0

PowerShell Öğreniyorum yazı dizimizde bu bölümde ön tanımlı değişkenlerin özelliklerini inceleyeceğiz.

PowerShell, kendi içerisinde bazı işlemleri gerçekleştirmek için önceden tanımlı, değiştirilemez, otomatik değişkenleri kullanmaktadır. Bu değişkenler istenildiği takdirde, kullanıcı tarafından kullanılabilir ve barındırdığı değerler sabit olarak kalır.


Resim-1

PowerShell içerisinde var olan otomatik değişkenlerin listesini almak için aşağıdaki komut satırı kullanılabilir.


Resim-2

PowerShell içerisinde sık kullanılan ön tanımlı otomatik değişkenler aşağıdaki tabloda incelenmiştir.


Resim-3

Var olan bu değişkenlere herhangi bir değer atanmak istendiği takdirde, Shell konsolu buna izin vermeyecektir.


Resim-4

Ön tanımlı otomatik değişkenlerin kullanımı ile ilgili örnekler aşağıda incelenmiştir.

$Home Değişkeni


Resim-5

$Home değişkeni, kullanıcı için belirlenen varsayılan başlangıç dizinidir. Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi varsayılan olarak değeri C:\Users\<Kullanıcı Ismı> dizinidir. Hazırlanan scriptlerde, scripti çalıştıran kullanıcının, işletim sistemi içerisindeki profil dizininde bir görev gerçekleştirilmek istenirse, bu ön tanımlı değişken kullanılabilir.

$PID Değişkeni


Resim-6

Yukarıdaki örnekte, ilk olarak $Pid değişkeni ekrana yansıtılmıştır. Değişken çıktı olarak “6040” değerini vermektedir. Bu bilginin doğruluğunu teyit etmek için Get-Process komut satırı, PowerShell ismine sahip olan işlemi –Name parametresi ile çekmiştir. İncelenen çıktıda sadece PowerShell işlemi listelenmiş ve Id değerinin ilk çıktıda olduğu gibi “6040” değerine sahip olduğu gözlenmiştir.

$error değişkeni


Resim-7

$error değişkeni, shell içerisinde alınan son hata kodunu hafızasında tutan ön tanımlı bir değişkendir. Yukarıdaki örnekte get-hatalikomut şeklinde bir metot çalıştırılmak istenmiştir. Ancak PowerShell konsolu böyle bir metot referansı bulamadığı için hata mesajını çıktı olarak vermektedir. Bir sonraki aşamada ekrana yalnızca $error değişkeni yansıtılıp hafızasında tuttuğu değer öğrenilmek istendiğinde aynı hata mesajını yansıttığı görülmektedir.

$_. Değişkeni


Resim-8

$_. Değişkeni ile where-object ve foreach komutları kullanılarak çıktılar içerisinde filtreleme gerçekleştirilebilir. Yukarıdaki örnekte Get-Process komut satırı ile anlık çalışan tüm işlemler listelenmiştir. Ardından Pipeline kullanılarak bu işlemler içerisinde yalnızca name sütunu svchost olanların ekrana yansıtılması istenmektedir.$_. değişkeni ile çıktı içerisindeki sütunlar temel alınarak filtreleme gerçekleştirilebilir.

$$ değişkeni


Resim-9

.$$ değişkeni, Shell içerisinde son satır bilgisinin son girdisini içermektedir. Yukarıdaki örnekte “dir” komut satırı ile C:\anilerduran\System\PowerShell dizini listelenmek istenmiştir.

Bir sonraki satırda ise Notepad uygulaması ile $$\ dizini altındaki text.txt dosyası açılmak istenmiştir. $$ değişkeni, hafızasında bir önceki satırdaki son girdi olan C:\anilerduran\System\PowerShell dizinini bulundurduğundan dolayı ilgili dosya sorunsuz şekilde Notepad uygulaması ile açılmıştır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumlu ve Marmara Üniversitesi mezunudur. Mezuniyet sonrası kariyerine Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde Microsoft Certificated Trainer, Consultant ve Senior Consultant pozisyonlarında ve Data Market bünyesinde Danışmanlık Birim Müdürü olarak görev yapmaya başlamıştır. Microsoft bünyesinde tüm MEA bölgesindeki ülkelerde System Center ve Infrastructure projelerinden sorumlu Consultant olarak görev yaptıktan sonra, Aralık 2012 itibari ile KoçSistem bünyesinde danışman olarak çalışmaya başlamıştır. System Center Configuration Manager ürünü için 2010 ve 2011 yıllarında MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanı alan Anıl Erduran, 2013 yılında System Center Cloud & Datacenter Management alanında MVP seçilmiş ve uzun yıllar bu ünvanı korumayı başarmıştır. Şu anda Londra'da yaşayan Anıl Erduran AWS üzerinde çalışan Microsoft iş yüklerinden sorumlu EMEA Senior Partner Solutions Architect olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir