0

Office 2010’ un Türkçe sürümünün çıkmasına az bir zaman kala Technet üyeleri için artık Office 2010 ‘un Türkçe ara yüz dosyaları, dil denetimi dosyaları (proofing tools) ile beraber olarak kullanıma sunuldu. Bu dosyalar Office kurulumunu değil sadece Türkçe ara yüz ve imla denetimi için dil paketini içeriyor. Dolayısıyla eğer sisteminizde Office 2010’un İngilizce bir sürümü daha önceden kurulu değilse, bu paket sizin işinize yaramayacak bir paket diyebiliriz.

Burada bu paketlerle ilgili genel olarak karışıklığa sebep olan bir durum var, sanırım bunu açıklamak için en uygun yerdeyiz.
Office 2010 (keza 2007 ve öncesinde de) sisteminize Türkçe Office kurabilmek için kullanabileceğiniz birkaç farklı yöntem var:
İlk yöntem, doğrudan Türkçe Office paketini satın alıp sisteminize kurmak. Bu paket uygulamanın ara yüzünü (şeridin üzerindeki sekmeleri – giriş, ekle vs. gibi – , tüm uygulama seçeneklerini ve Office yardımını)  sadece Türkçe olarak kullanmanızı sağlıyor. Bunun yanında Türkçe imla denetimi de yapabiliyorsunuz.
İkinci seçenek ise bilgisayarınıza İngilizce Office kurup, bunun üzerine bu yazıda da bahsettiğim Türkçe paketlerini kurmak. Bu paketleri kurarsanız, Office ara yüzünün hangi dilde kullanabileceğiniz sizin seçiminize kalıyor, dilerseniz Türkçe dilerseniz İngilizce imla denetimi de yapabiliyorsunuz.

Son bir seçenek ise sadece imla denetimi paketlerini kurmak. Bu yukarıdaki iki durumdan daha farklı. Burada İngilizce olarak Office ‘i kurup üzerine sadece imla denetimi (proofing tools) paketlerini kurarak ara yüzün sadece İngilizce kullanılmasına ama kullanıcıların isterlerse Türkçe imla denetimi yapabilmelerine olanak sağlayabiliyorsunuz.
Bu durumu açıklığa kavuşturduğumuza göre kuruluma geçebiliriz.

Türkçe paketlerin bulunduğu CD içeriğine baktığımızda, Setup.exe dosyasını çalıştırmamız gerektiği aşikâr. CD nin içinde tüm uygulamalar için Türkçe ara yüz ve imla denetimi dosyaları bulunduğunu bir kez daha anımsatmak istedim.


Resim 1

Setup.exe yi çalıştırınca karşımıza gelen ekranda hangi uygulamalar için Türkçe ara yüz kurmak istediğimizi soran pencere geliyor. Eğer Office in yanında Project ve Visio ‘nun da Türkçe ara yüzünü kurmak isterseniz setup.exe yi daha sonra tekrar çalıştırmanız gerekli. Microsoft Office Language Pack 2010  – Turkish/Türkçe seçeneği seçiliyken devam düğmesine tıklıyoruz.


Resim 2

Lisans anlaşması şartlarını kabul ediyoruz



Resim 3

Kurulumun özelleştirilmesi ile ilgili pencereye geldik. Burada isterseniz “Şimdi Yükle”  seçeneğini tıklayarak doğrudan varsayılan ayarlarla kurulumun gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz. İsterseniz “Özelleştir” seçeneğini tıklayarak hangi uygulamalar için Türkçe paketlerin kurulmasını istediğinizi de belirtmeniz mümkün.



Resim 4

Özelleştir seçeneğini tıklayarak kurulacak paketleri özelleştirelim.



Resim 5

Mevcut durumda bazı uygulamalara tam, bazı uygulamalara ise kısmen Türkçe ara yüz kurulumu yapılacak. Dilersek tek tek kurulmasını istediğimiz paketin yanındaki seçeneğe tıklayarak o paketin doğrudan bilgisayardan çalışmasını, paketin özellik ilk kullanıldığında yüklenmesini ya da paketin kurulmamasını sağlayabiliriz.

Resim 6

Tüm paketleri kurarak bir sonraki basamağa geçebiliriz.



Resim 7

”Şimdi Yükle” seçeneğine tıklayarak kurulumu başlatıyoruz. Tam kurulum bilgisayarımızda yaklaşık 970 MB kadar yere ihtiyaç duyuyor.



Resim 8

Kurulumumuz tamamlandı. Kapat düğmesini tıklayarak kurulum penceresini kapatabiliriz.



Resim 9

Şu ana kadarki süreçte Türkçe paketlerin kurulumunu sağladık ancak henüz hangi dildeki ara yüzü kullanmak istediğimizi belirtmedik. Hangi ara yüzü kullanacağımızı belirtmek için Office araçları içinde küçük bir değişiklik yapmamız gerekli.
Başlat – Programlar – Microsoft Office  – Microsoft Office 2010 Tools altındaki “Microsoft Office 2010 Language Preferences “ seçeneğini tıklayalım.


Resim 10

Karşımıza gelen pencere dil ayarlarının değiştirilmesini sağlayacağımız pencere.



Resim 11

Bu pencerede şu anda kullanılan ara yüz ve Office yardımı dilinin, işletim sistemi dili ile aynı olduğunu yani İngilizce olduğunu görüyoruz. Soldaki kısım ara yüz dilini, sağdaki kısım da yardım dilini değiştirmek için kullanılıyor. Dili değiştirmek için “Turkish [Türkçe]” seçeneğini tıklayarak hemen yan tarafındaki oklardan listenin en yukarısına taşımamız gerekli. Yardımı dilini değiştirmek için aynı şeyi sağ tarafta da yapmalıyız.



Resim 12

Son durumda en yukarıda Türkçe seçeneği görülüyor. OK düğmesine tıklayalım .



Resim 13

Karşımıza gelen uyarı dil değişikliklerinin Office uygulamalarını bir sonraki açtığımızda etkili olacağını söylüyor. Kısacası açık kalan bir Office uygulamanız varsa ( Outlook gibi ) önce bunları kapatıp sonra tekrar açmanız gerekiyor.



Resim 14

Türkçe Word 2010 ve imla denetiminin çalıştığını artık görebiliriz.


Resim 15

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ahmet Uygur , Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunudur.Sektöre üniversite yıllarında Microsoft Office eğitmenliği ile başlayan Ahmet, pek çok kurumsal firmaya eğitim vermiş , danışmanlık yapmıştır.2010 yılından itibaren Microsoft Türkiye'de Micorosft Office ürünleri üzerine teknoloji danışmanlığı yapmaya başlayan Ahmet ,2011 yılı başında Microsoft tarafından MVP unvanını almaya hak kazanmıştır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Office 2016 Geliyor!

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir