Veri yapılarını inceleyeceğimiz yazı serimizin ilki olan bu bölümde veri yapısının tanımına değinecek ve ikinci bölümde ise bağlı liste veri yapısını inceleyeceğiz.
Veri yapısı tanım olarak, verinin bellekte tutulma şekli ve veri üzerinde yapılacak işlemlerle ilgili düzeni ortaya koyan yapılardır. Bunu biraz daha açacak olursak, verilerin tanımlanması, tiplerinin belirlenmesi verilerin birbirleri ile olan ilişkileri ve hafızayla ilgili tüm teknik özelliklerdir.
Nasıl ki programlama dünyasına giriş yaptığımızda bizleri algoritmalar karşılıyorsa işin özüne indiğimiz zaman ve algoritmalarla çalışmaya başladığımız zaman da bizleri veri yapıları karşılamaktadır. Programlamanın temel yapı taşlarından bir tanesi olduğunu söylememiz hiç yanlış olmayacaktır. Veri yapılarını iyi öğrenmek ve uygulamak geliştirilecek olan projelerde performans ve sürekliliğin baştan sağlanması anlamına da gelecektir. Günümüzdeki tasarım desenleri, katmanlı mimariler vb. programlama konseptlerinin hepsinin temelinde düzen yer almaktadır. Veri yapıları da iyi anlaşılması ve doğru yerde doğru veri yapısının kullanılması durumunda düzenli bir ortam sağlamış olacaktır.
Şimdi tüm bu söylediklerimizi toparlayacak olursak veri yapılarına özetle veriye erişimi ve üzerinde yapılacak olan değişiklikleri kolaylaştırmayı sağlayan depolama ve düzenleme yöntemidir diyebiliriz.
Veri yapıları konusu aşağıdaki resimde de ayrıntılı gösterildiği gibi doğrusal ve doğrusal olmayan şeklinde önce ikiye ayrılmaktadır. Daha sonra doğrusal veri yapıları kendi içlerinde diziler, yığın, kuyruk ve bağlı listeler olarak ayrılmakta doğrusal olanlar ise graflar ve ağaçlar olarak ayrılmaktadır. Veri yapıları yazı serimizde öncelikle doğrusal olan veri yapılarını inceleyeceğiz. Ardından da doğrusal olmayan yani graf ve ağaç veri yapılarına değineceğiz.
Resim-1
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
Algoritmalara Giriş Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ronald L. Rivest, Clifford Stein
TAGs: veri yapısı nedir, veri yapısı, veri yapıları, veri yapısı tipleri