0

Günümüz dünyasında bilişim alanında kullandığımız birçok sosyal ağ ve mail adresleri kullanmaktayız. Kullandığımız bu yapılarda kişisel bir hesap adına ve parola bilgilerimiz bulunmaktadır. Bu ortamlarda başka kullanıcıların hesaplarımıza erişip bilgilerimizi kendi istekleri doğrultusunda kullanmaması için parola güvenliğimize dikkat etmeliyiz. Bu makalede parola güvenliğinden bahsedeceğiz.

Şifrelerimizi Nasıl Oluşturmalıyız?

Bilgi güvenliği alanında güvenli şifre oluşturmak için basit algoritmalar kurabiliriz.


Resim-1

Örneğin ; “Kedi” ve ” Köpek ” isimlerini içeren basit bir şifre yapalım;

“Kkediöpek” bu tip şifreler yapabiliriz ve bu şifreleri hatırlamamız kolay olur. Yalnız bu şifre hala güvenli bir şifre değildir. Hacker’ların yaptıkları Brute Force saldırısı ile kolaylıkla bulunabilir. Şifremize birde özel karakterler ekleyerek bir şifre yapalım.

Örneğin; adınızı, doğum tarihinizi birleştirip özel karakterle şifreleyelim.

“/*/S1e9r9v1an/*/*” bu tip şifrelemeler ile parolalarımız daha güçlü hale gelmektedir.


Resim-2

Şifreleriniz tarafınızca kolay hatırlanan güçlü şifreler olmalıdır örnekte verilen şifreler gibi ayrıca sistemlerin destekledikleri şifre uzunlukları bulunmaktadır. Örneğin bir web sitesinin üyelik şifresinin 8-10 karakter arasında olduğunu düşünelim. Burada yapmamız gereken 10 karaktere kadar şifremizi oluşturmaktır. Son karaktere kadar kullanınız.

Şifreleriniz başkaları tarafından tahmin edilebilen şifreler olmamalıdır. Örneğin; adınızı, soyadınızı, doğum tarihinizi, çocuklarınızın adını sadece şifre olarak kullanmayınız. Örneklerdeki gibi karıştırıp kullanabilirsiniz.

Şifrelerinizi hatırlamak amacıyla bilgisayarınıza kayıt etmeyiniz veya şifrelerinizi bilgisayarın ekranına, masanıza… vs. yapıştırmayınız. Ünlü hacker Kevin David Mitnick bu konuda “şifrelerinizi bir yere yazmak, kaydetmek cüzdanınızı kaybedip içerisinde kredi kartı şifrenizle kredi kartınızın başkaları tarafından bulunmasına benzer ” demiştir.

Şifrenizi başka şahıslar ile paylaşmayınız. Hackerlar şifrelerinizi sosyal mühendislik adı verdiğimiz saldırı yöntemiyle almaya çalışabilir. Kısaca bahsedecek olursak, bir alışveriş sitesine üyesiniz ve tarafınıza site tarafından gönderilmiş gibi bir mail geliyor ve şifrenizi güncellemenizi istiyor. Bu tip maillerde yapılan site üye olduğunuz site ile aynı yapıda görünebilir fake bir web sitesidir ve bilgiler saldırgana gider. Bu yönteme phishing saldırısı denir.

Unutmayınız ki hiçbir web sitesi veya kurum siteleri bilgilerinizi güncellemenizi istemez. Bilgi güncelleyecekseniz direk kurumu arayınız ve böyle bir talepleri olup olmadığını sorunuz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Servan Oral, 1991 yılında Diyarbakır’da doğdu. Üniversite öncesi öğrenimini Malatya’da tamamladı. Dicle Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunudur. .Net Developer olarak birçok firmada görev almıştır. MSHOWTO bünyesinde yazar olarak görev yapmaktadır. Uzmanlık alanları olan; Bilişim Güvenliği, Microsoft Azure, Microsoft Visual Studio, C# .Net, Asp.Net, Cloud Computing, Microsoft Azure SQL, Microsoft SQL Server, MVC .Net alanlarında yazarlık yapmakta ve etkinliklerde uzmanlık alanlarında konuşmacı olarak görev almaktadır. MCP sertifikası bulunmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir