0

System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 özelliklerini anlatmaya host ekleme işlemi ile devam ediyoruz.Host ekleme işlemine başlamadan önce SCVMM’da Host ne demek bunu açıklayalım, Üzerinde sanal makineler çalıştıran fiziksel sunuculardır.Örneğin Hyper-V hizmeti kurulmuş olan Windows Server 2008 R2 işletim sistemi ve üzerinde sanal Windows Server 2003’ler. VMM Administrator Console içerisinde yer alan Hosts Ekleme Sihirbazı’nı kullanılarak bir veya daha fazla VM hostlar ekleyebilirsiniz.  Ayrıca bu kısımda yani hostların eklenmesi işlemi yapılabilmesi Local agentların yüklenmesi gerekmektedir.VMM server bulunduğu yapı domain ortamında ise otomatik olarak bu agentlar eklenecektir. Local Agent yüklenmesi makalesi sitemizde yer almaktadır.SCVMM 2008 R2’ye Host olarak VMware ESX Serverlar,Virtual Serverlar,Windows Server 2008 Hyper-V’ler eklenebilmektedir.

Host eklenmesi işlemini 4 makale ile sizlere anlatacağım bu makaleler;

  • System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Host Eklenmesi (Hyper-V Hostlar)
  • System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Host Eklenmesi (Virtual Server Hostlar)
  • System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Host Eklenmesi (VMware ESX Server Hostlar)
  • System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Local Agent Yüklü Hostun Eklenmesi

Hostun tanımı yaptığımıza göre artık yeni bir host ekleme işlemine başlayabiliriz.Bu makalemizse SCVMM 2008 R2’ye Hyper-V host ekleme işlemini gerçekleştireceğiz.Resim-1’deki gibi hosts bölümüne gelerek Actions alanın en altında yer alan All hosts kısmından New host group yazısına tıklıyoruz.Host group oluşturma işlemini şunun için yapmaktayız yöneteceğimiz hostlar ilk olarak bir host group içerisinde olmalıdırlar.


Resim 1

Host ekleme işlemini yapmadan önce bu hostların barındırılacağı host group’ları isterseniz şu şekilde de yapabilirsiniz,All hosts’a sağ click, New host group işaretleyerekte host group oluşturmayı gerçekleştirebilirsiniz.


Resim 2

Ben Kadikoy ve Town Center adında iki yeni host group oluşturdum.Sizlerde şirket yapınıza göre ister coğrafik istersenizde işlevsel isimler verebilirsiniz.


Resim 3

Oluşturmuş olduğumuz Kadikoy host group’unun içerisine yeni bir host ekleyebiliriz.Bunun için Actions>Add host yazısını tıklıyoruz ve Host ekleme menüsü geliyor.Select Host Location kısmından ekleyeceğimiz hostun kimlik bilgilerini girmemiz ve hostun lokasyonunu belirlememiz gerekmekte.Sizlere location şu şekilde tanımlamak isterim.

Windows Server based host on an Active Directory domain:Windows tabanlı ve mevcut Active Directory etki alanınızda bulunan hostlar.Ben bu seçenekle devam edeceğim,çünkü ekleme işlemi yapacağım Hyper-V host oluşturmuş olduğum domaine üye,bu kısımda host ekleme işlemi yaparken local agent kendiliğinden yüklenmekte bizim herhangi bir şey eklememize gerek yok.

Windows Server based on a perimeter network:Windows tabanlı olan ancak bizim domainimize üye olmayan serverların eklenmesi için seçilen bölümdür.Bu  seçenek işaretlediğinizde ekleme işlemi yapacağınız hosta önceden Local Agent yüklemeniz gereklidir.Bu konuyla ilgili detaylı anlatımları sitemizde yer alan System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Hosta Local Agent Yüklenmesi ve System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Local Agent Yüklü Hostun Eklenmesimakalelerimizde bulabilirsiniz.

VMWare ESX Server host (any location):Bu seçenek VMware ESX Server’ları host olarak eklemenize olanak sağlamakta.

Etki alanında yönetimsel hakka sahip kullanıcıya ait bilgileri girerek birinci seçenek ile devam ediyorum.


Resim 4

Host olarak ekleyeceğimiz sunucuyu seçiyoruz.İsterseniz computer name bölümüne sunucunun adını yazabilirsiniz istersenizde search ile bulup ekleyebilirsiniz.


Resim 5

Eklenecek hostun hangi host group içerisine yer alacağı bölümdeyiz.Kadikoy host group’u içerisine ekliyorum hostu.


Resim 6

Host üzerine sanal makine açtığınızda o sanal makineyi nerde saklayacağının belirlendiği bölümdeyiz.Varsayılanda host üzerine bir virtual machine oluşturulduğunda %SYSTEMDRIVE%\Documents and Settings\All Users\Documents\Shared Virtual Machines klasörü içerisinde saklanmakta.İsterseniz bu default yeri kullanmayıp kendinizin belirlediği bir yerde de saklayabilirsiniz.Resim-7’de göreceğiniz gibi varsayılan seçenekle devam ediyoruz.


Resim 7

Host ekleme işleminin özet bilgisi aşağıda yer almaktadır.


Resim 8

Host ekleme işlemi başarıyla tamamlandı.Artık SCVMM 2008 R2 üzerinden Hyper-V hostumuzu yönetebiliriz.


Resim 9

System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 üzerine host ekleme işleminin nasıl yapıldığını tüm detayları ile bu makalemizde gösterdik.Artık eklemiş olduğumuz hostu istediğimiz gibi yönetebileceğiz.Bir sonraki makale olan System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 Host Eklenmesinde (Virtual Server Hostlar) görüşmek üzere.

Referanslar


Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir