Veri Yapıları 7 Graflar
  1. Anasayfa
  2. Yazılım

Veri Yapıları 7 Graflar

0

Doğrusal olmayan veri yapılarından bir tanesi ağaçlar diğeri ise graflardır. Graflar tıpkı ağaçlar gibi düğümler ve kenarlardan oluşurlar. Network, graph, ağ, şekil gibi isimlerle de karşımıza gelebilirler.

Grafların kullanım amacı birden fazla varlık olması durumunda bu varlıklar arasındaki ilişkinin ortaya konmasında yer alırlar. Graflar yönlü graf, ağırlıklı graf, özel graflar, tam graflar, düzlemsel graflar gibi çeşitlendirilebilir.

Grafları en çok aç gözlü yaklaşım algoritmaları olan Dijikstra, Bellman Ford, Prims ve Kruskal gibi algoritmalarda kullanırız. En kısa yolu bulmak üzere tasarlanan bir graf üzerinde bir dize işlemler algoritma özelliklerine bağlı olarak gerçekleştirilebilir. Yine yaygın olarak DFS (Depth First Search) derin öncelikli arama algoritmasında stack veri yapısı ile birlikte graf üzerinde bir kullanım mevcuttur. Benzer şekilde BFS (Breath First Search) Geniş öncelikli arama algoritmasında da kuyruk veri yapısı ile birlikte graf üzerinde bir kullanım mevcuttur.

Resim-1

Grafların kendi başına bir konu olarak değil de yukarıda bahsedilen algoritmalarla birlikte kullanımı daha anlaşılır olacağından bu bölümde bu kadar bilgi vermek yeterli olacaktır. Gelecek bölümlerde DFS, BFS ve diğer Greedy yöntemler anlatılırken graflar üzerinden anlatılacaktır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Algoritmalara Giriş Thomas H. CormenCharles E. LeisersonRonald L. RivestClifford Stein

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

Konya Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora programında tez dönemi öğrenciliğim devam etmektedir.İş hayatıma Vodafone'da Test Mühendisi olarak başladıktan sonra şuan bir üniversitede Sistem Uzmanı ve Siber Güvenlik Ofis Yöneticisi pozisyonunda çalışmaktayım.Başlıca uzmanlık alanlarım arasında Sistem yöneticiliği ve Siber Güvenlik gelmektedir.Asp.net ile Proje Geliştirme (2015), Bilgisayar Mühendisliğine Giriş (2020), Güvenlik Tasarım Desenleri (2022) kitaplarının yazarıyım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir