vCenter Server Appliance 7.03 Sürümünden 8.0 Sürümüne Upgrade İşlemi
  1. Anasayfa
  2. VMware

vCenter Server Appliance 7.03 Sürümünden 8.0 Sürümüne Upgrade İşlemi

2

Bu yazımda başta Tanzu ve vSAN gibi ürünlerde yapılan geliştirmelerle birlikte bir çok iyleştirmeyi de beraberinde getiren vSphere 8 ailesinin en önemli üyelerinden birisi olan vCenter Server Appliance 7.03 sürümünden 8.0 sürümüne upgrade işlemini aktaracağım. Yeni sürümle birlikte gelen yeniliklere ilgili makaleden ulaşabilirsiniz.

vCenter upgrade işlemini vSphere 8’e geçişin ilk adımı olarak düşünebiliriz. Hostlarımızı upgrade etmeden önce vCenter’ımızı güncelleyeceğimiz hostları yöntebilecek sürüme yükseltmemiz gerekmektedir.

Bu makalede vCenter’ımızı 7.03 sürümünden 8.0 sürümüne yükselteceğiz. Ancak bu işlemi yapmadan önce dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var.

Yükseltme işlemine başlamadan önce vCenter üzerinden yönetilen hostların ESXi sürümleri kontrol edilmelidir. 6.7 sürümün altındaki ESXi sürümleri VCSA 8 tarafından desteklenmemektedir. Eğer mümkünse hostların ESXi sürümleri minimum 6.7 olacak şekilde güncellenmelidir. Aksi takdirde VCSA 8 güncelleştirmesini yaptığınızda 6.7 sürümünün altında klan hostlar vCenter’dan düşecektir ve tekrar eklenilemeyecektir.

VCSA 8’e upgrade işleminin yapılabilmesi için mevcut VCSA sürümümüzün minimum 6.7 olması gerekmektedir. Eğer 6.7’nin altında bir sürüm kullanıyorsak önce minimum 6.7 sürümüne yükseltip ardından 8.0 sürümüne yükseltebiliriz.

Güncelleme öncesinde ve sonrasında bir sorun yaşamamak için ilgili VMware matrisini kontrol edebilirsiniz.

Güncelleme esnasında DRS kaynaklı yaşanabilecek sorunların önüne geçmek için DRS’i kapatabilir ya da Manuel’e çekebilirsiniz; veya vCenter sunucusu için bir Affinity Rule yazabilirsiniz.

Bununla birlikte güncelleştirme sonrasında sorun yaşanmaması adına sanallaştırma ortamımızda kullandığımız üçüncü parti yazılımların uyumlulukları kontrol edilmelidir.

Upgrade işlemine başlamadan önce kısaca işlemi özetlemek gerekirse upgrade 2 aşamadan oluşmaktadır. Upgrade esnasında ortamda yeni bir vCenter deploy edilir, bu sunucu için belirleyeceğiniz geçici bir IP adresi verilir ve eski vCenter sunucunuzdan istediğiniz konfigürasyonlar yeni vCenter sunucusuna aktarılır. Ardından eski sunucu otomatik olarak kapanır ve yeni sunucuya eski sunucunun IP adresi otomatik olarak gelir.

Şimdi bu aşamaları sırası ile inceleyelim.

Step 1 – Yeni VCSA Kurulumu

Resim 1

vCenter diskimizi bir Windows sunucuya mount ettikten sonraUI Installer’i başlatıyoruz ve Upgrade seçeneğini seçiyoruz.

Resim 2

Son kullanıcı sözleşmesini kabul ettikten sonra 3. Aşamada eski vCenter sunucumuzun adresini IP adresi ya da FQDN bilgisiyle birlikte yazıyoruz Connect Source butonuna basıyoruz.

Resim 3

3 Aşamada eski vCenter sunucumuzun ve bu sunucunun üzerinde kurulu olduğu ESXi hostumuzun kullanıcı bilglerinidoldurup next butonuna basıyoruz.

Resim 4

4 Aşamada yeni kurulacak vCenter sunucumuzun deploy edileceği vCenter ya da ESXi hostumuzun bilgilerin giriyoruz.

Resim 5

  1. Aşamada bir sonraki aşamada bize deploy etmek istediğimiz folder sorulmaktadır. Ben mevcut vCenter yapımdaki bir clusterı seçiyorum.

Resim 6

  1. Aşamada bu aşamada vCenter sunucumuzun kurulacağı hostumuzu seçiyoruz. Mevcut yapımda bir adet host olduğu için ben onu seçiyorum. Siz yapınızda uygun olan bir hostu seçebilirsiniz.

Resim 7

  1. aşamada yeni vCenter sunucumuz için bir VM Name ve root kullanıcısının parolasını belirliyoruz. Eski vCenter sunucusunun ismini veremezsiniz bu nedenle farklı bir isim vermemiz gerekiyor. Upgrade işlemi tamamlandıktan sonra eski vCenter sunucsunu ortamdan kaldırarak ya da ismini değiştirerek yeni sunucunun VM name’ini de düzenleyebilirsiniz.

Resim 8

  1. Aşamada yapımıza uygun olan deployment size seçimini yapıyoruz. Bu konuyla ilgili detaylara aşağıdaki makaleden ulaşabilirsiniz.

https://docs.vmware.com/en/VMware-vSphere/8.0/vsphere-vcenter-upgrade/GUID-752FCA83-1A9B-499E-9C65-D5625351C0B5.html

 

Resim 9

  1. Aşamada yeni vCenter sunucumuzun kurulacağı Data Store’u seçiyoruz. İhtiyacınız olan boş alan miktarını bir önceki aşamadaki Storage sekmesinden kontrol edebilirsiniz.

Resim 10

  1. aşmada network bilgilerini giriyoruz. Burada Temporary IP Address bölümüne vCenter sunucumuzun kullanacağı geçici bir IP adresi veriyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra sunucumuza tekrardan eski IP adresi ile erişeceğiz.

Resim 11-12

  1. Aşamda FINISH butonuna basıyoruz vCenter kurulumu başlıyor, kurulum tamamlandığında Continue butonuna basarak ikinci aşamaya geçiyoruz.

Stage 2 – Yeni VCSA Yapılandırması

Resim 13

  1. Aşamada eski vCenter’ımızdaki konfigürasyonu yeni vCenter sunucumuza aktaracağız, Next diyerek devam ediyoruz.

Resim 14

  1. Aşamada eski vCenter SSO Administrato kullanıcısı ve root kullanıcısının bilgilerini giriyoruz.

Resim 15

  1. Aşamada hangi verilerin yeni vCenter ortamına aktırılmak istendiği soruluyor. Ben lab ortamında Task, Event ve Performance Metrc’lerine ihtaç duymadığım için ilk seçeneği seçiyorum. Siz de ihtiyacınıza göre bir seçenek belirleyebilirsiniz. Ancak aktaracağınız veri miktarı arttıkça süre de uzayacaktır.

Resim 16

  1. Aşamada müşteri deneyim ve geliştirme programına katılmak isteyip istemediğimiz soruluyor. Ben katılmamayı tercih ederek devam ediyorum 😊

Resim 17-18-19

Aşamada işlemi tamamlamadan önce geçerli bir yedeğimizin olması isteniyor. “I have backed up the……” seçeneğini işaretleyere FINISH butonuna basarak kurulum işleminin tamamlanmasın bekliyoruz.

 

Resim 20

Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra eski vCenter’ımızın adresinden güncel vCenter ortamına erişebiliriz.

Görselde de gördüğünüz gibi eski vCenter sunucusu Power Off durumdadır yeni vCenter sunucumuzun sorunsuz bir şekilde çalıştığına emin olduktan sonra eski vCenter sunucusunu ortamdan silebilirsiniz.

Bu yazımda sizlere VCSA 7.03 sürümünün 8.0 sürümüne upgrade işlemini gerçekleştirdik. VCSA upgrade işlemi sonrasında hostları da güncelleştirebilirsiniz. Vakit ayırdığınız içinteşekkür ederim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz. 

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs:vCenter Server Appliance 7.03 Sürümünden 8.0 upgrade, vcenter, vmware

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 13
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

1992 İstanbul doğumluyum, kamu ve özel sektörde farklı kurumlarda sanallaştırma çözümleri ve Microsoft ürünleriyle çalıştım. Şu an BDH bünyesinde sistem uzmanı olarak çalışıyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 19/02/2024

    Kemal bey emeğinize sağlık. Faydalı bir içerikti, çok teşekkürler. İki sorum olacak;
    1- Peki işlem öncesinde eski vCenter’ın snapshot alınması yada backup ürünümüz ile yedeklenmesi yada herhangi başka bir metotla backup senaryosu oluşturmalı mıyız? İşlem planladığımız gibi olmadı ve bir felaket senaryosu anında nasıl geri alma senaryosu oluşturmalıyız?
    2- Yeni vCenter hep yeni verdiğimiz IP adresinde mi kalacak? Eski vCenter’in IP’sini eskisini sildikten sonra nasıl yeniye atayabiliriz?

    • 21/02/2024

      Merhaba,
      Upgrade öncesi mutlaka yedek almalısınız. Backup yazılımınızla vCenter sunucusunun backup’ını da alabilirsiniz. vCenter’ın config backupını da alabilirsiniz. Upgrade yapacağınız sunucunun snapshot’ını almamalısınız. Zaten upgrade sürecinde yeni bir sunucu kurulur ve ayarlarınız o tarafa aktarılır bu nedenle upgrade fail olsa bile eski sunucunuzda genellikle sorun yaşamazsınız.

      Yeni vCenter sunucusuna verdiğiniz ip adresi geçicidir. Kurulum tamamlandıktan sonra eski sunucunuz otomatik olarak kapanır ve yeni sunucunuz eski ip adresiniz ile hizmet vermeye başlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir