1. Anasayfa
  2. Haberler

Microsoft Geleceğin Veri Merkezlerini Yönetecek


0

Microsoft BT Otomasyon Yazılımları ile tanınan Opalis’i satın aldı. System Center dopingi ile geleceğin veri merkezlerini yönetecek. Giderek daha büyük veri merkezlerine hizmet vermeye başlayan Microsoft, artan sunucu sayıları ve karmaşık altyapıları nedeniyle giderek zorlaşırken BT iş süreçlerinin otomasyonunda uzman bir marka olan Opalis’i satın alarak geleceğin ağ ve sistem altyapılarını oluşturmayı hedefliyor. Microsoft Opalis’in teknolojilerini, gerçek ve sanal sistem yönetimini sağlayan Microsoft System Center ailesiyle entegre edecek. Yenilikçi teknolojileri ve yazılımları ile bireylerin ve kurumların verimliliğe odaklanmasını sağlayan Microsoft, bilişim süreçleri otomasyonu alanında tanınmış markalardan biri olan Opalis’i satın aldı. Microsoft gerçekleştirdiği bu operasyon ile farklı platformları barındıran veri merkezlerinde üstün hizmet kalitesi ile yönetime aday olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Opalis yazılımları, bir veri merkezinin yönetimi için gerekli işleri otomasyon ortamına taşıyan ve iş akışlarını planlamaya yarayan teknolojilerden oluşuyor. Bu çözümler, sistem ve ağ altyapısındaki bileşenlerin oluşturulması, tanımlanması, birbiriyle ilişkilendirilmesi, yönetilmesi ve raporlanmasını sağlayan Run Book Automation (BT Araçları Otomasyonu)  işlevlerinin yanı sıra sanal makina yaşam döngüsü yönetimi, vaka kayıt yönetimi, uyumluluk ve bulut bilişim ortamında sanal makina aktarma gibi işlerde kullanılıyor.

Veri merkezi yönetimi kolaylaşıyor

Veri merkezi yönetim araçlarının kullanımını kolaylaştıran çeşitli iş akışlarını oluşturmaya ve çalıştırmaya yarayan bir otomasyon platformu olarak kurumların işini önemli ölçüde kolaylaştıran Opalis çözümleri, BMC, CA, IBM, HP, Microsoft, ve Symantec gibi endüstrinin bilinen belli başlı tüm BT markalarının sunucu altyapı ve sistem yönetimi ürünleri arasında kapsamlı ve güçlü entegrasyon sağlama yeteneğiyle de öne çıkıyor.

Opalis geçen yılın üçüncü çeyreğine göre bu yılın aynı döneminde lisans satışlarında % 104 oranında artış sağladı. Microsoft’un kendi ürünlerine entegre etmek amacıyla satın aldığı şirket özellikle entegrasyon ihtiyacı yüksek özel şirketler ve kamu kurumlarından büyük ilgi görüyordu.

Opalis’in teknolojisini belli bir vadede Microsoft System Center’ın gelecek sürümlerine entegre etmeyi planlayan Microsoft konu hakkında önümüzdeki aylarda daha ayrıntılı bilgi vermeyi planlıyor.

Büyük ve karmaşık bilgi işlem ortamlarının vazgeçilmez markası: Microsoft

Microsoft, ağ ve sistem yönetimine yönelik yatırımlarına devam ediyor. Microsoft, Ağustos 2009 itibarıyla yaptığı bir açıklamada küresel Yönetim ve Servisler Bölümü’nün 2008-2009 döneminde % 30’un üzerinde büyüyerek yaklaşık 1 milyar dolar ciroya ulaştığını açıklamıştı.

Microsoft’un Sunucu ve Sistem Yönetim Araçları işi, atak ve esnek bir veri merkezi oluşturmayı hedefleyen BT profesyonellerine ve uygulama geliştiren yazılımcılara gelişmiş teknolojiler sunuyor. Bu amaçla Microsoft System Center çevresinde BT verimliliğini artıran ve veri merkezi maliyetlerini azaltan bir dizi ürün ve hizmet sunan Microsoft, sunucu altyapısı, yazılım araçları ve uygulamaları ile giderek daha büyük ve karmaşık bilgi işlem ortamlarının vazgeçilmez markası haline geliyor.

Endüstri standardında birçok markanın hizmet verdiği bilgi işlem ortamlarında birlikte çalışabilirlik, uyumluluk ve açıklık özellikleri ile Microsoft ağ ve sistem yönetim teknolojilerinin rolü giderek artıyor. Bu tür karmaşık altyapılara sahip kurumlarda Microsoft müşterilerine, dinamik süreç otomasyonu, sanallaştırma, servis verebilir uygulamalar ve kullanıcı odaklı çözümler sunarak destek oluyor.

Veri merkezleri artık uzay araçları gibi yönetilecek

Bilişim endüstrisine yönelik araştırmalarıyla tanınan Gartner Group, bu alandaki olası gelişmeleri değerlendirirken, Run Book Automation (BT Araçları Otomasyonu) yazılımlarının 2012’ye doğru evrimleşerek BT yönetim süreç otomasyonu uygulamalarına dönüşen temel bir teknoloji sunacağını tahmin ediyor.

Bu gelişme doğal olarak süreç içerisinde “Entegre BT Servisleri” paketlerinin ortaya çıkmasını sağlayacak. Aynı zamanda BT süreçlerinin otomasyonunu sağlayan yazılım kurulumlarının % 60’ından fazlası “teknoloji olarak” ön hazırlık (provisioning) ve yapılandırma (configuration) yönetimi projelerine destek verebilecek.

Veri merkezlerinde ortaya çıkması beklenen bu esneklik, küresel rekabeti de farklı bir boyuta taşıyor. Hızlı değişen iş hedefleri doğrultusunda gerek duyulan iş uygulamalarının ve altyapı servislerinin büyük bir hızla devreye girmesini sağlayacak bu değişim, tam anlamıyla veri merkezlerinin de bir uzay aracı gibi otomasyonu ve yönetimi anlamına geliyor.

Opalis, Microsoft için neden önemli?

Gelişmiş iş akışı (workflow) teknolojileri, sanal sunucu enflasyonundan kaçınmak ve veri merkezinde üst düzeyde optimizasyon (iyileştirme) sağlamak isteyen yöneticiler için yaşamsal öneme sahip. Gartner, 2010 sonuna kadar otomasyon ve iş akışı yönetimi görevlerinin en az % 50’sinin BT Araçları Otomasyonu yazılımlarıyla sağlanacağını tahmin ediyor.

Microsoft’un bu önemli yatırımının püf noktası, kendi sistem yönetim yazılımı Microsoft System Center’ın fiziksel ve sanal veri merkezi yönetim becerileri ile BT süreçleri ve veri merkezleri konusunda uzmanlığı ile tanınan Opalis’in teknolojilerini buluşturmasından kaynaklanıyor.

Bu satın almanın Microsoft açısından birkaç somut çıktısı bulunuyor. Örneğin Microsoft System Center, fiziksel ve sanal sistem yönetimini sağlarken, veri merkezlerindeki sunucu yazılımları ve sunucular arasındaki karmaşık BT süreçlerini otomasyon ortamına taşımak veri merkezi yönetim maliyetlerini önemli ölçüde geriletecek. yönetim süresini de büyük ölçüde kısaltacak.

Kaynak: veteknoloji.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Ceylan 1981 yılında Sivas'da doğdu. 1998 yılında öğrenimine başladığı İstanbul Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Bölümü, bilgisayar ile olan tanışıklılığında bir dönüm noktası oldu. MCSE:2003 sertifikasına sahip olan Burak Ceylan şu an özel bir kuruluşta Teknoloji Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir