SharePoint Server 2016 ve Office Web Apps 2013 Konfigürasyonu (HTTP+HTTPS)
  1. Anasayfa
  2. Sharepoint

SharePoint Server 2016 ve Office Web Apps 2013 Konfigürasyonu (HTTP+HTTPS)

2

Office Web Apps, Office uygulamaları yüklü olmayan istemci makinelerde web tarayıcısı vasıtasıyla Ofis dokümanlarıyla birlikte çalışmanıza olanak sağlayan bir sunucu yazılımıdır. Office Web Apps SharePoint 2010 desteği ile başlayan 2013 ile devam eden bir süreci kapsamaktaydı. SharePoint Server 2016 piyasa çıkmasıyla birlikte Microsoft, Office Web Apps ürününü geliştirerek Office Online Server adında yeni Office 2016 desteğini de arkasına alarak bir sunucu sistemi sağladı. Office Web Apps lisansı olanlar için bu durum yükseltilmesi gereken bir sistem gibi gözükse de Office Web Apps düzgün konfigürasyonlar ile SharePoint 2016 ve SharePoint 2019 ile birlikte de çalışabilmektedir. Bu makalemizde size bunu nasıl gerçekleştireceğinizi anlatıyor olacağım.

GİRİŞ

Office Web Apps Server 2013 ürünümüzün kurulumuna geçmeden evvel dikkat edilmesi gereken en önemli husus kurulumu asla Windows Server 2016 üzerinde yapmamanız gerektiğidir.

Bu ifademden sakın Windows Server 2016’ya antipati beslediğim sonucu çıkmasın ?

Windows Server 2016 sunucu sisteminin varsayılan olarak desteklediği .NET Framework sürümü ile ilgili bir sorun yaşayabilirsiniz. Office Web Apps 2013 daha eski bir .NET Frameworkünde(<3.0 ailesi) çalışıyor iken, Windows Server 2016 .NET Framework  4.5 ve buna ek olarak .NET Framework 3.5 desteklemektedir.

.NET Framework versiyon indirme işlemi yapmak da Windows Server 2016 sistemini bozabileceğinden  ötürü Office Web Apps kurulumunu Windows Server 2012 veya Windows Server 2012 R2 sistemi üzerinde devam ettirmeniz sizin için daha ideal olacaktır.

Bu makalemizin konusu olmamak ile birlikte; eğer Office Online Server lisansınız var ise gönül rahatlığıyla Windows Server 2016 üzerinde kurulum yapabilirsiniz.

Office Web Apps 2013 için ön-gereksinimlerin kurulumu

Microsoft, Office Web Apps 2013 kurulumu için bizlere PowerShell betikleri sunmaktadır. Dilediğiniz Windows sunucu versiyonunda kullanabileceğiniz betikleri belirtelim isterim.

Windows Server 2012 için;

 Add-WindowsFeature Web-Server,Web-Mgmt-Tools,Web-Mgmt-Console,Web-WebServer,Web-Common-Http,Web-Default-Doc,Web-Static-Content,Web-Performance,Web-Stat-Compression,Web-Dyn-Compression,Web-Security,Web-Filtering,Web-Windows-Auth,Web-App-Dev,Web-Net-Ext45,Web-Asp-Net45,Web-ISAPI-Ext,Web-ISAPI-Filter,Web-Includes,InkandHandwritingServices,NET-Framework-Features,NET-Framework-Core,NET-HTTP-Activation,NET-Non-HTTP-Activ,NET-WCF-HTTP-Activation45

Windows Server 2012 R2 için;

.NET Framework 4.5.2 kurulumu ve hemen ardından aşağıdaki PowerShell betiğini çalıştırmanız yeterli olacaktır.

  Add-WindowsFeature Web-Server,Web-Mgmt-Tools,Web-Mgmt-Console,Web-WebServer,Web-Common-Http,Web-Default-Doc,Web-Static-Content,Web-Performance,Web-Stat-Compression,Web-Dyn-Compression,Web-Security,Web-Filtering,Web-Windows-Auth,Web-App-Dev,Web-Net-Ext45,Web-Asp-Net45,Web-ISAPI-Ext,Web-ISAPI-Filter,Web-Includes,InkandHandwritingServices,NET-Framework-Features,NET-Framework-Core,NET-HTTP-Activation,NET-Non-HTTP-Activ,NET-WCF-HTTP-Activation45

Office Web Apps 2013 Server kurulumu

Kurulum konusunda office istemci uygulamalarını kurarken nasıl hiçbir ek ayara gerek duymazsanız( uygulamanın yükleneceği dizini seçmek dışında) Office Web Apps 2013’ü kurarken de dikkat etmeniz gereken özel bir durum yoktur. Tabi burada, Windows Server 2016 öncesi sistemlere kurulum yapmanız gerçeğini hatırlatmakta fayda görüyorum.

Kurulumu adım adım yapalım

Office Web Apps Server 2013 yükleyicisini çalıştıralım.


Resim-1

Continue diyerek ilerleyelim…


Resim-2

Office Web Apps Server 2013 için bir yükleme dizini seçiniz. Eğer diskinizde yeterli bir alan yok ise, “Browse” düğmesine basarak farklı bir dizin seçiniz. İşleminiz tamamlanınca “Install Now” düğmesine basınız.


Resim-3

Yükleme tamamlanana kadar bekleyiniz.


Resim-4

Yükleme tamamlanınca Office Web Apps Server 2013 için güncellemeleri kurmayı unutmayınız.

Güncellemeleri indirmek için size benim çok sıklıkla kullandığım “SharePoint Patches” websitesini önerebilirim.


Resim-5

“SharePoint Patches” size en güncel SharePoint, Office Web Apps, Office Online Server, Project Server 2010/2013 güncellemelerini liste şeklinde sunan bir websitesidir.

Bu websitesinden en güncel yamaları indirip kurmayı unutmayın ?

Şimdi geldik işin en can alıcı noktasına…

Office Web Apps Server 2013 ve SharePoint 2016/2019 Entegrasyonu

Senaryomuzda 2 adet yapımız mevcut.

  1. MinRoles SharePoint mimarisi (WFE+APP+SEARCH+DCS) ile kurulmuş Windows Server 2016 makineleri
  2. Office Web Apps Server 2013 kurulmuş Windows Server 2012/R2

Aynı zamanda sitelere erişim noktasında HTTP ve HTTPS ile ilgili ayarları belirtiyor olacağız.

SharePoint ile ilgili konfigürasyonlarımızı “Uygulama Sunucusu(APP)” üzerinde gerçekleştirirken, Office Web Apps ile ilgili işlemlerimizi Office Web Apps yüklü Windows Server 2012/R2 sunucumuzda yapıyor olacağız.

Konfigürasyonlardan söz açılmışken; Entegrasyon sağlamak için yapacağımız ayarlamalarda “Office Web Apps” için “Windows Powershell” kullanırken, SharePoint Uygulama Sunucusu için yapacağımız ayarlamaları da SharePoint’in kendi Powershell arabirimi/yapısı üzerinden gerçekleştiriyor olacağız.

O hâlde hiç vakit kaybetmeden Office Web Apps sunucumuzu yapılandırmaya başlayalım..

Office Web Apps Konfigürasyonu

Office Web Apps ve WFE arasında doğru bir orantı vardır. Eğer browser üzerinden siteye eriştiğimizde HTTP kullanıyorsak, Office Web Apps’de HTTP üzerinden çalıştırılmalıdır(ki ne kadar güvenli olur tartışılır). Eğer websitesine HTTPS ile güvenli bir şekilde erişim sağlıyorsanız, Office Web Apps de HTTPS üzerinden çalışmalıdır. Bu iki yapı arasında bir anlam birlikteliğine erişilmesi elzemdir. Size bu konuyu anlatırken hem HTTP hem de HTTPS yöntemini kod örnekleriyle birlikte veriyor olacağım.

Windows Server 2012/R2 sisteminizden “Windows Powershell” uygulamasını yönetici olarak çalıştırınız ve aşağıda belirtilen betik kodları ekleyiniz(URL kısımlarını kendi özel yapınıza göre düzenleyebilirsiniz)

HTTP için:

 New-OfficeWebAppsFarm -InternalURL "http://owa.holding.com" -AllowHttp -EditingEnabled

HTTPS için:

  New-OfficeWebAppsFarm -InternalUrl "https://owa.holding.com" -ExternalUrl "https://wfe.holding.com" 
-CertificateName "bpm-cert" -EditingEnabled

Sanırım, “InternalURL” ve “ExternalURL” kısımlarını açıklamam gerekiyor ?

InternalURL; erişim sağladığınız ofis farm yapınızın bulunduğu office web apps sunucu adresidir.
ExternalURL; Ofis dokümanlarına erişim WFE sunucunuz ile olacağından ötürü “Office Web Apps” mimariniz ile ilişkilendirdiğiniz web sunucu adresidir. Hâliyle de WFE sunusunda kullandığınız ve IIS üzerinden yüklediğiniz sertifika ismini de birlikte kullanmaktasınız.

Bu kod betiğini çalıştırdıktan sonra eğer karşınıza onay sorusu çıkarsa “Y” yazarak devam ediniz.

Birkaç saniye sonra sunucunuz oluşturulacaktır.


Resim-6

Office Web Apps Farmınızın aktif olup olmadığını öğrenmek için:

{InternalURL}/hosting/discovery
adresine gidip size bir XML sonucu dönüp dönmediğini öğrenmelisiniz.

*InternalURL kısmına eklediğiniz web adresi giriniz

Örnek bir XML cevabı aşağıdaki gibi olacaktır:


Resim-7

Eğer bu XML cevabı ile karşılaştıysanız Office Web Apps Farm yapınız çalışıyor demektir.

Şimdi SharePoint yüklü olan Uygulama Sunucumuz(APP) erişip Office Web Apps farmımızı SharePoint’e bağlayalım…

SharePoint 2016/2019 Konfigürasyonu

Office Web Apps Farm yapısını kurarken yaptığımız gibi yine HTTP ve HTTPS kodlarını veriyor olacağız.

SharePoint Powershell (SharePoint 2016/2019 Management Shell) uygulamasını yönetici olarak çalıştıralım.

Ve aşağıdaki betik kodları ekleyelim.

HTTP için:

$Farm = Get-SPFarm
$Farm.Properties.Add("WopiLegacySoapSupport", "http://owa.holding.com/x/_vti_bin/ExcelServiceInternal.asmx");
$Farm.Update();

New-SPWOPIBinding -ServerName owa.holding.com -AllowHttp
Set-SPWOPIZone internal-http
$config=(Get-SPSecurityTokenServiceConfig)
$config.AllowOAuthOverHttp=$true
$config.Update()

HTTPS için:

$Farm = Get-SPFarm
$Farm.Properties.Add("WopiLegacySoapSupport", "https://owa.holding.com/x/_vti_bin/ExcelServiceInter
nal.asmx");
$Farm.Update();

New-SPWOPIBinding -ServerName owa.holding.com
Set-SPWOPIZone internal-https
$config=(Get-SPSecurityTokenServiceConfig)
$config.AllowOAuthOverHttp=$true
$config.Update()

Bu betik kodlarını çalıştırdıktan sonra sisteminiz hazır hâle gelecek ve SharePoint içerisinde ofis dokümanlarını istemci bilgisayarlarınızda yüklü olmasa bile kullanabileceksiniz.

Yine de, değişiklikler 1-2 dakika içerisinde ancak güncellenebilmektedir. Bu ayarları geçtiğinizde SharePoint portalınızı açarak Ofis dokümanları ile çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.

Herhangi bir Doküman Kütüphanesine bağlanarak yeni bir dosya oluşturmaya çalışın:


Resim-8

Bu ekranı görüyor iseniz; SharePoint 2016/2019 ile Office Web Apps entegrasyonunuzu başarılı bir şekilde gerçekleştirmişsiniz demektir ? Eğer yine de göremiyorsanız; konfigürasyon ayarlarınızı tekrardan kontrol edin ve portala erişmeden evvel IIS Reset komutunu kullanın(mesai saatleri dışında kullanmanız yararınıza olacaktır) ?

SONUÇ

Office Web Apps ve SharePoint lisansı olan Microsoft sistemleri kullanan firmalara/yöneticilere yönelik hazırladığım bu yazımda; SharePoint versiyonlarını yükseltseler bile Office Web Apps kullanmaya devam edebileceklerini göstermeye çalıştım. Bu makalede anlatılan konular bizzat bir SharePoint Migration projesinden edinilen tecrübeler ışığında hazırlanmıştır. Office Web Apps 2013 ve SharePoint 2016/2019 entegrasyonu ile ilgili yaşayacağınız herhangi bir sorunda(ki şu ana kadar hiç sorun ile karşılaşmadık) bana ulaşabilirsiniz.

İyi Günler dilerim

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Office Web Apps 2013 konfigürasyonu,Office Web Apps Nedir?,Office Web Apps kurulumu,Deploy Office Web App Server

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 4
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İbrahim Ersoy, çeşitli SharePoint projesinde görev almış ve yönetmiştir. Kurumsal portallar ve yazılım projelerinde 10 yıldan fazla tecrübeye sahiptir. Şu anda çok uluslu bir Fortune500 firmasına yazılım danışmanlık hizmeti vermektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 01/05/2019

    Elinize sağlık İbrahim hocam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir