Ruijie/Reyee Router ile Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması – 1
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Ruijie/Reyee Router ile Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması – 1

0

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması. Bu yazımda Ruijie / Reyee Router’lardaki Bandwith kısıtlaması üzerinde duracağım. Öncelikle size topolojim hakkında bilgi vereyim sonra kurulumlara geçelim. Kurulumuda hem Web arayüzünden hemde aslında çok kolay bir yöntem olan mobil uygulamasından da ayrı ayrı göstereceğim.

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması

Resim-1

Siz bu topoloji için şöyle düşünün; yukarıdaki ürünleri aldınız ve kutusundan çıkarıp, üstte görüldüğü gibi birbirine bağladınız. Sonrasında modeminizden gelen interneti buradaki en üstte konumlandırdığım Reyee Router’ın Wan portuna bağladınız. Hatta bence önce Router’ı modeme bağladıktan sonra tüm cihazları açtınız. Üstte gördüğünüz topoloji otomatik olarak Ruijie tarafından oluşturulacaktır. Çünkü Reyee Router’lar aynı zamanda aynı marka Switch ve Access Pointler için Controller görevi de yapmaktadır.

IP/Network Planım şu :

SSIDTürüVLANIP Subnet
PersonelKablosuz10192.168.10.0/24
YonetimKablosuz20192.168.20.0/24
LanKablolu30192.168.30.0/24

 

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması Kurulumu

Topology’ye baktık fakat işimiz daha yeni başlıyor. Artık kuruluma geçelim. Ben kendi bilgisayarımı da Switch’in boş bir portuna bağlıyorum ve bilgisayarım bir IP alıp hemen internete erişiyor. Sonrasında Reyee Router’ların Default IP’si olan 192.168.110.1 yazıyorum Chrome’da ve üstteki topoloji direkt beni karşılıyor. Ben fazladan üstten English seçtim ve menüleri İngilizce yaptım.

Soldaki menüden Network / Network Planing / Add Wi-Fi VLAN diyorum:

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması

Resim-2

Bu demo ortamında Personel kablosuz ağına her IP başına en fazla 5Mbps Download ve Upload kısıtlaması uygulayacağım. Personel kablosuz ağı için ayarlarımı giriyorum:

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması

Resim-3

Sonrasında bu ağ için Vlan belirliyorum. Burada DHCP’liği de Router yapacak:

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması

Resim-4

Son aşamada ayarlamalar yapacağı cihazları gösteriyor, Save diyorum:

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması

Resim-5

Aynı şekilde Yonetim SSID’sini de tanımladım. Kablolu Network oluşumlarında sihirbaz haklı olarak sizden topolojideki Switch’lerin hangi portlarının bu Vlan’a üye olacağını da sorar. Bu yüzden kablolu ağ oluşturma adımlarını da makaleme ekliyorum. Network / Network Planning bölümünde Add Wired VLAN diyorum:

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması

Resim-6

Kablolu ağım için planladığım Vlan30’un tanımlarını yapıyorum:

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması

Resim-7

Switch’imde bu Vlan’a üye (Access / UnTagged) olacak portları seçiyorum. Burada çok portlu Switch’lerde Mouse’unuz ile alan  olarak seçip,  ayrı ayrı portlara tıklamadan, o alanın içinde tüm portları seçebiliyorsunuz:

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması

Resim-8

Kısıtlama Ayarları

Ağ kurulumlarımız tamamlandığına göre artık kısıtlamaya geçebiliriz. Bunun için soldaki Gateway /Behavior alanına gidiyoruz.

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması

Resim-9

Kısıtlamak için öncelikle Smart Flow Control’ü açıyoruz.  Port Gigabit olduğundan buradaki değerleri değiştirmeden Save ediyorum. Sonrasında Custom Policy’de:

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması

Resim-10

Add deyip kısıtlama ekranındaki bilgileri girelim:

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması

Resim-11

Bu üstteki ekranda IP aralığına kablolu ağınızdan bir blok yazarsanız o bloğu kısıtlamış olursunuz. Bandwith Type kısmında ise Shared kısmı aşağıda belirlediğiniz sınırlardaki kullanımı belirlediğiniz IP aralığı yada grubun tümüne uygular. Yani ben bu topolojide Shared’ı seçseydim Personel Wifi ağındaki tüm kullanıcılar toplamda 5Mbps kullanabileceklerdi. Ben her bir kullanıcı için bunu yapmak istediğimden Independent seçiyorum. Channel Priority ise genel olarak bu kablosuz ağın önceliğini belirliyor. Bir tür QoS gibi düşünebilirsiniz ve buradan bu ağın önceliğini düşürüp, artırabilirsiniz. CIR değeri garanti edilen değeri, PIR değeri en fazla değeri belirtir. PIR per User kısmından ben her kullanıcı için 5Mbps bant genişliği ayarlıyorum. Bu tür kısıtlamalar özellikle kontrolsüz Cafe, Otel, Yurt gibi ortamlarda kesinlikle yapılmalıdır. Ayarları kaydettikten sonra cep telefonumdan Personel ağına bağlanıp test yapıyorum:

Bandwidth (Bant Genişliği) Kısıtlaması

Resim-12

Bu yazımızda Bandwidth (Bant Genişliği) kısıtlaması işleminin nasıl yapılabileceğini inceledik ve çok kolay bir şekilde kısıtlamayı devreye aldık. Bir sonraki makalemde ise aynı topolojiyi tamamen cep telefonundaki uygulamadan devreye alacağım.

Bunun yanı sıra, güvenli ve en önemlisi sağlıklı, güzel, bolca gülümseyebildiğimiz günler dileklerimle.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Ruijie Router ile Ömür Boyu Ücretsiz URL Filter ve Application Control

How to limit the bandwidth for each user on ruijie EG?

TAGs: Ruijie, Reyee, Cloud Manage, Vlan, Bandwidth yonetimi

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hacettepe ve Marmara Üniversitelerinden mezun oldum. Sonrasında Microsoft ve Cisco eğitimleri vermeye başladım. Türk Telekomda Ağ güvenliği ekibinde Kıdemlı takım liderliği , Çözüm Bilgisayarda Kurumsal bölüm müdürlüğü yaptım. Halende Neafor Bilişimde iş geliştirme müdürü olarak görev yapıyorum ve akşam ve hafta sonu sınıflarında Microsoft ve Cisco Eğitimleri vermeye devam ediyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir