Azure Stack HCI – Bölüm 6 – Cluster Kurulumu
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Stack HCI – Bölüm 6 – Cluster Kurulumu

0

Azure Stack HCI makale serimizin 6. bölümüne devam ediyoruz. Daha önce anlattığım ön hazırlık aşamaları ile bir noktaya kadar geldik ve artık yapmamız gereken şey Azure Stack HCI Cluster’ının kurulması. Diğer bölümlerde çok detaylara girmedim ancak kurulum kısmında mümkün olduğu kadar detaylı anlatacağım.

Azure Stack HCI için hep bir Cluster olgusundan bahsettim. Bu demektir ki bizim bir clustera ihtiyacımız var. WAC üzerinde Add butonuna basarak açılan pencere Server clusters altında çıkan Create New butonuna basarak cluster kurulumunun ilk adımına geçiyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 1

Karşımıza çıkan ekranda bize oluşturacağımız clusterın tipini soruyor. 2 seçeneğimiz mevcut. Bir tanesi Windows Server işletim sistemi cihazlardan oluşturabileceğimiz klasik tipteki bir cluster. Bu kısmın Azure ile bir alakası yok. Ancak diğer seçenek, yani Azure Stack HCI ise hyperconverged cluster seçeneği ise bu makalemizin konusu. Azure Stack HCI cluster tipini seçerek devam ediyorum. Hemen altında bana sorduğu soru ise sunucularımın nerede olduğu. Ben üstteki seçenek ile devam ediyorum çünkü sunucularımın hepsi tek bir noktada. Diğer seçeneği hangi senaryoda seçebilirdim? İki farklı datacenterda olan sunucularımdan bir cluster yapmaya çalıştığım zaman bu seçeneği seçebilirim. Bunu disaster recovery veya business continuity olarak değerlendirebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 2

Artık 4 adımdan oluşan kısa zamanlı bir serüvene başlıyor olacağız. 1. Adımda tüm gereksinimler kontrol edilecek, eksik olan bir kısım var ise WAC tarafından tamamlanacak. 1.1 ekranında size zaten olması gerekenleri bir kez daha hatırlatıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 3

1.2 adımında ise bu clustera ekleyeceğimiz sunucuları buraya tanımlıyor olmak. Sizde bir kullanıcı adı ve şifre istiyor. Bunun sebebi ise domainde yetkili bir kullanıcı ile bu sunuculara erişmeniz. Buradaki kullanıcınızın en azından bir Domain Admins grubuna üye bir kullanıcısı olması gerekiyor. Sebebi ise sunuclar üzerinde yönetimsel işlem yapıyor olması. Her iki sunucumun da isimlerini yazarak listeye ekliyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 4

1.3 adımında sunucuların domaine bağlı olup olmadığını kontrol ediyor. Eğer domain ortamına eklemeseydik kendisi edecekti. Ancak 1.2’de sağlayacağımız kullanıcı adı ve şifrenin her iki sunucuda da aynı olması gerekirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 5

1.4 adımında ise sunucular üzerine gerekli rol ve özellikler kontrol edilecek. Eğer bu roller var ise bir aksiyon almanıza gerek yok ancak yok ise Install features butonuna basarak tüm rol ve özelliklerin yüklenmesini sağlayabiliriz. Bu rollerin ne olduğunu serinin ilk makalesinde yazmıştım. Bu yüzden burada tekrar edip kalabalık yapmak istemiyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 6

Install features butonuna basıp bir süre bekledikten sonra tüm rol ve özelliklerin yüklendiğini görebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 7

1.5 adımında sunucuların eksik veya bekleyen güncellemeleri var ise bunlar kontrol ediliyor. Yüklemeden geçebilirsiniz ancak önerim her zaman sunucuları güncel tutmaktır. Bilinen bir bug yok ise mutlaka sunucularımız güncel olmalıdır. Bu yüzden ben Install Updates butonuna basarak sunucuların güncellemesini başlatıyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 8

1.6 adımında ise eğer destekleniyorsa, donanımsal güncellemeler yapılacaktır. Benim test ortamımda Hyper-V olduğu için herhangi bir donanım güncellemesi kullanılamıyor ancak gerçek bir donanım kullandığınızda sunucularda örnek olarak Firmware gerekli ise bu uyarıları bu ekranda alabilirsiniz.

 

 

 

 

Resim – 9

1.7 adımı ise 1. kısmın son adımı. Burada sadece sunucuların restart edilmesi söz konusu. Çünkü üzerine rol ve özellikler yükledik. Aralarında restart isteyen roller vardı. Güncellemeler yaptık. Restart servers butonuna basarak sunucularımı yeniden başlatıyorum.

 

 

 

 

 

 

Resim – 10

Sunucularım yeniden başladı ve 2. adım olan Networking kısmına geçmeye hazırız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 11

2.1 adımında tüm network kartlarınızın dökümü geliyor. Verdiğiniz IP gözükmüyor ancak bunun yerine MAC adresi gözüküyor. MAC adreslerini verdiğiniz IP’ler ile bir kenara not alın. Bir sonraki ekranda işimize yarayacak. Burada WAC’ın bir eksikliği söz konusu. Keşke IP adresleri gözükseymiş…

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 12

2.2 adımında ise benden Management için kullanacağım network kartlarını seçmemi istiyor. Bu management portunu oluştururken 2 seçeneğim mevcut:

  • One physical network adapter for management : Her sunucuda 1 adet network kartı management için kullanılabilir.
  • Two physical network adapters teamed for management : Her sunucuda 2 network kartı, teaming yapılarak management için kullanılabilir.

Buradaki seçiminiz gerçek bir ortamda ve eğer şartlar el veriyorsa 2. seçenek olmalıdır. Ancak test ortamı olduğu için ben tek network kartı ile ilerliyorum. Seçimimi yaparken sunucuya ilk IP verdiğim network kartını seçiyorum. Bu network kartı benim genel iletişim kartım zaten. IP gözükmüyor. Bu yüzden az önce belirtmiş olduğum şekilde eğer WAC üzerinden sunucuya gidip Networks kısmında ilgili network kartının MAC adresini kontrol ederseniz ya da sunucular üzerinde sconfig üzerinden bakarsanız seçim yaparken sağlıklı bir durum olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 13

2.3 adımı ise Compute ve Storage tarafında kullanacağımız network kartlarını seçeceğimiz adım. Ne demek Compute ve Storage?

  • Compute: HCI içerisinde çalışacak olan Compute bazlı tüm kaynaklara hangi network kartları üzerinden erişeceğimizi seçtiğimiz kısım. Buna sanal makineleri, Azuer Kubernetes Services’i veya container bazlı çalışacak diğer özellikleri sayabilirsiniz.
  • Storage: HCI içerisinde tutulacak datalara erişimin yapılacağı network kartları. Burayı tam anlamıyla storage gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki en basit 2 sunucu 1 storage mimarisinde, sunucularınız dataya erişim için storage’e yedekli hatlarla bağlanıyor, aynı mantığı burada da kurabilirsiniz.

Peki bunun için hangi seçeneklerim var:

  • Create one virtual switch for compute and storage together: Hem Compute hem de Storage tarafına erişim için aynı network kartının kullanılması.
  • Create one virtual switch for compute only: Sadece Compute için bir virtual switch oluşturulması
  • Create two virtual switches: Hem Compute hem de Storage tarafı için ayrı ayrı virtual switchlerin oluşturulması.

Benim 4 adet network kartım olduğu için zorlanmadan 3. Seçeneği seçebiliyorum. Compute için 1 ve Storage için 2’şer network kartı seçerek devam ediyorum.

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 14

Sayfayı aşağı kaydırınca Virtual switch 2 of 2: Storage kısmını görebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 15

2.4 adımına ise opsiyonel olarak RDMA’yı aktif edebilirsiniz. Bu makalenin konusu olmadığı için RDMA kısmına hiç girmeyeceğim. Ben bu seçeneği seçmeden devam ediyorum.

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 16

2.5 adımında ise virtual switchlerin oluşturulması konusu mevcut. Normal cluster kurulumlarına aşina olanlar, virtual switchler için farklı networkler verilmesi gerektiğini bilirler. Ben burada tüm virtual switchleri aynı network üzerinden verdim. Bunun sebebi ise Hyper-V’nin kurulum esnasında yaşatmış olduğu zorluklar. Fazlaca problem çıkarttığı için, gerçek bir ortamı simule edemedim ve bu şekilde devam etmeye karar verdim. Aslında çözümü var ancak bu seri zaten uzun olduğu için bir de bu problem çözümlerini eklemek istemedim. Siz fiziksel bir ortamda deniyorsanız mutlaka networkleri farklı bloklardan kullanmaya özen gösteriniz. Apply and test butonuna basarak konfigürasyon doğrulanıyor ve virtual switchler oluşturuluyor.

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 17

3.1’de ise network adımını geçtikten sonra cluster oluşturma aşamasına geldik. İlk işimiz Cluster’ı doğrulamak. Sunucuların tüm konfigürasyonları son olarak doğrulanıyor ve cluster oluşturmaya uygun olup olmadığımız kontrol ediliyor. Validate butonuna basarak devam ediyorum.

 

 

 

 

 

 

Resim – 18

Validasyondan sonra karşıma aşağıdaki gibi bir ekran geliyor. Tüm envanter yapısı, network ve konfigürasyonlar doğrulanıyor. Sadece Softeare Update Levels kısmında bir uyarı alıyorum ancak cluster kurulumu için önemli bir uyarı değil. Eğer burada bir hata alıyorsanız cluster kurulumu devam etmeyecektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 19

3.2’de benden bir cluster ismi ve bu clusterın IP bilgisi isteniyor. Bunlarıda veriyorum ve Create cluster butonuna basıyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 20

Cluster sorunsuz bir şekilde oluştu ve 3. kısmı da bitiriyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 21

Son adım olarak 4. Bölümümüz storage kısmı kaldı. Storage ile ilgili işlemlerimizi de hallettikten sonra Azure Stack HCI cluster kurulumumuz son bulacak.

4.1 kısmında var olan diskler üzerindeki dataların silinmesi için size hızlı ve pratik bir yol sunan asistanı çalıştırabilirsiniz. Erase drivers diyerek diskler üzerindeki dataları silip hazır hale getirebilirsiniz. Benim data diskim zaten boş ancak yine de Erase drivers butonuna basıyorum.

 

 

 

 

 

Resim – 22

Tüm datayı silmek istediğinizden emin misiniz?

 

 

 

 

 

Resim – 23

Tüm dataların silindiğini ve disklerin hazır olduğunu görüyorum ve devam ediyorum.

 

 

 

 

 

Resim – 24

4.2’de ise karşıma sunucularda ekli olan disklerim geliyor. Her iki sunucuya da 1 TB’lık diskler eklemiştim.

 

 

 

 

 

Resim – 25

4.3 adımında ise storage validasyon işlemi başlatılıyor. Dİskler üzerinde bir problem veya uyumsuzluk olup olmadığını bu validasyon işlemi sayesinde görebiliriz. Benim disklerimde bir problem gözükmüyor ve bir sonraki adıma geçebiliyorum.

 

 

 

 

 

Resim – 26

4.4 kısmında ise disklerimizi yönetecek olan özellik Storage Spaces Direct artık aktif edilecek. Enable butonuna basarak Storage Spaces Direct’i aktif ediyorum.

 

 

 

 

 

 

Resim – 27

Storage Spaces Direct özelliği de başarılı bir şekilde aktif ediliyor ve artık Azure Stack HCI clusterımız hazır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 28

Öncelikle WAC üzerinde listede gelen ve yeni oluşan clusterımıza tıklayalım ve içerisine giriş yapalım.

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 29

Bundan sonra yapmamız gereken tek şey ise bu clusterı Azure üzerine kaydetmek. Yalnız burada bir problem var. Ben yaptığım sayısız denemelerde WAC üzerinden bunu kaydedemedim. Siz bu makaleyi okuduğunuz tarihte belki bu bug giderilmiş olabilir. WAC üzerinden kolayca kayıt işleminizi yapabilirsiniz. Ben kayıt işlemini aşağıdaki şekilde yaptım. Varsayılan olarak bu tarih itibarı ile kaydınızı East US bölgesinde yapabiliyorsunuz. Diğer bölgeler henüz desteklenmiyor. Ancak bölgenin çok bir önemi yok çünkü sadece kayıt işlemi olacak ve bu kayıt işlemi faturalandırmaya yarayacak. Kayıt işlemini yapabilmeniz için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekiyor:

  • WAC makinesi üzerinde Powershell’I admin olarak açın.
  • Install-Module -Name Az.StackHCI -AllowClobber
  • Register-AzStackHCI – SubscriptionID <AzureAbonelikNumaranız> -ComputerName “clusterınızınismi”

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 30

Azure Stack HCI Clusterımız hazır ve nazır. Kaydolmuş ve tertemiz bir şekilde iş yüklerimizi koymamız için bizi bekliyor.

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 31

Azure portal üzerinden de kontrol ettiğim de herşey yolunda gözüküyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 32

Peki kayıt yapmasaydık ne olurdu? Kayıt yapmasaydık bu cluster üzerinde yeni bir kaynak oluşturamazdık. Örnek olarak yeni bir VM oluşturmak istediğimizde oluşturamayacaktık.

Kaydı daha sonra silersek ne olur? Azure Stack HCI her 30 gün’de bir internete bağlanarak kayıt durumunu kontrol eder. Eğer siz Azure üzerinden bu clusterı silerseniz ve cluster 30 gün sonra durumunu kontrol ederse karşılık bulamayacağı için kaydını düşürür ve yeni bir kaynak eklemenize izin vermez. Ancak var olan kaynaklar çalışmaya devam eder.

Kurulum bitti. Bundan sonra artık Azure Stack HCI’ın hangi özelliklerini nasıl kullanırız sorularına değineceğim. Serinin bir sonraki makalesi Virtual Machine üzerine olacak. Ancak Virtual Machine ekleyebilmemiz için yapmamız gereken bir kaç hareket mevcut. Onlarla devam ediyor olacağız.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs:Azure Stack HCI, Azure Stack HCI Nedir, azure stack hci wac ayarları, azure stack hci yapılandırma, azure stack nedir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1985 yılında Adana’da doğdum. 13 yıldan uzun bir süredir aktif olarak IT sektöründe çalıştım. Başta eğitim sektörü olmak üzere farklı iş kollarında bir çok proje tecrübem mevcuttur. Sistem Mühendisliği ve Network Uzmanlığı alanında verdiğim eğitimlerden sonra bir proje firmasında Teknik müdürlük, Uluslararası bir araştırma şirketinde IT Müdürlüğü, Türkiye’de bilinen zincir okulların bir tanesinde Bilgi Sistemleri Yöneticiliği, Microsoft tarafından Showcase School seçilen bir okulda ise IT Koordinatörlüğü pozisyonlarında çalıştım. Şu anda ise Mayasoft Bilgi Sistemleri’nde Bulut Çözümleri Mimarı olarak çalışmaktayım. Sahip olduğum sertifikalar: MCT MCSE: Cloud Infrastructure Azure Solutions Administrator Associate Azure Solutions Architect Azure Security Engineer Associate Microsoft 365 Certified: Security Administrator Associate ITIL CompTIA – Security+ CompTIA – Network+ Cisco Certified Network Associate

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir