1. Anasayfa
  2. Exchange Server 2013

Recipient Gruplarına Toplu Mail Adresi Ekleme Çıkartma – Örnek İşlemler


0

Yazımda, Recipient tiplerine e-mail adresi ekleme/sime işlemlerinden ve bulk işlemlerinden bahsedeceğim. Recipient tiplerinin birçoğu, birden fazla e-mail adresini destekler. Recipient dendiğinde ilk akla gelen User Mailbox‘tır. Bunun dışında Distribution Group‘lar, contact‘lar, Public Folder‘lar düşünülebilir. Recipient tiplerine e-mail adresi eklemek ve çıkarmak Recipient tipinden bağımsız olarak benzerdir (identical).

Örnekler ile konuyu inceleyeceğim. Kullanılan bir Mailbox’a e-mail adresi ekleme ile başlıyorum.


Resim-1

Mailbox’ın e-mail adreslerini aşağıdaki gibi gözleyelim.


Resim-2

baris@aydogmusoglu.com User Mailbox’ına ikinci e-mail adresi eklendi! Mailbox’ın e-mail adresini silmek isterseniz Add yerine Remove anahtarını kullanabilirsiniz.

“add” yerine “+” operatörü , “remove” yerine “-” operatörü kullanılabilir. Bu kullanım şekline bir örnek vermek istiyorum.


Resim-3


Resim-4

Üstteki iki örnekte “+” ve “-” operatörlerinin kullanımlarını incelemiş oldum.

Bu syntax’ı aşağıdaki cmdlet’ler ile kullanabilirsiniz:

Set-casMailbox,set-remotEmailbox,set-DistributionGroup,set-mailUser,set-dynamicDistributionGroup,set-mailPublicFolder,set-mailcontact,set-Mailbox

Recipient objerinin e-mail adreslerini düzenlemenin en iyi yolunun e-mail Address Policy olduğunu hatırlatmak istiyorum. Ama bazı operasyonel işlerde Policy kullanamayabilirsiniz. Bu durumda Add, Remove anahtarları ile Recipient‘ların e-mail adreslerini modifiye etmek için bulk script’ler hazırlayabilirsiniz. Bir kaç örnek ile devam edeceğim.

Foreach döngüsü ile kısa bir bulk script hazırlayabilirsiniz. Bu tür bulk işlemlerde kullanılacak yöntem ( döngü, cmdlet vb.) işi yapacak olan uzmanın hayal gücüne kalıyor J


Resim-5

Üstteki döngü ve içindeki cmdlet ile R&D Organizational Unit’i içindeki Mailbox’lara @corp.net suffix‘ini e-mail adresi olarak yapılandırdım. Get- ile bakıldığında sonuç görünüyor.

Silme işlemine bir örnek vermeyim. Kullanmadığınız E-mail Address Policy‘leri silseniz de onlarla eklediğiniz e-mail adresleri kalır. Bunları temizlemek isteyebilirsiniz.


Resim-6

Aktif Policy olarak Default Email Policy‘yi kullanıyorum ama daha önce oluşturduğum, kullandığım ve şuan silinmiş Email Address Policy‘lerden kaynaklı, Email adresi kalabalığı yaşanmakta. Üstte görüldüğü gibi Recipient‘ların @aydogmusoglu.com , @merkez.woodgrovebank.com, @corp.net şeklinde Email Suffix‘leri var. Bu şekilde binlerce Recipient olduğunu düşünün! Temizlik yaparak, @aydogmusoglu.com dışındaki Email adreslerini sileceğim. Aşağıdaki döngü ve cmdlet’ler, yapıda binlerce Recipient olduğu düşünülürse faydalı olacaktır!

Cmdlet’lerin ve döngünün net anlaşılması açısında ISE arayüzünü kullanıyorum.


Resim-7

İşlem tamamlandı. Son durumda Mailbox‘ların Email adresleri üstteki gibidir. Bulk işlemlerde ve günlük Operasyonel işlemlerde base teşkil edebilecek bu döngü ile ve cmdlet’ler ile gereksinimlerinize göre kişiselleştirilmiş ve daha gelişmiş Script’ler hazırlayabilirsiniz.

Herkese sorunsuz ve neşeli günler dilerim.

Bu yazı ile ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir