0

HP Procurve Nedir konulu ilk giriş yazısından sonra bu ikinci yazıda ise Procurve switch’lerde ki time senkronizasyon protokolüne ve konfigürasyonuna değineceğiz.Procurve switch’lerde 2 çeşit time senkronizasyon protokolü desteklenir. Bunlar;

1-      Ip time protocol(TimeP)

2-      Simple Network Time Protocol(SNTP)

TimeP:

Time hp procurve switch’lerin default time protokolüdür. Fakat otomatik olarak switch ilk çalıştırıldığında etkin değildir. TimeP etkinleştirilmek istendiği zaman üç adet mod ile karşımıza gelir. Bunlar;

–          Manuel

–          DHCP

–          Disabled

Default TimeP mod’u disabled mod’dur.

Manuel mode seçildiğinde, switch’e timeP server bilgileri manuel olarak girilir. Eğer DHCP mode seçilirse, switch’e ip atanması sırasında timeP server parametreleri de atanır. Bunun için öncelikle DHCP server üzerinde time server bilgilerinin yapılandırılması gerekir.

SNTP:

SNTP unicast yada broadcast olmak üzere iki çekilde çalışır.

Switch broadcast mod’da iken time bilgilerini broadcast olarak yayınlayan bir SNTP sunucudan alır. Eğer switch SNTP sunucudan üç kez update alamazsa tüm SNTP yayınlarını reddeder.

Switch unicast mod’da iken SNTP server’a bir ip adresi atamak gerekir.

Default olarak Procurve Switch report time’ı GMT’de dir. İstenildiği takdir de time zone’u değiştirilebilir.


Resim 1

Eğer time servisi ulaşılmaz durumda ise Administrator “time” komutunu kullanarak manuel olarak switch time’ını ayarlayabilir. Eğer bu şekilde time tanımlaması yaparsak  cihaz restart edildiğinde konfigürasyon silinmez, fakat cihazın güç kaynağı kesilirse time konfigürasyonu silinir.


Resim 2

Geçerli time konfigürasyonunu görüntülemek için “show time” komutu kullanılır. Alternatif olarak global configuration level üzerinde “time” komutu çalıştırılarak time konfigürasyonu görüntülenebilir.


Resim 3

Switch SNTP konfigürasyonunda birden fazla SNTP server belirlenebilir. Switch belirlenen bu SNTP server’ların hepsine sorgu yapmaz. İlk olarak IP adresi küçük olan SNTP server’a sorgu yapar ve daha sonra yanıt alamadığı takdirde  bir sonrakine geçer.

Örneğin aşağıdaki örnekte switch üzerinde çalıştırılan ilk komut olan “timesync sntp” komutu ile switch’in kullanacağı time senkronizasyon protokolü belirlenir.

İkinci ve üçüncü komut olan “sntp server <server ip’si>” komutu ile sntp server’ların ip adresleri switch’e girilmiş olur.

Dördüncü komut olan “sntp unicast” komutu ile switch’in çalışacağı sntp mod belirlenir.

Son komut olan “sntp 60” ile, switch’İn SNTP server’a yapacağı sorguların zaman aralığı belirlenmiş olur.


Resim 4

SNTP 60 Komutu switch’in her 60 saniyede bir SNTP server’ı yoklayacağını belirtir. Eğer switch 3 kez 60 saniye aralıklarla yaptığı sorguya cevap alamazsa 2. Server’a sorgu yapar.

Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.

Kaynak: Procurve Networking Student Guide

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.procurve.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Sakarya doğumludur. İstanbul Üniversitesi’nde Matematik/Fen ve Teknoloji öğretmenliğini bitirmiştir. Yüksek lisansını Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde yapmıştır. Bilişim sektöründe çeşitli firmalarda sistem ve network sorumlusu olarak çalışmıştır. Bazı kurumlarda sistem ve network üzerine uzmanlık eğitimleri vermiştir. Şu anda Netaş şirketinde kurumsal danışman olarak görev yapmaktadır. Microsoft System Center ürünleri, Powershell ve Azure teknolojileri ile ilgilenmektedir. 2016 yılında Microsoft tarafından Cloud and Datacenter alanında MVP unvanını almıştır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir