Bicep ile Infrastructre as Code – Bölüm 7: Bicep için Private Registry
0

Bir önceki bölümde bicep modülleri oluşturmuş ve deployment işlemini GitHub Actions ile nasıl otomatik hale getirilebileceğinden bahsetmiştim. Modül kavramından bahsederken de bunların tekrar kullanılabilir ve “modül detayını gizleyebilirsiniz” diye belirtmiştim. GitHub Actions kullanırken modüller çalıştığım repo üzerinde görülebilir, ve yeni bir branch oluşturup PR (Pull request) gönderebilirim. Burada aklınıza şu soru gelebilir: “Kullanacağım her projede bu modülleri eklemek zorunda mıyım?” Cevap: Hayır, değilsiniz. Peki bunu nasıl yapacağız?

Bicep modülleri, tıpkı Azure Artifacts’ta kullandığımız NuGet ya da nmp paketleri gibi referans verilerek kullanılabilir. Bicep modülleri paket olarak derlenmediği için, burada farklı bir yöntemle yapılıyor. Azure Container Registry :)

İlk okuduğunuzda ne alakası var diyebilirsiniz, ancak Azure Container Registry (ACR) üzerinde sadece container’lar için değil, bicep için de registry tanımlayabiliyorsunuz. Örnek olarak mshowtocr adında bir ACR’miz olsun. Aşağıdaki komutu bicep modülünün olduğu klasörde çalıştırdığımda, target olarak belirttiğim yere bicep modülünü deploy edeceğim.

az bicep publish –file appService.bicep –target br:mshowtocr.azurecr.io/bicep/modules/appservice:v1

Komutun bir çıktısı maalesef yok, ama kontrol etmek için Azure Portal üzerinden ACR’ye gittiğimde, Services/Repositories altına geldiğimde belirttiğim şekilde appservice modülünü görebiliyorum (Resim-1).

Resim-1

Buradaki bir başka güzel özellik ise bicep modüllerini versiyonlayabiliyoruz. Böylece farklı versiyonları da ihtiyaca göre kullanabiliyoruz.

Main.bicep dosyasında ise Resim-2‘de göreceğiniz gibi modül path’ini ACR’yi gösterecek şekilde değiştirdim. Eğer VSCode üzerinde çalışıyor ve Bicep eklentisi kurulu ise, referans linkini eksik ya da hatalı yazdığınızda altını kırmızı bir çizgi ile çizerek sizi uyaracaktır. İmleç ile üzerine geldiğinizde de hata detayını görebilirsiniz. Referansı ilk kez yazdıktan kısa bir süre sonra bağlantıyı başarılı ise kırmızı çizgi kalkacak, bu nedenle ilk yazımdan sonra biraz beklemekte fayda var.

Resim-2

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bicep documentation | Microsoft Docs

GitHub – mertyeter/bicep-samples

TAGs: Azure, Yazılım Geliştiriciler için Azure, Bicep, ARM Templates, JSON, Azure Resource Manager, IaC, Infrastructure as Code, VS Code, Visual Studio Code, Azure CLI, bicep nedir, bicep, Azure Container Registry, ACR, Private Registry for Bicep

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir