1

Zaman sürekli ilerliyor. Geçmişte büyük prodüksiyonlar ile yapılacağı inanılan çalışmalar, kişisel cihazlar ile gerçekleştirilebilir hale geldi. Yaşanılan anları kayıt etme isteği, herkesi fotoğrafçısı ve rejisörü olabilme yollu açmıştır.

Yaşam hızlı değişiyor. Yaşanan değişimin en büyük mimarı ise teknoloji olarak görünmektedir. Teknoloji kullanıcılarına birçok olanak sağladığı gibi kendisi içerisinde farklı olanaksızlar da bulunmaktadır.


Resim-1

Şirketler, iş süreçlerini standartlar ile devamlılığını sağlayabilmek amacı ile çeşitli teknolojiler kullanılmaktadır. Kullanılan teknolojiler, gerçekleştirilmesi istenen sürecin başarılı ve en az problem ile tamamlaması beklenmektedir. Beklenen sonuçların alınması, müşteri memnuniyetinin sağlanması şirketler için önemli olmaktadır.

İş süreçleri devamlı ve istenilen kalite de yürütülmesi, müşteri ve sağlayıcı(üretici) arasında olumlu ilişkilerin kurulabilmesi için önemli bir bağ olarak görülmektedir. Şirketler sundukları hizmet ya da ürünlerin, müşterilerine tanıtabilmek amacı ile reklam filmleri ve kataloglar kullanmaktadır. Kullanılan metreyeler, teknoloji sistemlerin kullanılması ile oluşturularak müşterilere ulaştırılmaktadır.

Günümüzde şirketler tanıtımlarını sağlayabilmek amacı ile birçok yöntem kullanmaktadır. Kullanılan yöntemlerin büyük kısmı, teknoloji sistemlerin kullanıldığı ve müşteri memnuniyetin ön planda olduğu sistemlerdir. Örneğin; Atın ve mücevher satışı yapan şirketler, hazırladığı ürünleri Web sitesi üzerinden çeşitli fotoğraflar kullanarak tanıtımını yapmaktadır. Ayrıca her zaman müşterilerinin yanında olabilme olanağı, ürün destek ve satış sürecini için aktif süreçler gerçekleştirebilmektedir. Gerçekleşen süreçler ile şirket, genişleyen müşteri portföyüne sahip olmaktadır.

İş dünyasının hızlı manevrana cevap verebilmek, şirketlerin yaşamının devam ettirebilmesi için çok önemlidir. Genişleyen iş süreçleri ile yeni teknoloji inovasyonların önü açılmaktadır. İnovasyon hareketleri, geçmişte yapılan hatalarda ders alınarak oluşturulmaktadır. Günümüzün inovasyon çözümleri incelendiğinde en belirgin özellikleri sürdürülebilir, ekonomik, esnek ve güvenilir olarak sıralanmaktadır. Belirtilen özellikler Cloud Computing mimarisinin en temel özellikleridir.

Cloud Computing mimarisi çeşitli şirketler tarafından yorumlanmaktadır. Özellikle Microsoft, Windows Azure Platform ürünü ile kullanıcılarına ekonomik ve kolay yönetilebilir hizmetler sağlamaktadır.

Windows Azure Platform, esnek ve devamlılığı sağlanması istenen birçok iş çözümün yaşayabilmesi için çeşitli çözümleri sunmaktadır. Sunulan iş çözümleri, yeni birçok konsept kullanarak, iş süreçleri esnek olabilmesine olanak sağlamaktadır.

Şirketler gerçekleştirdiği yoğun iş süreçleri, teknoloji olarak incelendiğin de problemlerin temelinde depolama sorunları ile karşılaşılmaktadır. Sürecin güvenli ve en az problem ile sağlanabilmesi amacı ile Microsoft, Windows Azure Platform ile yeni depolama konseptti, Windows Azure Storage altyapısını sunmuştur.

Windows Azure Storage, yüksek optimizasyonu değeri olan ve yüksek güvenliği seviyeli depolama altyapısıdır. Söz konusu altyapı, klasik uygulama geliştirme yaklaşımın ötesin de nesnel ve veri kayıp problemlerin en alt düzey de olan bir sistemdir. Windows Azure Storage altyapısı, iş gereksinimlerine cevap üretecek üç parça dan oluşmaktadır. Aşağıda Windows Azure Storage altyapısı parçaları şema ile gösterilmektedir.

Resim-2

Windows Azure Storage, kullanıcı iş gereksinimlerine göre Table, Queue ve Blob isimli üç parçadan oluşmaktadır. Windows Azure Storage, Table ve Queue parçaları ile ilgili “Windows Azure ile Cloud Computing Uygulamaları” makale serisinin diğer bölümlerin de bilgiler verilmiştir. Bu çalışma ile Windows Azure Blob Storage ile ilgili bilgiler verilmesi amaçlanmaktadır.

İş uygulamaları çoğunlukla kullanıcıların dan çeşitli Binary(fotoğraf ya da Word dosyası) içerikler alınmaktadır. Klasik uygulama geliştirme yaklaşımı incelendiğin de kullanıcıların dan alınan dosya içeriklerinin uygulama makinesi üzerine konumlandırılmaktadır. Kullanıcı dosyaların ve iş uygulaması ile aynı makine üzerine konumlandırılması, zaman içerisinde depolama çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

İş uygulamalarının, Windows Azure Blob Storage altyapısı kullanarak geliştirilmesi ile uygulama verilerin depolama yaklaşımı farklı bir konseptte taşınmaktadır. Uygulama verileri, Windows Azure Storage ile uygulama alanından bağımsız, esnek ve yüksek güvenlikli altyapıya taşımaktadır. Aşağıda Windows Azure Blob Storage ile ilgili iletişim şeması bulunmaktadır.


Resim-3

Windows Azure Blob Storage, iş gereksinimlerine göre çeşitli olanaklar sunmaktadır. Yukarıda bulunan şema da görüldüğü gibi Windows Azure Storage, REST mimari ile iletişimini sağlayan, iki ayrı parçadan oluşmaktadır. Aşağıda Windows Azure Blob Storage altyapısı ile ilgili bazı özellikler ve açıklamaları bulunmaktadır.


Resim-4

Geliştirilen iş uygulamaları, gerçekleştireceği iş sürecine bağlı olarak, depolama planlamaları yapılmaktadır. Yapılan depolama planları, iş verisinin okuma / yazma yoğunlukları ya da veri boyutları ile ilgili şekillenmektedir. Windows Azure Blob Storage konsepti ile iş gereksinimlerine göre Page Blob ve Block Blob isimli iki farklı nesne ile hizmet vermektedir. Aşağıda söz konusu nesneler ile ilgili temel bilgi karşılaştırmaları bulunmaktadır.


Resim-5

Yapılan anlatımın anlaşılması amacı ile “WindowsAzure.FunnyApp” isimli uygulama örneği hazırlanmıştır. Hazırlanan uygulama örneği ile iş senaryoları incelenerek, Windows Azure Platform hakkında farklı deneyimler paylaşılmıştır.

Uygulama örneğin de Windows Azure Storage ile ilişkili nesnelerin kullanımı kolaylaştırıcı anahtar değişkenler tanımlanmıştır. Tanımlanan değişkenler Windows Azure Storage içerisinde kullanılan nesnelerin yönetimini kolaylaştırması amaçlanmıştır.

public class Utils

{

    public const string ConfigurationString = “DataConnectionString”;

    public const string CloudQueueKey = “imagequeue”;

    public const string CloudBlobKey = “imageblob”;

}

Uygulama Senaryosu – |

Kullanıcı tarafından yayınlanması istenen fotoğraf ile ilgili bilgileri girilerek, içeriğin uygulamaya yükleme süreci gerçekleşmektedir. Yükleme süreci kullanıcı tarafından fotoğrafın yüklenmesi ile Windows Azure Table Storage üzerine ilgili bilgilere yazılarak ve fotoğraf içeriğinin Windows Azure Blob Storage üzerine yüklenmesi ile tamamlanmaktadır. Gerçekleşen süreçler ile ilgili kaynak kodlar ve yorumları aşağıda bulunmaktadır.

public partial class ImageUploadPage : Page
{
    private static readonly object _look = new object();
    private static bool _storageInitialized = false;
    // işlem gerçekleştirlecek olan nesnelerin tanımlanması
    private static CloudBlobClient _blobClient;
    private static CloudQueueClient _queueClient;
    protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
    {
        this.Page.Title = "Image Uploads";
        if (IsPostBack) return;
        InitializeStorage();
    }
    protected void ButtonSave_Click(object sender, EventArgs e)
    {
        if (FileUploadImage.HasFiles & Page.IsValid)
        {
            // Blob nesnesine yüklenecek dosya için benzersiz bir isim oluşturulması işlmei
            string uniqueBobName = string.Format("{0}/funnyimage_{1}{2}"Utils.CloudBlobKey,
                                                 Guid.NewGuid().ToString(),
                                                 Path.GetExtension(FileUploadImage.FileName));
            // Blob nesnesi ile ilgili anahtar ve nesne örneğinin alınması
            CloudBlockBlob blob = _blobClient.GetBlockBlobReference(uniqueBobName);
            // Blob nesnesi üzerine yüklenecek, Blob nesnesine dosyasının türünün atanması
            blob.Properties.ContentType = FileUploadImage.PostedFile.ContentType;
            // Blob nesnesine dosyasının yüklenmesi
            blob.UploadFromStream(FileUploadImage.FileContent);
            FunnyAppRepository<Post> postRepository = new FunnyAppRepository<Post>();
            FunnyAppRepository<Tag> tagRepository = new FunnyAppRepository<Tag>();
            MembershipUser user = Membership.GetUser(Page.User.Identity.Name);
            if (user != null)
            {
                Post post = new Post
                    {
                        PostContent = TextBoxDescription.Text,
                        PostTitle = TextBoxTitle.Text,
                        State = false,
                        UserId = user.ProviderUserKey.ToString()
                    };
                string[] tags = TextBoxTag.Text.Split(';');
                foreach (string tag in tags)
                {
                    if (!string.IsNullOrEmpty(tag))
                    {
                        tagRepository.Create(new Tag()
                            {
                                PostRowKey = post.RowKey,
                                PostPartitionKey = post.PartitionKey,
                                TagName = tag,
                            });
                        tagRepository.SubmitChange();
                    }
                }
                postRepository.Create(post);
                postRepository.SubmitChange();
                // Kuyruk nesneleri 
                CloudQueue queue = _queueClient.GetQueueReference(Utils.CloudQueueKey);
                // mesaj içeriğinin oluşturulması
                // mesaj içerisinden birden fazla bilgi olması sebebi ile "," karakteri 
                // ile bilgiler birbirinden ayrılmıştır.
                CloudQueueMessage message =
                    new CloudQueueMessage(string.Format("{0},{1},{2}", blob.Uri, 
                        post.PartitionKey, post.RowKey));
                // Mesaj kuyruğa eklenmiştir.
                queue.AddMessage(message);
                LabelResult.Text = "Uploaded";
            }
            else
            {
                LabelResult.Text = "Failed";
            }
        }
    }
    private void InitializeStorage()
    {
        if (_storageInitialized)
        {
            return;
        }
        lock (_look)
        {
            if (_storageInitialized)
            {
                return;
            }
            try
            {
                // hesap bilgilerinin alınması
                CloudStorageAccount storageAccount = 
                    CloudStorageAccount.FromConfigurationSetting(Utils.ConfigurationString);
                // image blob taşıyıcısının oluşturulması
                _blobClient = storageAccount.CreateCloudBlobClient();
                CloudBlobContainer container = 
                    _blobClient.GetContainerReference(Utils.CloudBlobKey);
                container.CreateIfNotExist();
                // Blob taşıyıcısına ile ilgili erişim ayarlarının tanımlanması
                var permissions = container.GetPermissions();
                permissions.PublicAccess = BlobContainerPublicAccessType.Container;
                container.SetPermissions(permissions);
                // create queue to communicate with worker role
                _queueClient = storageAccount.CreateCloudQueueClient();
                CloudQueue queue = _queueClient.GetQueueReference(Utils.CloudQueueKey);
                queue.CreateIfNotExist();
            }
            catch (WebException exception)
            {
                Trace.Write(exception.Message);
            }
            _storageInitialized = true;
        }
    }

}

Uygulama Senaryosu – ||

Uygulama örneği olan “WindowsAzure.FunnyApp” çalışması, kullanıcısından aldığı fotoğraf içerikleri yeninde boyutlandırarak, yayınlamaktadır. Yapılan boyutlandırma işlem yoğunluğun dengelemek ve kullanıcı işlem sürecinin gerçekleştirebilmesi amacı ile Worker Role tasarlanmıştır. Tasarlanan Worker Role, Windows Azure Blob Storage üzerinde boyutlandırılması amaçlanan dosya okunarak, boyutlandırma işlemlerine tabi tutulmaktadır. Yapılan işlemler sonucunda içerik URL adresi oluşmaktadır. Gerçekleşen süreçler ile ilgili kaynak kodlar ve yorumları aşağıda bulunmaktadır.

public class WorkerRole : RoleEntryPoint
{
    // işlem gerçekleştirlecek olan nesnelerin tanımlanması
    private CloudQueue _queue;
    private CloudBlobContainer _container;
    public override void Run()
    {
        // Worker nesnesi içerisinde sürecin sürekli olarak gerçekleştirilmesi amacı ile
        // sonsuz döngüye alınması gerekmektedir.
        while (true)
        {
            try
            {
                // İşlem sürecinde kuyruk içerisinde bulunan mesajın dinleme işlemi
                CloudQueueMessage message = _queue.GetMessage();
                if (message != null)
                {
                    string[] messageArray = message.AsString.Split(new char[] { ',' });
                    string outputBlobUri = messageArray[0];
                    string partitionKey = messageArray[1];
                    string rowkey = messageArray[2];
                    // Kuyruk içerisinde okunan mesajı, döngü içerisinde tekrar okuması önemek amacı ile
                    // mesaj Peek edilmektedir.
                    _queue.PeekMessage();
                    // kuyruk nesnesi üzerinde gelen Blob nesne adresinin 
                    // istenilen formatlarda filitrelenmesi
                    string inputBlobUri = 
                        Regex.Replace(outputBlobUri, "([^\\.]+)(\\.[^\\.]+)?$""$1-myimage$2");
                    // İşlem yapılması istenen Blob nesnenin kontrol eldilmesi
                    _container.CreateIfNotExist();
                    // okuma ve yazma süreçlerin gerçekleşen olan Blob adreslerine bağlantıların oluşturulması
                    CloudBlob inputBlob = _container.GetBlobReference(outputBlobUri);
                    CloudBlob outputBlob = _container.GetBlobReference(inputBlobUri);
                    // Blob nesnesi içerisinde bulunan resim içeriği okunması
                    using (BlobStream input = inputBlob.OpenRead())
                    using (BlobStream output = outputBlob.OpenWrite())
                    {
                        ProcessImage(input, output);
                        // Blob nesnesi üzerinde çalışılan içerik ile ilgili Blob üzerine etki etmesi işlemi
                        output.Commit();
                        // İşlem sonucu olarak üretilen içerisinde output Blob
                        // içerik türünün atanması
                        outputBlob.Properties.ContentType = "image/jpeg";
                        // İşlem sonucu olan içeriğin attanan özellikleri Blob nesnesi üzerine etki etmesi
                        outputBlob.SetProperties();
                        FunnyAppRepository<Post> postRepository = new FunnyAppRepository<Post>();
                        Post post = postRepository.Find(partitionKey, rowkey);
                        // Boyutlandırma işlemine uğrayan fotoğraf içeriğin 
                        // ilgili entity nesnesine yansıtılması
                        post.PostImage = outputBlobUri;
                        post.State = true;
                        postRepository.Update(post);
                        postRepository.SubmitChange();
                        _queue.DeleteMessage(message);
                    }
                }
            }
            catch (StorageClientException e)
            {
                Trace.Write(e);
            }
        }
    }
    public override bool OnStart()
    {
        // Worker üzerinde başlatılması amaçlanan varsayılan bağlantı sayısı
        ServicePointManager.DefaultConnectionLimit = 12;
        // Uygulama içerisinde bağlantı bilgilerinin alınma işlemi
        CloudStorageAccount.SetConfigurationSettingPublisher((configName, configSetter) => 
            configSetter(RoleEnvironment.GetConfigurationSettingValue(configName)));
        // Uygulama içerisinde bağlantı bilgilerinin alınma işlemi
        var storageAccount = 
            CloudStorageAccount.FromConfigurationSetting(Utils.ConfigurationString);
        // kuyruk nesnesi ile ilgili refeasnların oluşturulması
        CloudQueueClient queueStorage = storageAccount.CreateCloudQueueClient();
        _queue = queueStorage.GetQueueReference(Utils.CloudQueueKey);
        // kuyruk nesnesinin bulunup-bulunmadığı kontrollünün yapılması
        _queue.CreateIfNotExist();
        // Blob nesnesi ile ilgili referasların oluşturulması
        CloudBlobClient blobStorage = storageAccount.CreateCloudBlobClient();
        _container = blobStorage.GetContainerReference(Utils.CloudBlobKey);
        // Blob nesnesinin blunup-bulunmadığının kontrollünün yapılması
        _container.CreateIfNotExist();
        return base.OnStart();
    }
    // Resim boyutlandırma işlemleri ile fonksiyon
    public void ProcessImage(Stream input, Stream output) {. . .}

}

Windows Azure Blob Storage altyapısı, kullanımı ile ilgili iş süreçleri incelenmiştir. Windows Azure Blob Storage altyapısı Page Blob ve Block Blob depolama konsepti ile iş süreçlerine cevap üretmektedir. Depolama konseptleri, iş uygulamalarının, iş verisi üzerinde en performanslı şekilde çalışabilmesini olanak sağlamaktadır. Belirtilen konseptlerin tercihi ve uygulama şekilleri ile ilgili örnek senaryolar aşağıda bulunmaktadır.

Windows Azure Blob Storage, Page Blob

İş uygulamaları, içerisinde bulunduğu sürece bağlı olarak, yoğun veri okuma süreçlerin de bulunmaktadır. Örneğin; Yoğun video yayının yapan iş uygulamaları, istemcilerini besleyebilmek için talep edilen video içerikleri yoğun okuma işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Söz konusun süreç de yoğun okumalara en iyi performans yakalayabilmesi amacı ile Windows Azure
Page Blob konseptinin tercih edilmesi daha sağlıklı sistem altyapısı oluşturmanıza olanak sağlayacaktır.

Windows Azure Blob Storage, Block Blob

İş gereksinimleri zaman içerisinde paralel olarak, yoğun dosya yükleme işlemleri gerektirebilmektedir. Örneğin; E-ticaret sistemleri ürün içeriklerini güncellemek amacı ile günlük içerik düzenleme süreçleri gerçekleştirmektedir. Gerçekleştirilen işlemler ile birçok ürün fotoğraf içerikleri yüklenmektedir. İzlenen sürecin en performanslı olarak gerçekleştirmek amacı ile Windows Azure
Block Blob konseptinin tercih edilmesi başarılı sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.

Not: Yapılan anlatımlarda “WindowsAzure.FunnyApp” uygulama örneği kullanılmıştır. Uygulama ile ilgili kaynak kodları aşağıdaki bağlantıyı kullanarak edinebilirsiniz.

Github / https://github.com/ibrahimatay/WindowsAzure.FunnyApp

İş uygulamaların başarılı ve performanslı olarak çalışabilmesi için geliştiricilerin, iş tecrübelerine göre çeşitli yaklaşımlar uygulanmaktadır. Günümüzde depolama ve verinin kullanımı konusunda yeni konseptler oluşturulmaktadır. Microsoft Windows Azure Platform ile de sürece yeni bir bakış açsı oluşturulmuştur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Understanding Block Blobs and Page Blobs

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ee691964.aspx

RPC 2616

http://www.ietf.org/rfc/rfc2616.txt

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İbrahim ATAY, 2006 yılında itibari ile profesyonel olarak uygulama geliştirmeye başlamıştır. 2007 yılında C# ve. Net ile tanışarak çeşitli uygulamalar geliştirmiştir. Şuanda Bilge Adam Bilişim Hizmetleri şirketinde yazılım ve veritabanı danışmanı olarak çalışmaktadır. Kişi ile ilgili daha detaylı bilgi için blog (http://www.ibrahimatay.org) adresini inceleyebilirsiniz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir