1

ASP.NET Web projelerinde collection tipindeki verilerimizin ekrana bastırılması işlemi için Repeater adındaki kontrolü kullanmaktaydık. Ancak ASP.NET MVC Frameworku içerisinde artık bu çok alıştığımız kontrolümüze veda etmiş bulunmaktayız.

Peki şimdi ne yapıcaz?

Öncelikle bir Repeater kontrolünün çalışma sistemini basitçe inceleyelim.

Repeater kontrolü DataSource Property’sine atanmış olan collection nesnesinin eleman sayısı kadar dönen ve her dönüşte ilk satırdan başlayarak son satıra kadar item template içerisinde bulunan kodlar ile beraber vermiş olduğumuz kolon ismine ait datayı belirttiğimiz alana basan bir kontroldü değil mi?

Peki birde Foreach döngüsünün işleyişini inceleyelim.

Foreach döngüsü atanmış olan collection nesnesine ait eleman sayısı kadar dönen ve her dönüşte belirli satırı item değişkeni içeriğine atan ve kod blokları arasında bulunan kodları collectionun eleman sayısınca çalıştıran bir döngüdür.

Repeater kontrolü ile ForEach döngüsü birbirine ne kadar da benzer değil mi? Evet aslında repeater kontrolü bünyesinde Foreach döngüsünü kullanan bir kontrolden başka bir şey değildir.

İşte bu sebepten dolayı ASP.NET MVC içerisinde Repeater kontrolü yerine Foreach döngüsünü kullanacağız.

Şimdi yazı dizimizin bir önceki makalemizde yapmış olduğumuz gibi Empty şablonundan boş bir ASP.NET MVC projesi oluşturarak Home Adlı bir Controller ve bu Controller’a ait bir View oluşturalım.

Oluşturduğumuz projenin Controllers klasörü içerisine ise Kisiler adında yeni bir Class ekleyelim.

Eklemiş olduğumuz Kisiler adlı classımıza ait kodları aşağıdaki gibi düzenleyerek sanal bir veritabanı yapısını oluşturalım.

Classımıza ait kodlarımızı düzenledikten sonra Home Controllerimize ait Index metodumuz içeriğinde classımız tipinden bir collection oluşturarak aşağıdaki gibi KisiListesi adlı bir ViewBag içeriğine aktaralım.

Şimdi sırada bu verilerimizin View içerisinde kullanılarak ekrana basılması işlemi bulunmakta bunun için View’e ait kodları aşağıdaki gibi düzenlememiz yeterlidir.

Kodlarımızı incelediğimizde standart bir foreach döngüsü görmemizin yanısıra foreach döngüsüne ait kod blokları içeriğinde HTML kodların kullanıldığını görmekteyiz. Bu durum ASP.NET MVC bünyesinde bulunan Razor teknolojisinin bize sağladığı büyük kolaylıklardan birisidir. Bu teknik sayesinde biz standart bir HTML komutları yazarken komutlar arasında @ işareti ile ASP.NET MVC ye ait komutların yanı sıra .NET Framework bünyesinde bulunan programlama dillerine ait komutları da işletebiliriz.

Uygulamamızı çalıştırdığımızda karşımıza aşağıdaki görüntü gelecektir.

Bu makalemizde Klasik ASP.NET Web projelerinde kullandığımız Repeater kontrolünün ASP.NET MVC mimarisi içindeki karşılığını ve nasıl kullandığının yanısıra MVC Razorun bize sağlamış olduğu HTML kodlar arasında .NET Framework yazılım dillerine ait kodların yazılmasını inceledik.

Bir sonraki makalemizde ASP.NET MVC Framework projelerinde Masterpage kullanımını inceleyeceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981 İstanbul doğumlu Erkan KİLMEN. Programlamayla ilk olarak 2002 Yılında Visual Basic ile başlamıştır. Daha sonrasında bu dilin kendisine yetersiz olduğunu düşünerek Visual C++ ile programlama bilgisini daha ileriye taşımıştır. 2004 yılında .NET teknolojisiyle tanışmış ve bu dile merak sarmıştır. Halen Microsoft'un yeni vizyonu olan .NET teknolojileri üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 18/06/2017

    çok çok teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir