OMS Portal Azure Portala Taşınıyor
0

Benim de daha önce hem kendi blog’um hem de mshowto.org üzerinden teknik makalelerini yazdığım ve çok başarılı bulduğum bir ürünle ilgili size bilgi vermek istiyorum. OMS Portal artık Azure Portal’a taşınıyor. Haberimiz bu isterseniz biraz da detaylara bakalım. Microsoft bulut servislerini ( Azure, Office 365, EM+S, OMS v.d) kullananlarınız var bir süredir önemli bir çok çözümün Azure Portal içerisine dahil edildiğini görebilirler örnek vermek gerekirse Intune gibi. Bence bu yine Microsoft’un önemli stratejisi ve gelecek vizyonu, çünkü Azure her şeyin merkezine alınıyor. Aslına bakarsanız Azure portal, tüm Azure hizmetlerinin kalbi ve kaynakları sabitlemek için panolar, kaynakları bulmak için akıllı aramalar ve kaynak yönetimi için etiketleme gibi özelliklerle zengin bir yönetim deneyimi sunuyor. İzleme ve yönetim iş akışının birleştirilmesi, düzene koyulması için OMS portal yetenekleri Azure portal içerisine eklenmeye başlandı. OMS Portal’ın tüm özellikleri artık Azure Portal’ının bir parçası olarak kullanıma sunuluyor. Aslında, Azure portalı aktif kullananlar ya da gelişmeleri yakından takip edenler şunu fark etmiştir Traffic Analytics – Trafik Analizi gibi yeni özelliklerden bazıları yalnızca Azure Portal’da kullanılabilir olarak gelmekte. Görünen o ki OMS portal içerisinde yaptığımız her şeyi Azure Portal’da daha fazlası ile gerçekleştirebileceğiz.

Bu arada OMS portal resmi olarak 15 Ocak 2019 tarihinde emekliye ayrılacak yani artık OMS kullanımı için tek yer Azure Portal olacak. İsterseniz bu portal taşıması ile birlikte nelerin değişeceğine, neler yapmamız gerektiğine ve diğer detaylara bakmaya başlayalım.

Resim-1

Öncelikle neler değişiyor bunlara bakalım, aşağıdaki değişiklikler OMS portalının kullanımdan kaldırılmasıyla duyurulmaya başlanacaktır. Bu değişikliklerin her biri aşağıdaki bölümlerde daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır:

  • Yalnızca Azure portalında workspaces – yeni çalışma alanları oluşturabilirsiniz.
  • New alert management experience – Yeni uyarı yönetim deneyimi, Alert Management solution – Uyarı Yönetimi çözümünün yerini alır.
  • Kullanıcı erişim yönetimi Azure rol tabanlı erişim denetimi kullanılarak – RBAC, Azure portalında gerçekleştirildi.
  • Aynı işlevler çalışma alanı sorguları aracılığıyla etkinleştirildiğinden Application Insights Connector – Uygulama Trendleri Bağlayıcısı artık gerekli değildir.
  • OMS Mobile App kullanımdan kaldırılıyor.
  • NSG çözümü, Traffic Analytics çözümüyle sağlanan gelişmiş işlevsellik ile değiştiriliyor.
  • System Center Operations Manager’dan Log Analytics’e yeni bağlantılar için güncelleştirilmiş yönetim paketlerin yüklenmesi gerekiyor.
  • Update Management – Güncelleme Yönetimi’ndeki değişiklikler hakkında ayrıntılı bilgi için bu linke bakmanız gerekmekte.

 

Okuduğumuz kadarı ile bu portal taşımasından dolayı gerçekleşecek olan değişiklikler bunlar, peki daha önce OMS portal kullananlar ne yapmalı şimdi de ona bakalım. Aslına bakarsanız çoğu özellik herhangi bir geçiş yapmadan çalışmaya devam edecek olsa da, aşağıdaki görevleri gerçekleştirmeniz gerekecektir:

  • Kullanıcı izinlerinizi Azure portalına taşımanız gerekiyor.
  • Güncelleme Yönetimi çözümünün geçişi hakkında ayrıntılı bilgi için yukarıda belirttiğim maddelerin sonuncusunda yer alan linkten faydalanabilirsiniz.

 

Peki, Kullanıcı erişimi ve rol geçişleri nasıl olacak diye merak ediyorsanız onu da kısaca şu şekilde açıklayalım. Azure portal erişim yönetimi OMS Portal’daki erişim yönetiminden daha zengin ve daha güçlüdür. Azure portalında zaten uygun erişime sahip olabilirsiniz. Bu durumda, herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmez. Uygun erişime sahip olmadığınız birkaç durum var; bu durumda yöneticiniz size izin atamalıdır.

  • OMS portalında ReadOnly Kullanıcı izinleriniz var, ancak Azure portalında izinler yok.
  • OMS portalında Katılımcı izinleriniz var, ancak Azure portalında yalnızca Reader erişimi var.

 

Her iki durumda da, yöneticinizin size uygun rolü aşağıdaki tablodan el ile ataması gerekir. Bu rolü kaynak grup veya abonelik düzeyinde atamanızı öneririz. Her iki durum içinde kısa bir sürede daha fazla bilgi sağlanacaktır diye düşünüyorum.

Resim-2

Yukarıdaki önemli detaylardan sonra birkaç bilgi daha vererek yazımı sonlandırmak istiyorum. Artık OMS portalı kullanarak yeni çalışma alanları oluşturamayacaksınız. Azure portaldan yeni bir çalışma alanı oluşturmak yine çok kolay bunun için tek yapmanız gereken Azure portalından Log Analytics’e gelmeniz ve yeni workspace – çalışma alanı oluşturmanız olacaktır. Ayrıca benim de daha önce ki OMS makale serisinde çok beğendiğimi belirttiğim OMS Mobile Uygulaması OMS portalı ile birlikte emekliye ayrılıyor. OMS mobil uygulaması yerine, BT altyapınız, gösterge panolarınız ve kaydedilmiş sorgularınız hakkındaki bilgilere erişmek için, Azure portalına doğrudan mobil cihazınızdaki tarayıcınızdan erişmeniz gerekecektir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar:

https://www.mshowto.org

TAGs:
workspace, OMS, Log Analytics, OMS Mobile App, System Center Operations Manager, Update Management, OMS Portal Azure Portala Taşınıyor, Insights Connector, Azure Portal, New alert management experience,Alert Management solution,Intune

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir