0

Son bir kaç yılda izlenebileceği üzere Windows 7 ve Windows Server 2008 R2 devri başladığından beri PowerShell V2 ile beraber shell yapısının kullanım oranı da artmaya başladı. Özelikle Remoting ve scripting tarafındaki yenilikler yeni shell’i daha da cazip hale getirmeye başladı. Şimdi ki yazımızda Power Shell V2 ile Active Directory objelerinin yönetiminden bahsedeceğiz. İlerleyen yazılarımda Active Directory yapısının shell ile yönetimini daha detaylı olarak inceleyeceğim.

Test için Windows Server 2008 R2 Hyper-V platformunu kullandım.

Lab ortamımızda bulunan makinemiz;

Domain : nwtraders.msft

DC makine adı: testdc.nwtraders.msft

DC ip adresi : 10.11.27.245 /24

Active Directory Module for Windows Power Shell i açıyoruz. Burası AD modülü için ayrıca tasarlanmıştır. Tabi ki power shell’i de açarak AD modülünü import edip aynı alana ulaşabilirsiniz.


Resim-1

Öncelikle Get-Command komutu ile AD de yani AD modülünde neler yapabiliriz bir bakalım:


Resim-2

Output’dan gördüğümüz gibi çalıştırabileceğimiz komutlar “Name” kolonunda ve tanımında da “Definition” kolonunda açıklanmıştır.

Bir kaç örnek kullanımı inceleyelim.

Nwtraders.msft domainimize yeni bir computer objesi ekleyelim.


Resim-3

Komut tamamlandıktan sonar GUI’den bakacak olursak hesabın açıldığını görebiliriz.


Resim-4

Şimdi de bir pre-staging uygulaması yapalım. Domain’e katmak istediğiniz bilgisayarların “Computer Account” objelerini öncesinde uygun OU’lara yerleştirirseniz, domain’e dahil olduktan sonraki ilk açılışlarında GPO’larınız uygunlanmaya başlamış olur bu da eforunuzu düşürür.

Daha önceden bir notepad’e yazılmış computer isimlerini alıp AD içerisine objeleri oluşturalım. Amaç isimleri notepad’den almak olacaktır.

Test.txt dosyamız c:\ altında kök dizindedir ve içeriği aşağıdaki gibidir.


Resim-5

Şimdi de power shell de dosya içeriğini bir görüntüleyelim, dosya içeriğini shell’e alalım.


Resim-6

Import işleminden önce, content’i gözlemek olası bir sorunu öncesinden çözmek açısından iyi olabilir. Dolayısıyla hatalı bir computer objesi açmamış oluruz.

Sorun görünmediğine göre dosya içerisinde isimleri yazan computer account’larını AD içerisine oluşturalım.


Resim-7

Komut tamamlandı. GUI’den gözlersek sonuç aşağıdaki gibidir. Shell belki ilk bakışta karmaşık görünüyor olabilir ama temel seviyede algoritma bilgisi edinebilirsek , hemen script yazamasakta en azından yazılan hakkında fikir yürütebiliriz. Ve sadece shell ile ilgilenmek için bile bence scripting ile uğraşmak beyhude bir davranış değildir.


Resim-8

Burada çalıştırdığımız komutun yaptığı iş şu şekildedir. Txt dosyası içindeki her bir isim için, AD veritabanında bir computer objesi açacaktır. Burada döngüue giren komut, new-adcomputer komutudur.

Şimdi de txt dosyasından bilgilerini alarak oluşturduğumuz computer accountları için “location” attribute’u bilgisinin “Main Office” şeklinde doldurulmasını sağlayalım.


Resim-9

Mantığı aynı olmakla birlikte ikinci komutta sorunsuz çalışmıştır. GUI’den de sonuçlarına bakabiliriz.

Önce, ilk oluşturduğumuz computer için bakalım. Bu computer hesabını txt dosyasındaki content’i kullanarak açmamıştık! .


Resim-10

Nw-cli-5 için location bilgisi boş iken nw-cli-6 ‘nın, yani dosya içerisinden ismi çekilerek oluşturulan computer’un location bilgisinin dolu olduğunu görüyoruz.


Resim-11

Computers container’ında bulunan computer accountlarını listelemek için ise arama yapacağımız ldap yolunu belirterek Get-ADComputer komutunu kullanabiliriz.


Resim-12

Genel olarak computer objeleri için daha ayrıntılı bilgi almak istersek,


Resim-13

Listelediğimiz computer objelerini computers container‘i içerisinden “client computers” ou’su içerisine taşıyalım. Burada döngü içerisindeki komut Move-ADObject komutudur.


Resim-14

Ve yine GUI’den gözlemek istersek,


Resim-15

Sonuç resimdeki gibidir.

Computers container’ına da bakacak olursak oblelerin taşındığını görebiliyoruz.


Resim-16

Herhangi bir komut ya da AD modülündeki komutlar hakkında bilgi icin;


Resim-17

Yazı dizimizi okumaya devam edin bir sonraki powershell yazısında görüşmek dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Microsoft TechNet

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir