1. Anasayfa
  2. Operation Manager (SCOM)

SCOM 2012’ye SP1 (Service Package 1) Nasıl Yüklenir (Kurulur) – Bölüm 1


2

System Center 2012 ürünlerine ait Service Pack 1 ‘in birkaç gün önce çıkmış olduğunu bu linkten duyurmuştum. Service Pack’lerin sadece hata düzeltmeleri yapmadığını hepimiz biliriz, yeni özellikler, yeni eklemeler ve yeni geliştirmeleri de bizlere sunar. System Center 2012 SP1 sadece bu kadar değil gerçekten heyecan verici yeni deneyimlerde bizlere sunmakta.

Mevcut yapınızda System Center 2012 ürün ailesinden birkaç ürün var ise bunların belirli bir sıra ile geçirilmesi gerektiğini sizlere linkte yer alan makalemde belirtmiştim. Sizlerin de geçiş işlemi sırasında bunu göz ardı etmemeniz gerekmektedir.

SCOM teknolojisi benim uzun yıllardır kullandığım ve System Center 2012 ürün ailesinde en sevdiğim ürün olduğu için SP1 geçişi makalelerine bu üründen başlamak istedim. Sizlere SCOM 2012 SP1 geçişinin nasıl yapıldığını birkaç makale serisi halinde anlatacağım. SCOM 2012 SP1 geçişine başlamadan önce sizlere son olarak SCOM 2012 SP1 Yükseltme Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler makalesini okumanızı öneriyorum.

System Center 2012 Operations Manager SP1 geçişine başlamadan önce paket yükseltmesi ile gelecek yeni özelliklerin ne olduğunu incelemeye başlayalım:

  • IIS 8 desteği
  • WCF, MVC ve. NET NT hizmetlerini İzleme
  • Azure SDK desteği
  • APM (. NET uygulama performans izleme) ile SharePoint 2010 İzlenmesi
  • Team Foundation Server 2010 ve Team Foundation Server 2012 Entegrasyon
  • APM eventlarının IntelliTrace format biçimine dönüştürme
  • CentOS, Debian ve Ubuntu Linux sürümlerini izleme desteği
  • Unix / Linux için geliştirilmiş Heartbeat izleme
  • Windows Server 2012 (DAC) Dinamik Erişim Kontrolü için ACS desteği
  • Global Hizmet Monitör – Coğrafik olarak dağıtılmış web uygulamaları sağlığını izlemek için bulut tabanlı izleme yeteneği
  • Desteklenen ek ağ cihazlarının ve modellerinde artma
  • Virtual Machine Manager entegrayonu ile virtual network switch’lerin vicinity dashboard’larda görünmesi

SCOM 2012 ortamını SP1’e yükseltebilmek aşağıdaki maddelere bir genel bakış atmakta fayda var:

Not: Aşağıdaki adımlar, dağıtılmış bir management group yapısının yükseltmesi için geçerlidir (Çoklu Management Server ve Group) :

  1. SCOM 2012 CU3’ü yükleyin. SCOM 2012 CU3’ün nasıl yükleneceğini anlatan makaleye bu linkten ulaşabilirsiniz.
  2. Yapınızda çalışan entegre System Center 2012 ürünleri var ise bunları yükseltme sıralamasına göre yükseltmeye başlamanız gerekmektedir. Bu konu hakkında detaylı makaleye şu linkten erişebilirsiniz.
  3. SCOM 2012 SP1 yükseltme öncesi ve sonrası yapılması gerekenleri tamamlayın. Bu konu hakkında detaylı makaleye şu linkten erişebilirsiniz.
  4. Her bir MS (her bir management Server’ın yükseltilmesi gerekir) yükseltilir
  5. Yapınızda ACS’e sahipseniz, ACS sunucusu aynı zamanda bir yönetim sunucusu olduğu için ACS de yükseltmelidir
  6. Varsa Gateway (ler) yükseltilir
  7. Management Consol (lar)
  8. Manuel ve elle yüklenmiş agentlar yükseltilir.
  9. Web Konsolu yükseltme
  10. Reporting server yükseltme
  11. Post-Yükseltme Görevlerini tamamlayın

Önemli: Management sunucuları yükseltme sonrasında 9 * Adımlar 5 paralel olarak gerçekleştirilebilir.

Yükseltme Öncesi Görevler ‘den ilk üçünü daha önce blogumda yazmıştım ve yukarıda yine ilk üç madde de linklerini ekledim. Şimdi sıra geriye kalan adımları madde madde gerçekleştirmekte:

1. Operations Manager Events Log’ları gözden geçirin

Operations Manager yönetim sunucuları üzerinde yinelenen warning veya kritik event’ları aramak gözden geçirin.

2. Pending Management’a duran Ajanları kaldırın

Bir yönetim sunucusuna yükseltme yapmadan önce, Pending Management duran her agentı kaldırmak gerekir. Kaldırma işlemi çok kolay bir şekilde yapılır tek yapmanız gereken Pending Management’taki agentları seçin ve farenin sağ tuşuna basıp reject’i seçiniz.

3. Notification Subscription’ları Disable edin

Yükseltme işlemi sırasında bildirim abonelikleri devre dışı bırakılır bunun sebebi yükseltme sırasında çok fazla alertin mail olarak düşmesini engellemektedir. Tek yapmanız gereken notification alanına gidin ve disable edin.

4. Connectorleri disable edin veya Servisleri durdurun

Eğer herhangi bir Microsoft olmayan konektör(ler) yapılandırılmış ise, ilgili konektöre ait servisin durdurulması gerekir.

5. OpsMgr Database’in olduğu yerde % 50’den fazla boş alan olduğuna emin olun

OpsMgr db’nin bulunduğu yerde yeterli alan yoksa, yükseltme başarısız olabilir, bu sebepten yönetim grubunu yükseltmeden önce OpsMgr db’nin boş alanının yüzde 50’den fazla olduğunu doğrulamanız gerekir. Ayrıca transaction log’ların işletim veritabanının toplam büyüklüğü yüzde 50 olduğuna dikkat etmelidir. Bunu kontrol etmek için, aşağıdaki adımları izleyin:

  • OpsMgr veritabanı bulunduran SQL Server üzerine gelin ve SQL Server Management Studio’yu açın
  • Veritabanlarını genişletin,
  • OpsMgr veritabanı, Raporlar, Standart Raporların üzerine gelin farenin sağ tuşuna tıklayın ve sonra disk kullanımı görün.

6. Operations Manager Veritabanları yedekleyin

SCOM mimarisi gereği birden fazla veritabanı kullanmaktadır. Bunlar OpsMgr veritabanı (OperationsManager),Veri ambarı veritabanı (OperationsManagerDW),Raporlama ve Denetim toplama Hizmetleri (ACS) veritabanıdır. Yükseltme işlemine başlamadan önce bu veritabanlarının yedeklerinin oluşturulması gerekmektedir.

SCOM 2012 SP1 yükseltme işlemine serinin ikinci makalesinde devam edeceğiz. İlk makalede yenilikleri, genel başlıkları ve yükseltme görevlerini inceledik.

Serinin ikinci makalesinde görüşmek üzere…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir