3

Micro bilgisayar endüstrisinin 1980’lerdeki yükselişi ile birlikte BT operasyonları da büyümeye, daha kompleks olmaya ve daha fazla kaynak ihtiyacı talep etmeye başlamışlardır. Özellikle 1990’lardaki istemci-sunucu mimarisi üzerine inşa edilen yeni operasyonlar ile birlikte artık Sunucu adını alan bu Micro bilgisayarları özel ihtiyaçlar ile donatılmış odalarda barındırma talebi ortaya çıktı.

Ancak asıl patlama Dot com bubble (.com balonu) ismi verilen 1997 ile 2000 yılları arasını kapsayan internet şirketlerinin önlenemez yükselişi ile birlikte sağlandı. Bu 3 senelik aralıkta Amazon, AOL ve Yahoo gibi şirketler 5 yıldan az bir sürede sıfırdan milyar dolarlık şirketler haline dönüştüler. Bu dönemde kuruluna internet tabanındaki şirketlerin borsa değerleri çok yüksek seviyelere gelmiş, karlılık büyük oranda artmıştır. İnternet ile ilgili herşeyin değerinin inanılmaz artması ile birlikte şirketler daha yüksek internet hızlarına ve kesintisiz operasyonlara ihtiyaç duymaya başlamıştır.

Bu sebeple şirketler kendi ortamlarını oluşturmaya başlamış ve bununla birlikte yeni teknolojiler ve deneyimler bu yapılara eklenerek günümüzün modern veri merkezlerinin temeli atılmıştır.

Günümüzde küçük, orta ve büyük ölçekli bir çok şirketin kendi bünyesinde ya da farklı bir organizasyon dahilinde, IT operasyonlarını yönetmek veri merkezleri bulunmaktadır.

Farklı ihtiyaçları karşılamak için farklı veri merkezi altyapılarını oluşturulmaya başlanması ile birlikte veri merkezlerinde bir standard belirtilme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu sebeple “The Uptime Institue” ismi verilen kuruluş veri merkezi sınıflandırmasında kullanılmak üzere “Tier Classification” ismi verilen bir sistem oluşturmuştur.

Bu sınıflandırmadaki temel amaç veri merkezlerini erişilebilirlik sürelerine göre sıralamaktır. Aşağıdaki bu tabloda sınıflandırma seviyeleri ve gereksinimleri yer almaktadır.

Bu noktada seviye 3 ve seviye 4 için ayrı sertifikalar sunulmaktadır. Bu gereksinim detaylarını gerçekleştiren veri merkezleri ilgili sertifikaları almaya hak kazanırlar.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumlu ve Marmara Üniversitesi mezunudur. Mezuniyet sonrası kariyerine Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde Microsoft Certificated Trainer, Consultant ve Senior Consultant pozisyonlarında ve Data Market bünyesinde Danışmanlık Birim Müdürü olarak görev yapmaya başlamıştır. Microsoft bünyesinde tüm MEA bölgesindeki ülkelerde System Center ve Infrastructure projelerinden sorumlu Consultant olarak görev yaptıktan sonra, Aralık 2012 itibari ile KoçSistem bünyesinde danışman olarak çalışmaya başlamıştır. System Center Configuration Manager ürünü için 2010 ve 2011 yıllarında MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanı alan Anıl Erduran, 2013 yılında System Center Cloud & Datacenter Management alanında MVP seçilmiş ve uzun yıllar bu ünvanı korumayı başarmıştır. Şu anda Londra'da yaşayan Anıl Erduran AWS üzerinde çalışan Microsoft iş yüklerinden sorumlu EMEA Senior Partner Solutions Architect olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. 02/12/2013

    Elinize sağlık…

  2. Bilgi icin tesekkurler faydali oldu….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir