1. Anasayfa
  2. Virtual Machine Manager (SCVMM)

Microsoft Virtual Machine Converter ile Vmware’den Hyper-V’ye Sunucu Taşıma


0

Bu günkü yazımızda sizlere Microsoft Virtual Machine Converter aracı ile Vmware platformu üzerinde çalışan sanal makineyi Microsoft Hyper-V platformu üzerine Convert işlemini anlatıyor olacağım. İşlemlere başlamadan önce biraz Microsoft Virtual Machine Converter (MVMC) aracından bahsedelim. Sanallaştırma teknolojisinin doğuşu ile beraber IT çalışanları fiziksel makineler üzerinde bulunan bazı kritik uygulamaları sanal platform üzerine taşımak zorunda idi. Ya da farklı platform üzerinde çalışan bir sanal makineyi Microsoft Hyper-V üzerine taşıma ihtiyacı bulunmakta idi. Microsoft bu tarz bir ihtiyaçları öngörerek (p2v-v2v)
araçlarını çıkarmıştı. Bunun yanı sıra System Center Virtual Machine Manager ürünü kullanan müşteriler bu işlemi SCVMM konsolu üzerinden birkaç tık ile yapabilir duruma gelmiştir.

Microsoft Virtual Machine Converter aracı bu anlattıklarımızın yanında bazı disk editleme işlemleri gibi yeni özellikleri de kullanarak dönüştürme işlemini tamamlayabiliyor. Bunların yanında MVMC (3.0) aracının başka bir güzel tarafı ise Vmware üzerinde çalışan bir sanal makineyi Microsoft Azure üzerine Convert ederek taşıyabiliyoruz. :)

Microsoft Virtual Machine Converter detaylı bilgi

Microsoft Virtual Machine Converter download

Yukarıda belirttiğim gibi ben bu yazıda Vmware 5.5 üzerinde çalışan bir sanal makineyi Microsoft Hyper-V 4.0 platformu üzerine taşıyacağım.

MVMC ile Conversion işlemi 5 adımda tamamlanmaktadır.

  1. Microsoft Virtual Machine Converter aracı vCenter/ESXi sunucusuna bağlanıyor.
  2. Checkpoint alınarak Vmware Tools Uninstall ediliyor.
  3. VMDK dosyası VHD/VHDX kopyalanarak dönüştürme işlemi yapılıyor.
  4. Dönüştürülen VHD/VHDX Disk Validate ediliyor.
  5. Microsoft Virtual Machine Converter Hyper-V Manager üzerinde sanal makine provison işlemini tamamlıyor.

 


Resim-1

Bir adet ESX Host sunucum ve onun altında çalışan TESTVM1 adında bir sanal makinem bulunmaktadır.


Resim-2

Bir adet HOST-1 adında Hyper-V sunucum bulunmaktadır.


Resim-3

Microsoft Virtual Machine Converter aracını download ederek kurulumunu yapıyorum. (Kurulum gereksinimleri )


Resim-4

Kurulum işlemini tamamladıktan sonra MVMC aracını açıyoruz.


Resim-5

Machine Type kısmında iki seçeneğimiz bulunmaktadır. Sanal makine ya da Fiziksel makine dönüştürme seçeneğini seçebilirsiniz. Ben Vmware üzerinde çalışan bir sanal sunucu dönüştürme yapacağım için Virtual Machine Conversion seçeneğini seçiyorum.


Resim-6

Migration Destination kısmında ise yine iki seçenek bulunmaktadır.

Migrate to Microsoft Azure:
Vmware vCenter Server, ESX Server yada ESXi server platformları üzerinde çalışan bir sanal sunucuyu Microsoft Azure üzerine taşımak için. Bu seçeneğini seçtiğinizde Vmware VMDK diskini VHD olarak Convert ettikten sonra Azure üzerine Upload etmektedir.

Migrate to Hyper-V:
Bu seçeneği seçtiğimiz de ise Vmware üzerinde çalışan sanal makineyi Hyper-V platformu üzerine taşıyabiliyoruz.


Resim-7


Resim-8

Hyper-V Host kısmında ise Hyper-V sunucumun erişim bilgilerini giriyorum.


Resim-9

Disk kısmı önemli, burada Hyper-V sunucu üzerinde bulunan bir paylaşım path’i gösteriyoruz. Kullanmış olduğunuz Storage üzerindeki bir Volume’de olabilir. Aşağıda ise iki güzel özellik bulunmaktadır. Hyper-V üzerine Convert edeceğiniz disk Fixed size ya da Dynamically expanding olacağını seçebilir. Ya da VHD ya da VHDX olacağını da belirtebilirsiniz.


Resim-10

Source kısmında ise Vmware sunucuma ait erişim bilgilerini giriyoruz.


Resim-11

Vmware sunucu bilgilerini girdikten sonra Host içerisinde bulunan sanal makineleri görüyoruz. Erişim için vCenter Server bilgilerini girdiğiniz tüm Host’lar üzerindeki sanal makine havuzunu görebilirsiniz. Benim test için kullanacağım TESTVM1 adındaki sanal makineyi seçiyoruz.


Resim-12

Virtual Machine Connection kısmında sanal makine erişim bilgileri gerekmektedir. Bu bilgiler sanal makineyi seçtiğimiz de otomatik olarak gelmektedir.

Neden sanal makine erişim bilgilerini girmemiz gerekiyor diyebilirsiniz? Buradaki amaç Vmware üzerinden Hyper-V platformuna makine taşıdığımızda içerisinde Vmware Tools’da birlikte geliyordu. Bizim sonradan Hyper-V üzerine taşıma işlemi tamamlandığında Vmware Tools aracını kaldırmamız gerekliydi. V2V aracı ile işlem yaptığımız da unutulabiliyor daha sonradan performans sorunları yaşayabiliyorduk. Şimdi bu işlemi otomatik olarak yapmaktadır.

Aşağıda bulunan iki durum ise sanal makine taşıma işlemi tamamlandıktan sonra makinelerin On-Off durumlarını belirtebiliyoruz.


Resim-13

Workspace kısmında ise Convert işleminin yapılacağını path’i gösteriyoruz.


Resim-14

Summary kısmında yapmış olduğumuz seçimleri kontrol edebiliriz. Finish ile işlemi başlatıyoruz.


Resim-15

Completion ekranında sanal makine üzerinde yapılan işlemler sırası ile görülmektedir. Dönüştürme işlemimiz başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Provision Hyper-V Guest işlemin de Hyper-V Manager konsolu üzerinde sanal makine oluşturma işlemini yapmaktadır.


Resim-16

İşlem sonrasında göstermiş olduğumuz path’i kontrol ettiğimde TESTVM1 klasörü altında disk-1 yer almaktadır.


Resim-17

Hyper-V Manager konsolunu açtığımızda bizim Vmware üzerinde çalışan TESTVM1 sanal sunucumuzun burada oluştuğunu görüyoruz. Convert işlemi sonrasında sanal makinenin açılmasını istemediğimiz için sanal makine Off konumda yer almaktadır. Start diyerek başlatıyoruz.


Resim-18

Sanal sunucum Hyper-V host üzerinde sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.


Resim-19

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

10 yıl gibi bir süredir sektörde çeşitli pozisyonlarda görev almıştır. Sistem Entegratörü olan bir firmada proje yöneticiliği pozisyonunda birçok proje gerçekleştirmiştir. Şu an Bilge Adam Bilişim Grubunda Sistem ve Güvenlik Departmanında Danışman olarak yer almaktadır. Sahip olduğu Sertifikalar; MCSE Private Cloud, MCSA Office 365,MCSA Windows Server 2012, MCPS, IBM System X, IBM System Storage, Veeam VMSP, VMTSP.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir