1. Anasayfa
  2. OMS

Microsoft Operations Management Suite (OMS) Galery Nedir?


0

Microsoft Operations Management Suite (OMS) Galery Nedir? Microsoft Operations Management Suite (OMS) makale serisinde bu hafta bence Microsoft OMS’in bu kadar kullanışlı ve başarılı olmasını sağlayan bir özelliğinden bahsedeceğiz. Microsoft OMS bizlere alt yapımızdaki tüm sistemler, Azure, Amazon AWS gibi bulut tabanlı platformlar ve diğer servisleri izlememizi sağlayan çözümler ile sunmakta. Bu çözümeler Microsoft OMS’in Solutions Galerisinde yer alıyor ve Microsoft OMS’in kalbini oluşturuyor.

Microsoft Operations Management Suite (OMS) açtığımızda karşımıza gelen ilk ekran olan Overview’de birçok servisin görselini görebiliyoruz, bu servisler aslında Microsoft tarafından yazılmış “Solutions” çözümler olarak bizlere sunuluyor. Kısacası Microsoft MartketPlace, Apple ITunes veya Google Play’den ihtiyacımıza karşın çözüm oluşturacak bir uygulama indirip, kullandığımız gibi Microsoft OMS içerisinde ortamlarımızdaki (Cloud ve On-Prem) sistemleri ve servisleri izleyebileceğimiz uygulamaları, “Solutions Galery” içerisinde bulup Microsoft OMS ekleyebiliyoruz.

Ben bu özelliği eskiden beri SCOM tarafında kullandığım Management Packlere benzetiyorum, en büyük farkı bunları fine tunning yapmak, override etmek gibi özelleştirmeleri biz yapmıyoruz, Microsoft OMS ile bize bunları eksiksiz bir şekilde sunuyor.

İsterseniz yapınızda servisleri ve sistemleri izlemek için bu paketleri Microsoft OMS’e eklemeye başlayalım. İlk olarak Microsoft Operations Management Suite (OMS) ana sayfasından kırmızı ile işaretlediğim “Solutions Galery” tıklamanız gerekmekte.


Resim-1

Artık “Solutions Galery” bölümündesiniz, burada şu an için bizlerin kullanımına sunulmuş uygulamalar listeleniyor, bu uygulamaların ekran görüntülerini görmek için sol tarafta yer alan bölümde ilgili uygulamaya tıklayabilirsiniz. Bunun dışında şu an için kullanımda olan veya yakın zamanda kullanıma sunulacak çözümleri sağ tarafta bulabilirsiniz. Ekran görüntüsüne tüm çözümler tam olarak sığmadığı için sizlere iki ekran görüntüsü halinde paylaşacağım.


Resim-2


Resim-3

İsterseniz Microsoft OMS çözümlerini incelemeye başlayalım, örneğin şirketimin uygulamaların birbiri ile olan bağımlılıklarını incelemek istiyorum buna uygun Microsoft OMS içerisinde çözüm aradığımda (birkaç saniye sürdü) App Dependecy Monitor çözümünü buluyorum, aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan çözümü incelediğimizde az önce sizlere bahsettiğim gibi çözümün yakın bir zamanda çıkacağını görüyoruz.


Resim-4

App Dependency Monitor ürününe tıkladığımda ekran görüntüsünü ve detaylarını inceliyorum. Yakın bir zamanda çözümün bende çıkmasını dört gözle bekliyorum, gerçekten uygulamaların birbirleri ile olan bağımlılıklarını net bir şekilde görebileceğiz.


Resim-5

İsterseniz şimdi de kullanımda olan bir çözümü inceleyelim SQL Assessment’i ekleyelim, Bu çözüm ile SQL Sunucularının birimlerine ait risk ve sağlık durumlarını görebileceğiz. Öncelikle bu çözümü Solution Galery içerisinde bulun ve çift tıklayın.


Resim-6

Çift tıkladıktan sonra SQL Assessment çözümüne ait detaylarını okuyup, gösterge paneli inceleyebilirsiniz, eğer çözüm istediğiniz ihtiyacı karşılayacaksa. “Add” butonuna tıklayarak ekleyebilirsiniz. Çözümün ücretsiz olduğunu herhalde anlaşılıyordur J


Resim-7

Solution Galery içerisinde yer alan bir çözümü ekledikten sonra Overview bölümüne yani genel bakış kendisini atacaktır.


Resim-8

Son olarak eklenen çözümlerin nasıl kaldırıldığını gösterip makaleyi sonlandırmak istiyorum. Solutions Galery içerisine gelerek eklemiş olduğunuz çözümü bulun ve tıklayın.


Resim-9

Bu sefer artık o çözüme sahip olduğunuzu görebileceksiniz, kaldırmak için Remove butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.


Resim-10

Bir sonraki Microsoft OMS makalesinde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir