1. Anasayfa
  2. OMS

OMS İle Azure Site Recovery (ASR) Nedir? Nasıl Yapılır?


0

OMS İle Azure Site Recovery (ASR) Nedir? Nasıl Yapılır? Microsoft Operations Management Suite (OMS) makale serisine Solutions Galery içerisinde yer alan ve çok fazla kullanılan çözümlerin anlatımı ile devam edeceğim. Bu makalede en çok kullanılan Microsoft OMS çözümlerinden birisi olan Azure Site Recovery’i inceleceğiz.

Microsoft Operations Management Suite (OMS) ürün ailesi aslında bizlere Log Search ve Monitoring, Azure SR, Azure Backup ve Azure Automation bileşenleri ile sunulan adında da yer aldığı gibi bir Suite ürün olarak verilmekte. Bu ürün Azure yapısındaki servisleri kullanabiliyor, peki Microsoft OMS’te nasıl bir kullanımı var sorusunu bu makale ile yanıtlayacağız.

Microsoft Operations Management Suite (OMS) login olduktan sonra (genelde bu çözümleri eklediğinizi düşünüyorum) ana ekranda çözümler dashboard olarak karşımıza gelmekte, ilk olarak ilgili çözümün tile olarak özetini anında görebilmekteyiz. Aşağıdaki resmi incelediğinizde Azure Site Recovery özelliğini kullandığımı, çözüm olarak Microsoft OMS’e eklediğimi ve oradan da bilgiler alabildiğimi görebiliyorsunuz. Şu an için Microsoft OMS üzerinde konfigüre edilmiş bir adet Azure SR özelliğimin olduğunu ve oradan da 1 sunucumun register olduğunu ve son 1 gündür her hangi bir hata ile karşılaşılmadığını görüyorum. Şimdi Azure Site Recovery tile tıklayıp detayları incelemeye başlayalım.


Resim-1

Azure Site Recovery tile’na tıkladığımda Site Recovery ile ilgili konfigürasyon ve management yapabileceğim bölüme geldim. Kafanızda şu sorunun hemen oluştuğunu düşünüyorum, buradan Azure SR konfigürasyonu ve yönetimini yapabiliyor muyum? Hayır buradan konfig ve yönetim yapılamıyor Microsof OMS sizi Microsoft Azure yönetim portalına yönlendiriyor. Azure Site Recovery için tüm ayarlamalar Azure portaldan yapılıyor. ( Hyper-V to Azure, Vmware to Azure v.b. tüm işlemler) . Ayrıca Azure Site Recovery tile içerisine girdiğinizde sizlere özet dashborad ve son 24 saatin işlerine ait başarı durumlarını gösteren dashboard geliyor.


Resim-2

Microsoft OMS üzerinde gördüğünüz benimde aşağıdaki resimde kırmızı ile işaretlediğim config ve manage’n aslında başka görevleri var isterseniz şimdide bunları inceleyelim. Öncelikle Configure tıklıyorum.


Resim-3

Configure içerisinde Azure üzerinde oluşturmuş olduğunuz Azure Site Recovery’i buradan Microsoft OMS’e kaydedebiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken Accountu seçmeniz ve Save ile kaybetmeniz. Yine burada yer alan Create a new Azure Site Recovery Vault yazısına tıkladığınızda Microsoft Azure Portala yönlendiriliyorsunuz. Aynı şekilde Manage tıkladığınızda da Microsoft OMS sizi Microsoft Azure portalına yönlendiriyor.


Resim-4

Create a new Azure Site Recovery Vault’a ya da Manage tıkladığımda Azure Portala yönlendiriliyorum ve bir ayar yapmak istediğim de ya da yeni bir vault oluşturup config etmek istediğimde Azure portalı kullanıyorum.


Resim-5

Bir sonraki Microsoft OMS makalesinde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir