Windows Server 2025 Artık Azure’da
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Windows Server 2025 Artık Azure’da

0

Geçtiğimiz günlerde Windows Server 2025 işletim sistemi Preview görüntüsü sonrası artık globalde yayınlandı ve kulanılmaya başlandı. Bunun üzerine Microsoft Azure cloud platformu kullanan kullanıcılarımıza ufak bir müjdeli haber ile karşınızdayız!

1 Kasım 2024 tarihinde genel kullanıma sunulan Windows Server 2025 işletim sistemini Microsoft, Azure cloud platformunda da kullanıma sundu. Microsoft Azure platformunu kullanan kullanıcılar Virtual Machine alanından Windows Server 2025 işletim sistemli makineler oluşturabilir ve bir önceki makalemizde Windows Server 2025’e gelen yeni özelliklerden faydalanabilirsiniz. Yeni nesil AD, yeni nesil SMB ve yapay zeka uyumu gibi birçok yeni özelliklerden faydalanabilir ve Windows Server 2025’in gelişmiş güvenlik ilkeleri ile ortamınızı daha güçlü hale getirebilirsiniz.

Bu makalemizde sizlere Microsoft Azure üzerinde Windows Server 2025 işletim sistemini bir makine üzerine nasıl deploy edebileceğinizi anlatacağız.

Kurulum için Azure portal da Virtual Machine alanına gelerek Create a virtual machine butonuna tıklıyoruz.

Gelen ekranda makine kurulumu için Resource Group, Virtual Machine Name, Region, Availability options, Security Type gibi alanları dolduruyoruz.

Resim-1

Windows Server 2025 işletim sistemini yukarıda Image kısmında seçili görüyorsunuz fakat Image kısmındaki pencereyi genişlettiğinizde Windows Server 2025 seçeneğini göremeyebilirsiniz. Bu sebep ile alt kısımda bulunan “See all images” seçeneğini seçip aşağıdaki ekrandan Windows Server 2025 üzerine gelip “Select” btunundan kurulum tipini belirleyebilirsiniz.

Resim-2

Bu işlemleri tamamladıktan sonra “Next” butonu ile ilerlenir. Bir sonraki ekranda klasik disk tiplerini belirliyoruz. Burada Standard SSD veya Premium SSD gibi seçenekleri ihtiyacımıza göre belirleyip ilerleyebiliriz.

Resim-3

Networking ekranında Windows Server 2025 sanal makinemizin çalışacağı virtual network bilgilerini belirliyoruz. Burada yine sizlerin ihtiyacına bağlı olarak public IP ve diğer seçenekler ile işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Resim-4

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra farklı bir konfigürasyon yapmayacağımdan dolayı Review + create butonu ile makineyi deploy edebiliriz. Makinein kurulumu özelleştirdiğimiz donanım kaynaklarının kuvvetine bağlı olarak zaman alır. Makine deploy edildikten sonra hazırladığımız bilgiler ile makineye login olabiliriz. Aşağıda kurulumunu yaptığımız Windows Server 2025 sanal makinenin winver görüntüsünü görebilirsiniz.

Resim-5

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs: Azure, Windows Server, Windows Server 2025, Windows Server 2025 Azure’da, Windows Server 2025 on Azure

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir