1. Anasayfa
  2. Virtual Machine Manager (SCVMM)

System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 VMM Administrator Console Kurulumu


0

System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 VMM Server kurulumunun nasıl olduğunu daha önceki makalemizde anlatmıştık. Bu makaleye ulaşmak için linki tıklayın.Bu makalemizde ise sizlere Virtual Machine Manager Administrator Console kurulumunun nasıl olduğunu göstereğim.

Not:Makalenin ilerleyen bölüm bölümlerinde System Center Virtual Machine Manager,SCVMM kısaltmasıyla,Virtual Machine Manager Server, VMM Server ve Virtual Machine Manager Administrator Console ise VMM AC kısaltmasıyla kullanılacaktır.

SCVMM bileşenleri makalesinde detaylı olarak tüm bileşenleri anlatmıştık, o kısımda AC’nin ne işe yaradığını,niçin kullandığımızı şu kelimelerle belirtmiştim;

Virtual Machine Manager Administrator Console

VMM Administrator Console grafik ara yüz ile sizlere aşağıdaki işlemler yapmanıza olananak sağlar:

  • Sanal makineler oluşturabilirsiniz,yönetebilirsiniz.
  • VMM library barındıran sunucuları izleyebilir ve yönetebilirsiniz..
  • Genel yapılandırma ayarlarını yönetebilirsiniz.

VMM Server yüklendikten sonra VMM AC yükleyip  ve sonra da VMM Server bağlanmanız gerekir.Kısacası VMM AC, VMM Server ile yönetici arasında işlem yapmaya yaran VMM server yönetim konsoludur.VMM AC istenirse VMM Server olan sunucu üzerine yüklenebileceği gibi istenirsede farklı sunucu veya clientlar üzerinede yüklenebilir.Ancak VMM AC ilge bir seferde sadece bir VMM Serverı yönetmek için bağlanabilirsiniz.

VMM AC grafik arayüz ile VMM server’ları yönetebilir demiştik istenirse Windows PowerShell  ile komutlarlada VMM server komut sistemine bağlanabilir ve mevcut komut satırından cmdlets yükleyerek VMM AC içinde de tüm fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz.

VMM AC kurulumu yapmadan önce donanım ve yazılım gereksinimlerini tekrardan hatırlıyalım.İstersenizde tüm SCVMM’ın tüm bileşenlerine ait donanım ve yazılım gereksinimlerini blogumuzda bulabilirsiniz.

Donanım için gereksinimler

VMM
Resim-1

Yazılım için gereksinimler


Resim-2

VMM AC aşağıda yer alan işletim sistemlerini kurabilmektedir.


Resim-3

SCVMM 2008 R2 kurulum DVD’sini VMM AC kurmayı plandığımız sunucuya yerleştiriyoruz.Bu makalede VMM AC’yi ben VMM Server olan sunucu üzerinde kuracağım.Resim-1’deki gibi SCVMM 2008 R2 kurulum ekranı bizleri karşılamakta.Bu kısımda VMM Administrator Console yazısına tıklıyorum.


Resim-4

Lisans sözleşmesini kabul ederek next butonu ile bir sonraki adıma geçiyorum.


Resim-5

SCVMM 2008 R2 güncellemelerinden yararlanmak isteyenler için kurulumdan sonra Microsoft’un update merkezinden updateleri almamıza yarayan bölümdür.


Resim-6

Sizlerin tecrübelerini yani ürünün kullanımı hakkında bilgilendirme yapmanıza sağlayın program bölümündeyiz.CEIP ile SCVMM 2008 R2’nin gelişimine yardımcı olabilirsiniz.Gerekli seçimi yaptıktan sonra kuruluma devam ediyorum.


Resim-7

VMM AC donanım ve yazılım gereksinimlerimizi kurulum öncesinde son kez kontrol ediyor.Karşılanmayan bir gereksinim olursa sizi hata ile ilgili uyarakcaktır.


Resim-8

VMM AC kurulum dosyalarının nerede saklanacağını belirliyoruz.Harddiskiniz üzerinde uygun kullanabilir alanın olduğu bölümü seçebilirsiniz.Ben default lokasyonda bırakarak kuruluma devam ediyorum.


Resim-9

VMM AC’nin VMM Server ile iletişim kuracağı port numarasının ayarlandığı bölümdeyiz varsayılanda VMM server’a 8100 nolu porttan erişmekte.VMM server üzerinde firewall yapılandırmışsanız sağlıklı erişim için gerekli ayarlamayı yapmanız gerekmektedir.


Resim-10

Resim-11’de kurulum ayarlarımızın özetini görebilmektesiniz. Artık dosyların yüklenmesi başlayacaktır.


Resim-11

VMM AC kurulum dosyaları yükleniyor. Net Framework 3.0 ve Windows PowerShell’i kurulumdan önce yüklediyseniz daha kısa sürede kurulum gerçekleşecektir.Resim-9’da da göreceğiniz üzere .Net Framework 3.0 ve Windows PowerShell’I daha önceden kurulu olduğu için sadece VMM AC kurulumu gerçekleşiyor.


Resim-12

Masaüstümüze SCVMM Admin Console logosunun geldiğini görmekteyiz.


Resim-13

SCVMM Admin Console açılıyor.


Resim-14

Virtual Machine Manager’a VMM Administrator console ile bağlantık.


Resim-15

Sonraki makalelerimizde VMM AC ile bağlantığımız VMM Server’la üzerinde sanal makine yönetim ayarlarını gerçekleştireceğiz.VMM Server’ları erişmemizi sağlayan yönetim için gerekli olan bağlantı konsolunun yüklenmesi olayını bu makalemizde gerçekleştirdik.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir