1

SCOM 2012 SP1 yüklemesine serinin ikinci makalesi ile devam ediyoruz. Serinin ilk makalesinde yükleme öncesi yapılması gereken hazırlıkların neler olduğunu detaylı bir şekilde vermiştik. Daha önce yayınlamış olduğumuz serinin ilk makalesini okumanızı şiddetle öneririm, makaleye bu linkten erişebilirsiniz.

SCOM 2012 SP1 yüklemesini dağıtık bir tasarım üzerinde gerçekleştiriyoruz. Senaryomuz gereği ortamda birden çok Management Server, Gateway ve binlerce agent yüklü sistem bulunmakta. Bu bilgiler doğrultusunda SCOM 2012 yapımıza SP1 yüklemeye başlayalım.

Management Server’ların Yükseltilmesi:

Admin hakka sahip bir kullanıcı hesabı ile oturum açın ve indirmiş olduğunuz SP1 medyasını bir yere çıkarın.”Setup” yazısına sağ tuşla tıklayın ve “Run as Administrator” ile çalıştırın.


Resim-1

Çıkan kurulum ekranında “Install” yazısına tıklayarak Management Server üzerine SP1 kurulumuna başlayalım.


Resim-2

Ekranda aşağıdaki bileşenlerin yükseltileceği bilgisi gösteriliyor:

  • Operational Database
  • Management Server
  • Data Warehouse
  • Operations Console
  • Web Console
  • Reporting

Yükseltme bilgilerini gördükten sonra Next ile devam ediyoruz.

Önemli: Daha önceki makalelerde belirtmiştim bu tür upgrade işlemleri öncesi oluşabilecek potansiyel sorunlara karşın sistemin yedeğinin alınması önerilmektedir.


Resim-3

Lisans anlaşması ve koşullarını okuduktan sonra, kabul Radyo kutusunu tıklatın ve ardından Next ile devam edin.


Resim-4

Kurulum yapılacak yerin bilgisi görülmektedir. Eğer varsayılan konum dışında başka bir konum belirlediyseniz onu seçin ve Next ile ilerleyin.


Resim-5

SP1 Yükseltme öncesi ön gereksinimlerin kontrollerinin yapıldığı kısımdayız. SCOM 2012 SP1 gereksinimlerinin neler olduğuna bu linkten erişebilirsiniz.


Resim-6

Yapılandırma iletişim kutusunda, System Center Configuration Servis ve System Center Data Access Service hesabına ait kullanıcı adı ve parola girilir, ardından Next ile devam edilir.


Resim-7

Artık yükseltme için yapılması gereken herşey yapıldı ve yükseltmeye hazırız. “Upgrade” butonuna basarak yükseltmeye başlayacağız.


Resim-8

Yükseltmenin tamamlanması kısa bir süre sonra tamamlanır.


Resim-9

SCOM 2012 ürün kurulu olduğu konuma geldiğinizde “C:\Program Files\System Center Operations Manager 2012\Server” “HealthServie.dll” in versiyon numarasının 7.0.9538 olduğunu göreceksiniz. Bu versiyon numarası başarılı bir şekilde SP1 yükseltmesi yaptığınızı gösterir.


Resim-10

Audit Collection Services Yükseltmesi:

SCOM 2012 ürünü ile belki de hiç bir değişiklik yapılmayan teknolojilerden bir tanesi de ACS’dir. SCOM 2007 R2 sürümünde yazmış olduğum detaylı ACS makalelerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Az önce de bahsettiğim üzere 2012 sürümünde değişiklik olmadığı için bu makaledeki bilgiler işinize fazlası ile yarayacaktır.

https://www.mshowto.org/operations-manager-scom-2007-r2-audit-collection-server-acs-nedir-nasil-kurulur-nasil-yapilandirilir-bolum-1.html

https://www.mshowto.org/operations-manager-scom-2007-r2-audit-collection-server-acs-nedir-nasil-kurulur-nasil-yapilandirilir-bolum-2.html

https://www.mshowto.org/operations-manager-scom-2007-r2-audit-collection-server-acs-nedir-nasil-kurulur-nasil-yapilandirilir-bolum-3.html

https://www.mshowto.org/operations-manager-scom-2007-r2-audit-collection-server-acs-nedir-nasil-kurulur-nasil-yapilandirilir-bolum-4.html

Eğer yapınızda ACS teknolojisini kullanıyorsanız bununda SP1 ‘e yükseltilmesi gerekmektedir. SCOM 2012 ACS yükseltmesi adımlarını şu linkte bulabilirsiniz.

Gateway Management Server’ların Yükseltilmesi:

Admin hakka sahip bir kullanıcı hesabı ile oturum açın ve indirmiş olduğunuz SP1 medyasını bir yere çıkarın.”Setup” yazısına sağ tuşla tıklayın ve “Run as Administrator” ile çalıştırın.


Resim-11

Çıkan kurulum ekranında “Gateway Management Server” yazısına tıklayarak Gateway Management Server üzerine SP1 kurulumuna başlayalım.


Resim-12

Management Server yükseltilmesinde olduğu gibi upgrade sihirbazı karşınıza çıkacaktır sihirbazın adımlarını takip ederek yükseltmeyi tamamlayabilirsiniz.

Konsolların Yükseltilmesi:

SCOM 2012 ‘ye her yerden rahatlıkla erişebilmek için Operations Console kurabilirsiniz. Bunları da SP1 yükseltmesi ile güncellemeniz gerekmektedir.

Konsolları başarıyla yükseltildiğini aşağıda ekran görüntüsünde yer alan registry değerinden anlayabilirsiniz.

HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Microsoft Operations Manager \ 3.0 \ Setup gelin UIVersion girdisinin değeri 9538 ise Operations Console başarıyla yükseltilmiştir.


Resim-13

SCOM 2012 SP1 yükseltmesinin teknik adımlarını bu makalede incelemeye devam ettik. Ancak işimiz henüz bitmedi sıra ortamdaki agent’larında yükseltilmesinde. Serinin Üçüncü makalesinde özellikle bu konuya değineceğiz.

Serinin Üçüncü makalesinde görüşmek üzere…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir