Windows Server 2022 RDS (Remote Desktop Services) Kurulumu
  1. Anasayfa
  2. Server Ailesi

Windows Server 2022 RDS (Remote Desktop Services) Kurulumu

0

Bu yazımda sizlere Windows Server 2022 üzerinde RDS (Remote Desktop Services) kurulumunu anlatıyor olacağım. RDS nedir biraz bahsedelim.

Eski ismiyle Terminal Service Windows Server 2003 işletim sistemlerinden sonra Windows Server 2008R2 ile Remote Desktop Session Host olarak anılmaya başlanmıştır. Member server üzerinde kurulu olması gerekir. Örnek olarak ortak bir uygulama kullanılmak üzere ihtiyaç halinde kullanılması gerekebilir. Uzak masaüstü hizmetleri olarak mstsc, anydesk, team viewer gibi programlarda uzaktan bağlantı sağlanabilir ve bu bağlantılarda masaüstü üzerinde GPO tarafında gerekli kısıtlamalar verilebilir. RDS kurulumu sonrası 120 gün ücretsiz kullanım sunar. RDS kullanımı için 2 şekil lisans seçeneği mevcuttur.

  • Per User CAL (Client Access License): Kullanıcı başına lisanslamadır.
  • Per Computer CAL (Client Access License): Bilgisayar başına lisanslamadır.

Kuruluşların tercihine bağlı ve kullanım şekline dayalı bu lisans seçeneklerinden genellikle Per User CAL tercih edilmektedir. Uzak masaüstü hizmetlerinin kullanım amacı, uzaktan bağlanacak olan uygulama kullanan kullanıcılarının yönetimini yapmak, Server bazında kimlerin bağlanabileceği, bağlantı ayarları, bağlantı yapılandırmaları, kullanıcıların bağlantıda neler yapabileceği gibi hizmetleri mevcuttur. Bu yapılandırma ayarları Active Directory yapısında da mevcut, fakat AD yapısında kişi bazlı yapılandırmalar mümkündür. RDS ise bütün Server’ ı tek bir noktadan yönetmeyi sağlar.

Ayrıntılar sonrası kuruluma başlıyorum. Windows Server 2022 üzerinden Server Manager ekranında, Add Roles and Features alanını açıyorum. Gelen pencerede Next ile devam ediyorum.

Resim-1

Sonraki pencerede, uzak masaüstü hizmetleri kurulumu yapacağım için Remote Desktop Services Installation seçeneğini seçip Next ile devam ediyorum.

Resim-2

Diğer ekranda 2 seçenek göreceğiz:

  • Standart Deployment: Bu seçenekte örnek olarak 3 IIS Server rolü mevcut, bu seçenekte her bir rolü IIS sunucusuna aktarabilme imkânı vardır. Load Balancing görevi gibide düşünülebilir.
  • Quick Start: RDS servisi tek bir sunucu üzerinde yapılandırılacak ise bu seçenek seçilebilir.

Quick Start seçeneği ile devam ediyorum.

Resim-3

Bir sonra ki ekranda yine 2 seçenek ile karşılaşacağız:

  • Virtual Machine-based desktop deployment: Eğer ortamımızda VDI sanallaştırma mevcut olsaydı, bu seçenek seçilirdi.
  • Session-based desktop deployment: mstsc, anydesk, team viewer ya da muadili uygulamalar ile bağlantı sağlanması için kurulum yapılacak seçenektir.

Session-based desktop deployment seçeneği ile devam ediyorum.

Resim-4

Bu ekranda ortamımızda mevcut bulunan sunucuları ve hangi sunuculara kurulum yapılacağını gösterir. Benim ortamımda bir sunucu mevcut olduğundan dolayı sağ tarafı aktarıp devam ediyorum.

Resim-5

Confirm selections ekranında yüklenecek olan 3 farklı servisi görürüz.

  • RD Connection Broker: Bağlantı sonrası Dissconnect olduğunda veya bağlantı koptuğunda, tekrar bağlantı sağlandığında kaldığınız yerden devam etmenizi sağlayan size Session açan hizmettir.
  • RD Web Access: Sunucuda IIS kurulu değil ise IIS hizmetini de kuracaktır. Hizmet kurulduktan sonra RD Web adında web sitesi açar. RDC üzerinde bulunan program ya da uygulamalara, web tabanından erişim sağlamamıza imkan verir.
  • RD Session Host: mstsc veya benzeri bir bağlantı programı ile Ip adresi girip veya bağlantı programının özelliklerine göre bağlantı sağlarken, masaüstüne bağlanmamızı sağlayan servistir.

Deploy ile devam edebilmek için Restart kutucuğu işaretli olmalıdır.


Resim-6

Deploy butonu sonrası kurulum başlamış bulunmaktadır. Kurulumun bir kısmı tamamlandıktan sonra Restart olacaktır ve sonrasında kurulum tamamen bitecektir.

Resim-7

Restart sonrası kurulum devam etmekte.

Resim-8

Kurulum tamamlanmış bulunmaktadır. Close butonu ile Wizard ekranını kapatıyoruz.

Resim-9

Server Manager ekranında Remote Desktop Services hizmetini göreceğiz.

Resim-10

Ekranda görmüş olduğumuz pasif alanlar kurulan servislerdir. Artı (+) olarak işaret edilenler ise henüz kurulmamış demektir. Bu aşamada 120 günlük deneme süresini aktifleştireceğiz.

Resim-11

RD Licensing kurulumu için artı (+) sembolüne tıklıyorum ve RD Licensing kurulumu için Wizard ekranı geliyor.

Yine mevcut ortamımda bulunan sunucuları gösteriyor, tek sunucu mevcut olduğu için sağ tarafa aktarıp Next ile devam ediyorum.

Resim-12

Add butonu ile RD Licensing kurulumunu başlatıyorum.

Resim-13

Resim-14

Kurulum tamamlanmış durumdadır. Close butonu ile Wizard ekranını kapatıyoruz.

Resim-15

Kurulum sonrası, 120 günlük deneme süresini aktifleştirmek için Windows Administrative Tools ekranında Remote Desktop Services/Remote Desktop Licensing Manager ekranını açıyoruz.

Resim-16

Açılan pencerede All Servers altında bulunan sunucunuz üzerinde sağ tık yapıp Activate Server seçeneğini seçiyoruz.

Resim-17

Yapılan işlemler sonrası karşımıza Wizard penceresi açılacaktır. Next ile devam ediyoruz.

Resim-18

İlk kurulum olduğu için önerilen seçenek olarak Automatic Connection seçeneği gelir. Automatic Connection seçeneği ile devam ediyorum. Bu aşamada internetinizin olması önemlidir, internetiniz olmaz ise devam edemezsiniz.

Resim-19

Bir sonraki ekranda yetkili kişinin adı, soyadı, şirketi ve ülkesi girilir. Next ile devam edilir.

Resim-20

Company Information ekranında yine yetkili kişinin bazı bilgiler istenir. Burada ki bilgileri lab ortamım gereği örnek giriş yaptım. Gerçek hayatta gerçek bilgiler girilmesi gerekir.

Resim-21

Sonraki ekranda Wizard işlemi ile devam etmek için Start Install Licenses Wizard now seçeneği işaretlenir. GUI ortamında işlem yapacağım için işareti kaldırıyorum ve Finish butonuna basıyorum.

Resim-22

Bu işlemler tamamlandıktan sonra GUI’ de sunucumun üzerinde sârı ünlem (!) işaretinde bir sembol göreceğim. İlk etapta bu işaret kırmızı çarpıydı ve çarpı işaretini başarılı bir şekilde kaldırdık. Şimdi ise sarı ünlem işaretini de kaldırmamız gerekiyor. Sunucu üzerinde sağ tık yapıp Review Configuration seçeneğini seçiyorum.

Resim-23

Açılan ekranda Active Directory tarafında Terminal Server License Server adında bir grup olduğunu söylüyor.

Resim-24

Active Directory açtıktan sonra Builtin altında Terminal Server License Server alanına gidiyorum.

Resim-25

Terminal Server License Servers grubunun üyeleri lisans bilgisine göre Active Directory içerisinde ki hesapların güncellenmesini yapabiliyor. Kaç kişilik lisans alındı ise kullanıcı hesaplarını ilişkilendirip güncelleştirme işlemi yapıyor. Kısaca lisans kullanımını denetim altına alıyor. Örnek olarak 10 kişilik lisans alındı ise 11. Kişinin bağlanmamasını sağlıyor. Configuration ekranına geri dönüp Add to Group butonuna basıyorum. Gelen ekranda Continue butonu ile devam ediyoruz.

Resim-26

Çıkan bilgide Terminal Server sunucusunun Computer acconunt’ unu eklediğini bildiriyor. OK butonuna bastığım anda iki seçenekte yeşil tik işaretine dönecektir.

Resim-27

Tekrar Active Directory kısmında Builtin altında Terminal Server License Servers alanını Members kısmına baktığımda kendi Terminal Server’ ımın eklendiğini göreceğim.

Resim-28

RDS kurulum işlemleri ve Lisanslama işlemleri bu kadardır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.

Referanslar:

www.mshowto.org

TAGs: RDS, RDP, RDS kurulum, RDS Installation, Windows Server 2022 RDS, Windows Server 2022 RDS Kurulumu,

Windows Server 2022 RDS Installation,

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 10
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

Sistem destek elemanı olarak farklı firmalarda görevler aldım. Uzmanlık alanlarım Active Directory, IIS, Virtulization, RDS ve Firewall ön plana çıkmaktadır. Şuan da Simplix Teknoloji Hizmetleri şirketinde Bulut ve Güvenlik Uzmanı olarak görev almaktayım. Kendimi bulut çözümleri, güvenlik sistemleri ve yedekleme sistemleri üzerine geliştirmekteyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir