-6

– Bu işlemden sonra size yapılan konfigurasyonların bir özetini sunuyor. Aynı zamanda SCVMM 2008 ile birlikte gelen özelliklerden biri olan powershell scripting içerisinde, şu ana kadar yaptığınız konfigurasyonun ps1 olarak çalıştırılabilecek bir çıktısını bize veriyor. Artık bu işlemleri yapmak için her seferinde görsel arayüzü ve sihirbazı kullanmak yerine, değişkenleri düzenleyerek bu scripti powershell altında çalıştırabilirsiniz. Add library share diyerek devam edin.


Şekil-7

– Bu işlemden sonra görüldüğü gibi library server altında yeni eklediğiniz paylaşım olan VMWARE geldi. Aynı zamanda içerisinde bulunan sanal makinalarıda görüntüleyebilirsiniz.

Bu yazıda V2V işlemi için vmware sanallarını library share altında ekledik. Aynı yöntemi kullanarak sizde donanım profillerinizi,iso dosyalarınızı yada . vhd dosyalarınızı library altına kolaylıkla ekleyebilirsiniz. Unutmamanız gereken nokta SCVMM ile birlikte gelen anahtar özellikleri uygulayabilmeniz için dosyalarınızı library server altından seçmeniz gerekmektedir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

System Center Virtual Machine Manager

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumlu ve Marmara Üniversitesi mezunudur. Mezuniyet sonrası kariyerine Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde Microsoft Certificated Trainer, Consultant ve Senior Consultant pozisyonlarında ve Data Market bünyesinde Danışmanlık Birim Müdürü olarak görev yapmaya başlamıştır. Microsoft bünyesinde tüm MEA bölgesindeki ülkelerde System Center ve Infrastructure projelerinden sorumlu Consultant olarak görev yaptıktan sonra, Aralık 2012 itibari ile KoçSistem bünyesinde danışman olarak çalışmaya başlamıştır. System Center Configuration Manager ürünü için 2010 ve 2011 yıllarında MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanı alan Anıl Erduran, 2013 yılında System Center Cloud & Datacenter Management alanında MVP seçilmiş ve uzun yıllar bu ünvanı korumayı başarmıştır. Şu anda Londra'da yaşayan Anıl Erduran AWS üzerinde çalışan Microsoft iş yüklerinden sorumlu EMEA Senior Partner Solutions Architect olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir