Lenovo ThinkSystem SR650 Operating System Kurulumu
0

Daha önceki yazılarımızda Lenovo ThinkSystem SR650 RAID Yapılandırmasını Simple configuration ve Advanced configuration olarak anlatmıştık. Bu yazımızda da Lenovo ThinkSystem SR650 sunucusu üzerinde Lenovo XClarity Resource Management Solution Controller konsolu ile Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumunu anlatıyor olacağız.

Lenovo XClarity Controller üzerinden bağlantı sağlıyoruz.


Resim-1

XClarity Controller üzerinden User Name bölümüne default olarak USERID ve Password bölümüne PASSW0RD ( O su SIFIR ) yazarak giriş ya sağlıyoruz.

NOT: USER ID kullanıcı adı ve PASSW0RD şifresidir (şifre sıfır ile değil, O harfi iledir)


Resim-2

XClarity Controller Dashboard ekranı geliyor karşımıza bu ekranda sunucu ile ilgili Donanım ve Yazılım bilgilerine ulaşabilirsiniz.


Resim-3

Remote Console Preview bölümünden Remote Console bağlanarak sunucumuza yönetimi ekranına bağlanıyoruz.


Resim-4

Launch Remote Console diyerek sunucumuzun ekranına bağlantı sağlıyoruz.


Resim-5

XClarity Provisioning Manager ekranı geliyor karşımıza. System Summary ekranında sunucumuzla ilgili bilgileri görüyoruz. RAID Setup bölümünde sunucumuz üzerinde RAID yapılandırmasını yapabilirsiniz ya da mevcut RAID yapılandırması üzerinde gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. OS Installation bölümünde sunucumuz üzerinde işletim sistemi kurulumu yapabilirsiniz. Firmware Update bölümünde sunucumuzun Firmware Update işlemini yapabilirsiniz. UEFI Setup bölümünde sunumuzun bilinen adıyla BIOS ayarlarini yapılandırabilirsiniz. Diagnostics bölümünde sunucumuz üzerinde donanım teslerini ve kontrollerini yapabilirsiniz.


Resim-6

OS Installation bölümüne tıklayarak sunucumuz üzerinde Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumunu ve yapılandırmasına başlıyoruz.

Resim-7

OS Installation ekranında Guided Install ve Manual Install seçeneklerini bulunmaktadir. Guided Install seçeneği ile Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumunu ve yapılandırmasını detaylı ve özelleştirerek yapabilirsiniz. Manual Install seçeneği ile Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumunu ve yapılandırmasını manuel olarak yapabilirsiniz.

Resim-8

OS Installation ekranında Guided Install seçeneği seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-9

Drive Selection ekranında Select a drive where the operating system will be installed bölümünde sunucumuz üzerinde hangi RAID yapılandırması üzerinde Operating System ( OS ) kurulumunu yapacaksanız onu seçebilirsiniz. Burdaki sunucumuz Hyper-V Failover Cluster yapısında NOD olarak görev yapacağı için üzerinde sadece tek bir RAID 1 yapılandırması bulunmaktadir. Örneğin sunucumuz üzerinde RAID 1 ve RAID 5 bölümleri olarak 2 farkli olarak RAID yapılandırması olsun. RAID 1 bölümüne Operating System ( OS ) kurulumunu yaparak RAID 5 bölümüne de Hyper-V Rolü için Virtual Machine ( Sanal Makine ) barındıracağımız dizin olarak yapılandırması yapabilirsiniz.

Resim-10

Drive Selection ekranında Select a drive where the operating system will be installed bölümünde sunucumuz üzerinde hangi RAID yapılandırması üzerinde Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumunu yapacaksanız onu seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-11

OS Selection ekranı geliyor karşımıza bu ekranda sunucumuz üzerinde hangi Operating System ( İşletim Sistemi ) kuracağız ve yapılandıracağız onu seçeceğimiz ekrandır.

Resim-12

OS Selection ekranında OS Family bölümünde sunucumuz üzerinde Windows, Linux, VMware ve Others seçenekleri bulunmaktadır.

Resim-13

OS Selection ekranında OS Family bölümünde Windows olarak seçiyoruz.

Resim-14

OS Selection ekranında OS Edition bölümünde Windows versiyonunu seçtiğimiz bölümdür. OS Edition bölümünde sunucumuz üzerinde hangi Windows Operating System ( İşletim Sistemi ) sistemlerini kurabiliyoruz onun bir listesini görüyoruz.

Resim-15

OS Selection ekranında OS Edition bölümünde Windows Server 2016 Datacenter olarak seçiyoruz. Bu sunucumuz Hyper-V Failover Cluster yapısında NOD olarak görev yapacağı için Windows Server 2016 Datacenter olarak seçiyoruz.

Resim-16

OS Image ekranında Local ( DVD or USB ) ve Network share via management network seçenekleri bulunmaktadir. Local ( DVD or USB ) seçeneğinde sunucumuz üzerinde DVD ile kurabiliriz ya da USB ile Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumu gerçekleştirebiliriz. ( Lenovo ThinkSystem SR650 ve SR570 sunucusu üzerinde DVD bulunmamaktadir. Sunucu ile birlikte External bir DVD verilmektedir. ) Network share via management network seçeneğinde sunucumuz üzerinde Network üzerinde sunucumuz üzerinde Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulum yapabilirsiniz.

Resim-17

OS Image ekranında Local ( DVD or USB ) seçeneğini seçerek USB üzerinde Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumu yapıyor olacağız.

Resim-18

OS Image ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-19

Installation Settings ekranında Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumu için bazı yapılandırma seçeneklerini belirlediğimiz bölümdür.

Resim-20

Installation Settings ekranında Installation Type bölümünde Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumu Core Installation ve Full Installation olarak yapabilirsiniz. Core Installation herhangi bir GUI arayüzü olmadan Core olarak kurulum seçeneğidir. Full Installation GUI arayüzü olarak kurulum seçeneğidir. Biz Full Installation olarak kurulum yapıyor olacağız.

Resim-21

Boot Mode bölümünde UEFI ( Unified Extensible Firmware Interface ) olarak geldiğini görüyoruz.

Resim-22

Time Zone bölümünde sunucumuz üzerinde Time Zone ( Saat Dilimi ) seçiyoruz.

Resim-23

Language and Keyboard bölümünde System Language ( Sistem Dili ) ve Keyboard ( Klavye ) seçeneklerini seçiyoruz.

Resim-24

License Key bölümünde kurulumunu yapacağımız Operating System ( İşletim Sistemi ) için Input the license key which is incleded on operating system package or affixed to the server seçeneği ile License Key ( Lisans Anahtarı ) girebilirsiniz. My Installation disc does note require a license key seçeneği ile Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumudan sonra License Key ( Lisans Anahtarı ) girebilirsiniz.

Resim-25

Computer Name bölümünde Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumu sırasında Computer Name ( Bilgisayar İsmi ) belirleyebilirsiniz.

Resim-26

Administrator Password bölümünde Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumu sırasında Administrator Password ( Yöneticisi Şifresi ) belirleyebilirsiniz.

Resim-27

Advanced bölümünde Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumunu özelleştirebilirsiniz.

Resim-28

Advanced bölümünü altında bulunan Domain&Workgroup sekmesinde Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumunundan sonra sunucumuzu ortamımızdaki Active Directory Domain Services üzerine dahil edilmesini sağlayabilirsiniz ya da WORKGROUP olarak bırakabilirsiniz.

Resim-29

Ethernet Controller bölümünde Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumunundan sonra sunucumuzu üzerinde bulunan Network Adapter ( Network Karti ) üzerinde IP Address ( IP Adres ) Static ( Statik ) olarak gelmesi için gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.

Resim-30

Components bölümünde Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumunundan sonra sunucumuzu üzerinde File And Storage services, printer and Document services, Hyper-V, DHCP Server, DNS Server ve Web Server ( ISS ) gibi Roles ( Rol ) kurulumları için gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.

Resim-31

Import extra drivers for OS installation seçeneği ile ekstra Drives kurulumu yapabilirsiniz. Include run-once commands seçeneği ile de Command ( Komut ) çalıştırabilirsiniz.

Resim-32

Installation Type ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-33

Partition Options ekranında Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumunu RAID yapımız üzerinde ne kadar bölümü kurulum için kullanılacaksa onu yapılandırabilirsiniz. Yani sunucumuz üzerinde C dizini ve D dizini olarak farkli Partition ( Bölme ) işlemi yapabilirsiniz.

Resim-34

Partition Options ekranında Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumunu RAID yapımız üzerinde bütün alanin kullanılmasını istediğimiz için herhangi bir değiişiklik yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-35

Summary ekranında Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumu için yaptığımız yapılandırmanın bir özetini görüyoruz.

Resim-36

Resim-37

Resim-38

Resim-39

Summary ekranında Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumu için yaptığımız yapılandırmanın bir özetini kontrol ettikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-40

Resim-41

LICENSE AGREEMENT ekranında Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumu için lisans sözleşmesini I accept the license agreeement diyerek kabul ediyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Resim-42

XClarity Provisioning Manager ekranında Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumu başladığını görüyoruz.

Resim-43

Resim-44

Resim-45

Resim-46

Resim-47

Resim-48

Resim-49

Resim-50

Resim-50

Lenovo ThinkSystem SR650 sunucusu üzerinde Lenovo XClarity Resource Management Solution Controller konsolu ile Operating System ( İşletim Sistemi ) kurulumunu başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Resim-52

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : Lenovo ThinkSystem SR650 Operating System Kurulumu,lenovo thinksystem sr650 operating system Kurulumu,Lenovo ThinkSystem SR650 Operating System Yapılandırması,lenovo thinksystem sr650 operating system yapılandırması,Lenovo ThinkSystem SR650 İşletim Sistemi System Kurulumu,lenovo thinksystem sr650 işletim sistemi Kurulumu,Lenovo ThinkSystem SR650 İşletim Sistemi Yapılandırması,lenovo thinksystem sr650 işletim sistemi yapılandırması,Lenovo ThinkSystem Operating System Kurulumu,lenovo thinksystem operating system Kurulumu,Lenovo ThinkSystem Operating System Yapılandırması,lenovo thinksystem operating system yapılandırması,ThinkSystem SR650 Operating System Kurulumu,thinksystem sr650 operating system Kurulumu,ThinkSystem SR650 Operating System Yapılandırması,thinksystem sr650 operating system yapılandırması,Lenovo ThinkSystem SR650,lenovo thinksystem sr650,Lenovo ThinkSystem SR650 OS Kurulumu,lenovo thinksystem sr650 os Kurulumu,Lenovo ThinkSystem SR650 OS Yapılandırması,lenovo thinksystem sr650 os yapılandırması

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki ÇUBUK 1985 K.D.Z Ereğli doğumludur. 1998 yılında başlayan bilgisayar ile tanışma macerası 2003 yılında profesyonel hayata atılarak başlamıştır.19 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektörü içerisinde farklı rollerde görev almıştır. Bilişim sektörüne K.D.Z Ereğli faaliyet göstermiş olan Ebil Bilgisayar bünyesin de 2003 – 2007 yılları arasında Teknik Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Ebil Bilgisayar bünyesinde kurulan Avasoft Yazılım ve Danışmanlık firmasından çelik sektörü için üretilen Avasoft yazılım, Logo Tiger ve ETA Muhasebe yazılımlarına 2005 – 2007 yılları arasında Yazılım Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılında vatani görevi nedeniyle bu firmadaki görevlerinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Vatani görevini tamamladıktan sonra 2008 – 2009 yılları arasında Bilge Adam Bilişim Grubu‘nda Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimi alarak eğitimini Üstün Başarı ile tamamlamıştır. İstanbul’da faaliyet gösteren InterComp Bilgisayar bünyesinde 2009 – 2011 yılları arasında Sistem Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Eylül 2011 yılından Ağustos 2022 yılına kadar Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş bünyesin de Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yapmıştık. Eylül 2022 yılından itibaren Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. Sistem ve Network Müdürü olarak görev yapmaktadır. 2015 yılında Türkiye’de tüm 4 ve 5 yıldızlı otellerin IT Manager – Group IT Manager – Head of IT – IT Director pozisyonundaki profesyonel Bilgi İşlemcileri bir araya getirmek için kurulan HOTELS CIO Kurucu Üye olarak görev almaktadır. 2005 yılında Bilişim sektöründeki Türkçe içeriği arttırmak ve Microsoft’a ait ürünler ile ilgili çözümler sunmak için oluşturulmuş bağımsız bir organizasyon olan Mshowto bünyesinde yazar olarak görev almaktadır. 2017 yılında Türkiye’de Bilişim sektörüne yön veren, kâr amacı taşımayan, gönüllülerden oluşan profesyonel bir sosyal insiyatif olarak kurulan CIO Turkey bünyesinde Kurucu Üye olarak görev almıştır. 2020 yılında Bilişim Sektörüne fayda sağlamak için üyeleri arasında dayanışma ve geliştirmeyi hedefliyen. Bilişime dokunan herkesin derneği olacak BiTekDer Kurucu Üye olarak görev almıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir