0

Yaklaşık 6 sene önce Microsoft Monad kod ile Windows işletim sistemlerindeki görevleri gerçekleştirmek için bir Shell geliştirdiğini iletti. Sonradan ismi Windows PowerShell olarak değiştirilen bu yeni Shell aradan geçen bu 6 senede neredeyse tüm Windows Sistem Yöneticilerinin değişmez script aracı oldu.


Resim-1

Blog üzerinde daha önce yayınladığım PowerShell Öğreniyorum yazı serisinde PowerShell ile yapılabilecekleri kısaca incelemiştik. Bu kısa yazıda ise belki de tahmin etmediğiniz üzere Windows PowerShell kullanarak Windows Formlarının nasıl oluşturulduğunu inceleyeceğiz.

Bilindiği gibi Windows PowerShell .NET kütüphanesine erişebilmekte ve burada bulunan onlarca farklı metodu kullanabilmektedir. Bu sayede Windows PowerShell ile tümleşik olarak sunulmayan birçok işlev gerçekleştirilebilmektir.

Windows Fromlarını oluşturmak için yapılması gereken ilk işlem System.Windows.Forms assembly sini PowerShell içerisine yüklemektir. Bu işlem için aşağıdaki komut kullanılabilir:

Add-Type -AssemblyName System.Windows.Forms

Artık yeni formumuzu oluşturabilir. Bu işlem için YeniForm isimli bir değişken belirleyeceğim ve System.Windows.Froms.Form objesini bu değişkene atayacağım.

$YeniForm = New-Object system.Windows.Forms.Form

Şimdi oluşturulan bu formu çağırabilir. Ancak formun Windows üzerinde görünür kılınması için ShowDialog metodunu çağırmamız gerekiyor.

$YeniForm.ShowDialog()

Artık elimizde boş bir Windows Formu bulunuyor.


Resim-2

Artık diğer propertyleri kullanarak bu formu düzenleyebiliriz. Örneğin başlığını değiştirebilir, içerisine metin, buton, dropdown menu öğeleri ekleyebilir, açıldığında ekranın hangi noktasında başlayacağını ve boyutunun ne olacağını düzenleyebilir.

Başlığı değiştirmek için .text özelliğini değiştirelim:

$YeniForm.Text = “Bu yeni bir formdur”


Resim-3

Benzer şekilde formun içerisine bir metin eklemek için:

$Metin = New-Object System.Windows.Forms.Label

$Metin.Text = “Formun içerisinde bu metin yazacaktır”

$YeniForm.Controls.Add($Metin)

Formun boyutunu değiştirmek için:

$YeniForm.Width = 400

$YeniForm.Height = 400

Komutları kullanılabilir.

Devam eden blog yazılarında daha karmaşık ve faydalı formların nasıl düzenleneceğini inceliyor olacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumlu ve Marmara Üniversitesi mezunudur. Mezuniyet sonrası kariyerine Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde Microsoft Certificated Trainer, Consultant ve Senior Consultant pozisyonlarında ve Data Market bünyesinde Danışmanlık Birim Müdürü olarak görev yapmaya başlamıştır. Microsoft bünyesinde tüm MEA bölgesindeki ülkelerde System Center ve Infrastructure projelerinden sorumlu Consultant olarak görev yaptıktan sonra, Aralık 2012 itibari ile KoçSistem bünyesinde danışman olarak çalışmaya başlamıştır. System Center Configuration Manager ürünü için 2010 ve 2011 yıllarında MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanı alan Anıl Erduran, 2013 yılında System Center Cloud & Datacenter Management alanında MVP seçilmiş ve uzun yıllar bu ünvanı korumayı başarmıştır. Şu anda Londra'da yaşayan Anıl Erduran AWS üzerinde çalışan Microsoft iş yüklerinden sorumlu EMEA Senior Partner Solutions Architect olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir