SAP HANA DB Replikasyon Kurulumu
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

SAP HANA DB Replikasyon Kurulumu

0

Bu yazıda SAP HANA veritabanı replikasyon yapısını ve kurulumunu anlatacağım. Kuruluma geçmeden önce replikasyon yapısından bahsetmek istiyorum. HANA veritabanının 3 farklı replikasyon modu ve 2 farklı operasyon modu vardır.

Replikasyon Modları

Synchronous: Veritabanı sistemleri arasında disk üzerinden yapılan senkronizasyon işlemidir.

Synchronous in Memory: Senkronizasyon işlemi memory üzerinden gerçekleşir.

Asynchronous: Asenkron yapıdır. Sistem uygunluğuna göre memory veya disk üzerinden replikasyon gerçekleştirir.

Operasyon Modları

Delta_datashipping: Bu mod sistem varsayılanı olarak 10 dk aralıklarla delta veri gönderimi sağlar.

Logreplay: Bu modda ana sistem verisi bir kez atıldıktan sonra log verileri ile fark kapanır ve replike olur. Bu mod sadece anlık log verisini taşıdığı için sistem failover anında hız kazandırır.

Logreplay_readacces: Bu mod HANA 2.0 sürümüyle beraber gelen okunabilir ikincil node yani aktif aktif çalışma yapısının kurulması için kullanılır. Logreplay modu gibi çalışmaktadır.

Replikasyon ve operasyon modlarını açıkladıktan sonra replikasyon yapısını kurmaya geçebiliriz. Bu kurulumu HANA veritabanı yönetim ara yüzü olan HANA DB Studio üzerinden göstereceğim.

HANA DB Studio üzerinde sol tarafta veritabanı sistemlerimiz bulunmaktadır. Primary sisteminin üzerinde sağ tıklayıp Configration and Monitoring sekmesinden Configure System Replication alanına girilir.

Resim – 1

Açılan ekranda Enable system replication seçilir ve devam edilir. Burada bu sistem üzerinde replikasyonu aktif etmiş oluyoruz.


Resim – 2

Burada aktif hale getirdiğimiz primary sisteme isim verilir ve Finish denir.

Resim – 3

Aynı işlemler Secondary olacak sistemde de yapılır. Fakat önce secondary yapacağımız sistemi kapatmamız gerekmektedir. Kapalı olan bu sistem replikasyona ekledikten sonra otomatik olarak açılacaktır.

Kapalı olan secondary sistem üzerine gelip yine aynı alana girdiğimizde Resim – 4‘de görüldüğü gibi Register secondary system seçeneğini seçip devam edeceğiz.

Resim – 4

Gelen ekranda bizden secondary sistem ismini, replikasyon modu ve operasyon modunu seçmemiz istenecek. Host kısmına da primary sistemimizin hostname adresini yazacağız.

Alttaki Initiate Full Data Shipping seçeneği seçilirse, ilk olarak full veri ardından fark verisi atılır. Start the secondary system after registration seçeneği seçildiğinde sistem secondary sunucuyu otomatik olarak başlatır ve senkronizasyon işlemini başlatır.

Resim – 5

Replikasyon yapımızı oluşturduk. Peki mevcut replikasyon yapısını nasıl kaldırabiliriz. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir.

Replikasyon Yapısını Kaldırmak

Replikasyon yapısını kaldırmak için öncelikle secondary veritabanı kapatılır. Ardından secondary sistem üzerinde daha önce gösterdiğimiz Configure System Replication alanından Unregister Secondary System butonu seçilip devam edilir.

Resim – 6

Primary sistemden de aynı alana girilir ve Disable System Replication seçilip devam edilir.

Resim – 7

Çıkan ekrandan Ignore Secondary System tiki seçilip işlem bitirilir.


Resim – 8

İş sürekliliği ve felaket kurtarma sistemleri veritabanı teknolojilerinde çok önemlidir. Bu yazıda sizlere HANA Veritabanı üzerinde replikasyon sistemini anlatıp nasıl devreye alındığını anlattım.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

TAGs: HANA, SAP HANA DB, SAP, Replication, Primary, Secondary, High Availability, In-Memory, Sync, Mem-Sync, Async

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 8
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 2
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1993 yılında İstanbul’da doğdum. İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Işık Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans (MBA) mezunuyum. Lisans mezuniyetimin sonrasında iş hayatına Piri Medya (Albayrak Holding) şirketinde Veritabanı Geliştiricisi olarak başladım. Daha sonra buradaki veritabanı deneyimimi geliştirmek için Bilge Adam’da NBUY (Nitelikli Bilişim Uzmanı Yetiştirme) Veri Analizi ve Raporlama programını başarıyla tamamladım ve MCPS sertifikasını aldım. Program sonrasında kısa süreli SQL Developer olarak çalıştıktan sonra önce Ebebek’te ardından da Mavi’de DBA olarak çalıştım. Ana uzmanlık alanım MS SQL Server yönetimidir. Fakat bu deneyimler ile beraber çeşitli teknoloji ve uygulama üzerinde de yetkinlik kazandım. Bunlar; SAP Basis, SAP HANA DB, Oracle Exadata, Sybase DB, EMC Datadomain, Avamar, HP Storeonce, Idera SQL Tools, Solarwinds, AppDynamics, Oracle Cloud Control. Kariyerime Türkiye Finans Katılım Bankası bünyesinde DBA olarak çalışmaya devam ediyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir