2

Bu makalede değerli Mshowto okurlarına Windows Server 2008 R2 işletim sistemi kurulu ve üzerinde Active Directory yapılandırılmış bir sunucuda System State yedeğinin alınması ve herhangi bir sistem felaketi durumunda bu alınan yedekten dönme işlemini anlatacağım.

Amacımız her zamanki gibi Windows Server 2008 R2 özelliğini kullanarak işlem yapmak.

Windows Server 2003 de bu işlemi Ntbackup.exe yardımı ile yaparken Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2 de durum değişiyor. Değişikliklerden en önemlileri ise şunlardır ;

1.)    Windows Server 2003 yedekleme yazılımı varsayılan olarak gelirken , Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2 de varsayılan olarak bu yazılım gelmiyor. Yani bu yedekleme yazılımına ihtiyacınız varsa Server Manager dan Features bölümünden kurulumunu yapmamız gerekiyor.

2.)    Windows Server 2003 de Tape Backup donanımına yedek alabilirken , Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2 de bu özellik yer almıyor.

3.)    Windows Server 2003 de aynı diske yedek alabilirken , Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2 de ayrı bir disk donanımına yedek alınabiliyor.

Bu bilgilendirmeden sonra artık işlemlerimize başlayabiliriz. Bunun için öncelikli olarak Server Manager da , Features bölümünde “Windows Server Backup Features” seçeneğini altında yer alan iki parametreyi işaretleyerek Next diyoruz. Burada yer alan iki parametre ise biri komut satırından backup ve restore işlemini yönetme olanağını sunarken , diğer parametre ise grafik ara yüzden yönetme olanağı sunuyor.


Resim 1

Gelen ekranda Install butonuna basarak kurulum işlemlerini başlatıyoruz.


Resim 2

Bu işlem adımları ile kurulum işlemimizi tamamlıyoruz. Şimdi ise yedekleme işlemine artık başlayabiliriz. Windows Server Backup yönetim konsoluna Server Manager > Storage bölümünden erişim sağlayabiliriz. Yönetim konsoluna geldikten sonra Windows Server Backup üzerinde sağ buton Backup Once… ile başlayan seçeneği seçiyoruz. Gelen  Backup Options  ekranında Different Options seçeneğini seçerek Next diyoruz.


Resim 3

Biz System State yedeğini alacağımız için Select Backup Configration ekranında Custom seçeneğini seçerek Next diyoruz.


Resim 4

Select Items for Backup ekranında Add Items butonuna basarak gelen ekranda sadece System State seçeneğini seçerek onaylıyoruz ve tekrar Select Items for Backup ekranına geliyoruz ve Next diyerek işlemimize devam ediyoruz.


Resim 5

Specify Destination Type ekranında nerwork de paylaşıma açılmış farklı bir bilgisayara ve bu sunucu üzerinde hizmet veren ikinci bir diske yedek alabilme olanağına sahibiz. Ben aynı sunucu üzerinde hizmet veren farklı bir diske yedek alma işlemini yapacağım için birinci seçenek olan Local drives seçeneğini seçerek Next diyoruz.


Resim 6

Select Backup Destination ekranında alınacak yedeğin hangi disk sürücüsüne alınacağını belirterek Next diyoruz,


Resim 7

Son olarak karşımıza bilgi ekranı geliyor. Eğer buraya kadar yapmış olduğumuz işlemlerde herhangi bir yanlışlık yoksa Backup butonuna basarak yedek alma işlemini başlatabiliriz,  buraya kadar herhanig bir yanlışlık yapmadığımız için Backup butonuna basarak System State yedek alma işlemini başlıyoruz.


Resim 8

Bu işlem adımları ile yedek alma işlemini başarılı bir şekilde tamamlıyoruz. Önemli olan alınan yedekten sağlıklı ve hızlı bir şekilde geri dönme işlemini yapabilmek. System State yedek alma işlemini bir Domain Controller üzerinde yaptığımız için bu yedeğin içerisinde Active Directroy veritabanının yedeği bulunuyor. Bu nedenle alınan bu yedekten dönme işlemini gerçekleştirmek istediğinizde Windows Server 2008 R2 normal mod da çalışırken gerçekleştiremezsiniz, sadece Directory Services Restore Mode seçeneğinde işletim sistemimiz çalışırken yedekten dönme işlemini gerçekleştirebiliriz.

Windows Server 2003 ve Windows Server 2008 kurulumu yapılmış bir sunucuda bu mod dan yararlanmak için, işletim sistemini yeniden başlatıp 3-4 kez ard arda F8 tuşuna basarak  güvenli mod seçeneklerine erişim sağlayabilme olanağına sahipken, Windows Server 2008 R2 kurulumu yapılmış bir sunucuda biraz daha durum farklı. Bu farklılık ise işletim sistemimizi yeniden başlattığımızda sürekli F8 tuşuna bastığımızda bir anlam ifade etmemesi. Eğer Windows Server 2008 R2 kurulumu yapılmış bir sunucuda Directory Services Restore Mode ile işlem yapmak istediğinizde öncelikli olarak işletim sisteminde System Configration bölümüne gelerek aşağıdaki resimdeki gibi Boot sekmesine gelerek, Boot Options bölümünde yer alan Safe Boot ve buna bağlı olarak Active Directory Repair seçeneklerini seçip işletim sistemimizi yeniden başlatmamız gerekiyor.


Resim 9

Bu işlem ile birlikte işletim sistemimiz yeniden başlarken F8 butonuna ihtiyaç duymadan otomatik olarak Active Directory Services Restore Mod seçeneğinin açıldığını göreceksiniz. Burada tekrar hatırlatmak istediğim bir nokta var. Bu nokta ise hatırlarsanız Active Directory kurulumu sırasında son kurulum aşamalarında sistem bizden Directory Services Restore Mod parolasını soruyor, eğer bu işlemi yaparken bu parolayı hatırlamıyor ve bulamıyorsak Directory Services Restore Mod seçeneğini kullanarak oturum açamayız. Bu yüzden bu parolayı unutmayacağımız bir parola vermemizde yarar var.

İşletim sistemimizi Directory Services Restore Mod da oturumumuzu açtıktan sonra artık System State yedeğinden dönme işlem adımlarımıza başlayabiliriz. Yedek alma işlemi sırasında olduğu gibi yedek den dönme işlemi sırasında da Server Manager > Storage altında bulunan Windows Server Backup üzerinde sağ buton diyoruz, gelen menüden  Recovery ‘i seçiyoruz.


Resim 10

Getting Started ekranında A backup stored on another location seçeneğini seçerek Next diyoruz.


Resim 11

Sunucumuzda hizmet veren farklı bir diske yedeğimizi aldığımız için Specify Location Type ekranında Local Drives seçeneğini seçerek Next diyoruz.


Resim 12

Daha önce System State yedeğini G sürücüsüne aldığımız için gelen ekranda Backup Location seçeneğinde G sürücüsünü seçerek Next diyoruz.


Resim 13

Select Server ekranında hangi serverda System State yedeğinden dönme işlemini gerçekleştirmek istiyorsak onu seçebilme olanağına sahibiz. Yedeğini aldığımız Active Directory ortamında 1 adet etki alanı denetleyicisi olduğu için 1 adet server görünüyor, eğer sistemimizde Additional Domain Controller da olsaydı onu da bu listede görecektik. Burada sunucumuzu seçerek Next diyoruz.


Resim 14

Select Backup Date ekranında daha önce almış olduğumuz yedek ile hangi tarihe geri yükleme işlemini yapacağımızı seçerek Next diyoruz.


Resim 15

Select Recovery Type ekranında System State seçeneğini seçerek Next diyoruz.


Resim 16

Select Location for System State Recovery ekranında Orginal location seçeneğini seçerek işlemimize Next butonu ile devam ediyoruz.  Son aşama olarak karşımıza Confirmation ekranı geliyor, bu ekranda yedek dönme işlemini başlatmak için Recovery butonuna basıyoruz ve karşımıza gelen uyarı mesajına Yes  diyerek işlemimizi başlatıyoruz.


Resim 17

Yedekten dönme işlemini tamamladıktan sonra yapılan işlemi aktif hale getirmek için işletim sistemimizi yeniden başlatıyoruz.


Resim 18

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 Ankara doğumlu ve Ankara'da ikamet etmektedir. Yazarımız MCT ve MVP ünavanlarına sahiptir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Çok başarılı bir anlatım olmuş elinize sağlık diyorum.

  2. Çok işime yaradı emeğinize sağlık. Tüm hayatınızda başarılar dilerim.

    Saygılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir