1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Site Recovery Nasıl Yapılır – (On-Premises SCVMM to Microsoft Azure) – Bölüm 4


0

Yazımızın son bölümünde ise Recovery Plan oluşturma, Planlı Failover ve Test Failover işlemlerini gerçekleştiriyor olacağız.

Adım-6 : Recovery Plan Oluşturma

Recovery Plan nedir?

Herhangi bir felaket durumunda sanal sunucularınız hizmet veremez duruma geldiğinde birçok ciddi problem doğurmaktadır. Önceden bu problemleri analiz edip gerekli aksiyonları almak sizin felaket anında daha hızlı bir geçiş yapmanızı sağlamaktadır. Felaket anında Disaster site üzerinden öncelikli çalışması gereken bazı servisler bulunmaktadır. Örneğin, DC, DNS, DHCP gibi sunucuların öncelikli olarak açılması gerekmektedir ki diğer uygulama sunucularının düzgün bir şekilde çalışabilsin.

Azure üzerinde oluşturduğumuz Recovery Plan ile manuel ve otomatik aksiyonları alabilirsiniz. Örneğin sanal makineleriniz hangi sıra ile start olmasını belirleyebilirsiniz. Felaket anında kullanmış olduğunuz servisler ve uygulamaların hepsinin çalışması pek gerekli değildir. Bu yüzden planlama safhasında açılacak olan sanal makineleri seviye seviye planlamasınız.

Recovery Plan ile başka bir örnek ise Felaket anında her zaman bu süreci siz yönetemeyebilirsiniz. Ne zaman bir felaket olacağını bilemediğimiz için belki sizin tatilde olduğunuz bir zamanda bu şekilde bir hizmet kesintisi oldu. Bu tarz bir örnekteki gibi felaket yönetimini kişi, kişiler üzerinden alarak otomatikleştirmek gerekebilir. Bunun içinde Recovery Plan sayesinde hazırladığımız Scriptlerini kullanabiliriz. Scripting özelliği tüm bu süreci otomatik olarak yönetebilirsiniz.

Şimdi nasıl Recovery Plan oluşturuyoruz buna bakalım.

Azure Site Recovery vault içerisinden Recovery Plans > Create Recovery Plan seçeneği ile yeni bir Recovery Plan oluşturalım..


Resim-1

Recovery Plan için bir isim veriyoruz, buraya anlayacağınız bir isim de verebilirsiniz. (First Start VMs) Source On-premises yapımızın, Target ise Microsoft Azure şeklinde olacaktır.


Resim-2

Select Virtual Machines ekranında ise bu Recovery plan hangi sanal makineleri kapsayacak buradan seçebilirsiniz. Ben test için kullandığım VM1 isimli sanal sunucuyu seçerek devam ediyorum.


Resim-3

Recovery Plan altında oluşturduğumuz Plan-1 isimli Recovery Plan görülmektedir.


Resim-4

Başarılı bir şekilde Recovery Plan oluşturulmuştur.


Resim-5

Plan-1 içerisine girdiğimiz de ise burada gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Alt tarafta bulunan Group seçeneği ile Plan-1 içerisinde farklı farklı gruplar oluşturabilirsiniz. Plan-1 içerisinde başka bir sanal makine eklemek için Virtual Machine seçeneğini kullanabilirsiniz. Scripting özelliği için hazırlamış olduğunuz Scriptleri buradan ekleyebilirsiniz. Kurtarma planı grubundan ön ve veya sonra manuel Action belirleyebilirsiniz. Manuel Action seçtiğinizde sanal makine Planlı, Plansız ve Test Failover durumlarında manuel olarak bir kayıt girilmesi gerekmektedir. (Şöyle örnek verebilirim Process devamında ekrana bir kutucuk geliyor ve sizin birşeyler yazmanız gerekiyor.)


Resim-6

Adım-6 : Planlı Failover

Buraya kadar yapmış olduğumuz işlemler hazırlık ve ayarlamalar üzerineydi. Şimdi ise artık Azure Site Recovery hizmeti ile taşıdığımız sanal sunucuların Azure üzerindeki Failover seçeneklerini inceleyeceğiz. Failover seçeneği olarak genel anlamda Planlı, Plansız ve Test Failover seçenekleri bulunmaktadır. Genel de Planned Failover ile Unplanned Failover karıştırılmaktadır. Bu ikisi arasındaki farklılıkları aşağıda örneklemeler ile açıklamaya çalışacağım.

  • Planned Failover : Bu Failover senaryosunda On-premises yapınız çalışır durumda herhangi bir sorun yok fakat siz çalışan sanal makinenizi Azure üzerinden çalıştırmak istiyorsunuz. Azure üzerinde Planlı Failover dediğiniz de ilk olarak On-premises ortamdaki sanal makineniz shutdown edilmekte daha sonra ise son Replikasyon ile beraber Azure üzerindeki sanal sunucumuz açılmaktadır. Burada planlı Failover ile sonra Replikasyon bilgilerini de taşımaktadır. Dikkat etmeniz gereken nokta ise On-premises yapı üzerinde donanımsal ya da yazılımsal herhangi probleminiz bulunmamaktadır. Bir diğer farklılık ise herhangi bir data kaybınız bulunmamaktadır.
  • Unplanned Failover: Bu senaryoyu gerçekleştirmek için On-premises yapınızın herhangi bir nedenden dolayı yani gerçekten sunucularınıza erişemiyorsunuz. Örneğin ; server yada Storage üzerinde oluşan donanımsal yada yazılımsal bir problem oluşması sebebi olabilir.. Azure üzerine UnPlanned Failover dediğimiz de ise Azure üzerine göndermiş olduğumuz son Replikasyon kopyaları içerisinde seçtiğiniz herhangi bir kopya üzerinden sanal makineyi açabildiğiniz durumdur. Burada dikkat ederseniz Azure üzerine göndermiş olduğunuz Replikasyon kopyaları hangi sıklıkla alıyor iseniz en son alınan üzerinden sanal makineniz açabilirsiniz. Bu senaryoda ise öncelikle On-premises yapınızın ulaşılamıyor olması gerekiyor ve UnPlanned Failover ile en sonra Replikasyon noktasına döndüğümüz için Replikasyon süresi kadar bir data kaybınız olacaktır.
  • Test Failover : Bu senaryoda ise adından da belli olduğu gibi test işlemlerinizi gerçekleştirmek için kullandığımız senaryodur. Azure üzerinde Test Failover dediğimiz de On-premises yapıdaki sanal makinemiz hizmet vermeye devam etmektedir. Azure üzerine göndermiş olduğumuz sanal sunucumuzun Replikasyonu üzerinden izole bir network ortamında sanal sunucumuz açılmaktadır. Burada aslında Replikasyon VM üzerinden Snapshot mantığını kullanarak yeni bir sanal makine yaratmaktadır. Siz test sunucunuzu açtıktan sonra gerekli testleri ve kontrolleri yapabilirsiniz. Test Failover işlemi tamamlandıktan sonra Stop Test Failover seçeneği ile oluşan sanal makine silinmektedir. Tabii bu durumda gerçek sunucu hizmet vermeye devam etmektedir. Test Failover dediğimizde oluşan sanal makine Storage Account içerisinde tutulmaktadır stop dediğiniz de ise Storage Account içerisinde silinmektedir.

“Scvmm-cloud” üzerinde Virtual Machines altında bulunan “VM1” adındaki sunucumuz üzerinde testlerimizi gerçekleştireceğiz. Alt tarafta bulunan Failover seçeneğine bastığımız da iki farklı Failover seçeneği görülmektedir. Test olarak Planned Failover seçeneğini seçerek devam ediyoruz.


Resim-7

Failover Direction From kısmında On-Premises Scvmm üzerinden, TO Microsoft Azure üzerine planlı Failover yapacağımızı görülmektedir. Onay butonu ile Failover ‘ı başlatıyoruz.


Resim-8

JOBS ekranı altında Planlı Failover adımlarını detaylı bir şekilde görebilirsiniz.


Resim-9

Planlı Failover işlemi başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. İkinci sırada bulunan adımda On-premises üzerindeki sanal makine Shutdown edilmektedir. ( Tabii benim burada VM1 adındaki sanal sunucumun diski 1gb olduğu için ilk Replikasyonu kısa sürmüştür.)


Resim-10

Planlı Failover sonucu VM1 adındaki sanal sunucumuz Azure üzerinde Virtual Machine olarak oluşmuş ve Running durumdadır.


Resim-11

“Scvmm-cloud” üzerine tekrar kontrol ettiğimizde Successfull Planned Failover başlığı altında timestep bilgisini görebilirsiniz.


Resim-12

Şimdi de Azure üzerinde çalışan sanal sunucumuzu On-Premises yapı üzerine Failback edeceğim. Tekrar Planned Failover diyoruz.


Resim-13

Confirm Planned Failover ekranında bu sefer Microsoft Azure ‘dan SCVMM Server üzerine Recovery edeceğimiz görülmektedir.

“Create on-premise virtual machine if it does not exist.” Bu seçeneğini seçtiğimizde Hyper-V üzerinde bu isimde bir sanal makine yok ise sanal makineyi oluşturulsun diyebilirsiniz. Aşağıda bulunan seçeneklerde ise minimum kesinti ve minimum senkronizasyon seçenekleri bulunmaktadır.


Resim-14

Failback durumunda yapılan işlemleri detaylı olarak aşağıda görebilirsiniz.


Resim-15

Failback işlemi ile Azure üzerindeki çalışan sanal sunucu on-premises yapı üzerine Replikasyonu tamamlanmıştır.


Resim-16

Sanal sunucu on-premises yapı üzerinde çalışmaya başladığında Azure üzerindeki replikası Stopped (Deallocated) duruma gelmiştir.


Resim-17

SCVMM Administrator konsoluna tekrar baktığımızda ise sanal makinenin çalışır durumda olduğunu görüyoruz.


Resim-18

Adım-7 : Test Failover

Test Failover için de yine Azure üzerindeki “scvmm-cloud” üzerinde Test Failover seçeneğini seçiyoruz.


Resim-19

Test Failover işlemi başarılı bir şekilde başlamaktadır.


Resim-20

Test Failover işlemleri aşağıdaki gibidir. “Start the virtual machine” adımının ardından sanal makine Azure üzerinde oluşmaktadır.


Resim-21

“VM1-test” adında yeni bir sanal makine oluşmuştur. Daha önce bilgi verdiğim gibi bu sanal makine Replikasyon kopya üzerinde snapshot alınarak oluşmaktadır. Bu sebepten Test Failover hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır. Test VM üzerinde gerekli testleri ve kontrollerimizi yaptıktan sonra ise Test Failover’ı sonlandırmak için “Waiting for action” adımını tamamlıyoruz.


Resim-22

Test Failover senaryosunu da başarılı bir şekilde test ettik.


Resim-23

Bir teknik makalenin daha sonuna geldik.

Umarım faydalı olur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

10 yıl gibi bir süredir sektörde çeşitli pozisyonlarda görev almıştır. Sistem Entegratörü olan bir firmada proje yöneticiliği pozisyonunda birçok proje gerçekleştirmiştir. Şu an Bilge Adam Bilişim Grubunda Sistem ve Güvenlik Departmanında Danışman olarak yer almaktadır. Sahip olduğu Sertifikalar; MCSE Private Cloud, MCSA Office 365,MCSA Windows Server 2012, MCPS, IBM System X, IBM System Storage, Veeam VMSP, VMTSP.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir