1

Windows Server 2008 ile birlikte Microsoft çok daha güçlü bir sanallaştırma yapısını kullanıcılara sundu. Bu yapı öncesinde kullandığınız Microsoft Virtual PC ve Microsoft Virtual Server yazılımlarını artık bir kenara bırakma zamanı geldi ya da geliyor gibi görünüyor. Sunucu tarafında sanal makineler ile çalışmak IT dünyasına neler kazandırabilir?

Daha az bir maliyetle ayrı makinelerde çalışması gereken uygulamaları sanal makineler üzerinde kurup donanım maliyetini en aza indirgeyebilirsiniz.

  • Birçok uygulamayı tek bir bilgisayar üzerinden çalıştırmak size geniş bir sunucu odasının yerine daha küçük bir sunucu odası için alan sağlayacaktır. Bu şekilde yer tasarrufu sağlayacaktır.
  • Sanal makineler ile çalışmak tabi ki soğutma için harcanan masrafları da en aza indirecektir.
  • Tüm sanal sunucuları tek bir program üzerinden zahmetsizce yönetebilme imkanı sunacaktır.( System Center Virtual Machine Manager)
  • Birçok sunucunun çalıştığı ortamda her bir sunucunun harcadığı güç miktarını sadece tek bir makine üzerinden karşılanarak güç tüketiminden tasarruf edebilirsiniz.
  • Yedekleme ve geri yükleme seçeneklerinin daha fazla ve hızlı olması. Sanal makinelerin diskleri ayrı lokasyonda tutarak veri güvenliğini en üst noktaya taşıyabilirsiniz. Buda veri kayıplarını en aza indirecektir.
  • Fiziksel olarak sunucu güvenliğinin daha fazla olması ve güvenlik harcamalarının en aza düşürülmesi sağlayacaktır.
  • Sadece Windows tabanlı değil diğer işletim sistemleri de Hyper-V tarafından desteklenmektedir. Bu aşamada farklı işletim sistemlerinde çalışması gereken uygulamalarınızın tamamını tek bir işletim sistemi içersinde çalıştırabilirsiniz. Hyper-V için desteklenen işletim sistemleri listesine http://support.microsoft.com/kb/954958 makalesinden ulaşabilirsiniz.

Yukarıda da gördüğünüz gibi sanal sunucular ile çalışmak özellikle maliyet açısından çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Peki Hyper-V’yi nasıl ve hangi makinler üzerinde daha performanslı çalıştırabiliriz?

Hyper-V kurulumu için kullanmanız gereken sistem gereksinimleri şöyle sıralanabilir.

  • Windows server 2008 64-bit versiyonu kullanılmak zorunda.  Kullanabileceğiniz sanal makineler 64 bit veya 32-bit içeren işletim sistemleri olabilir ancak Host makine üzerinde Hyper-V’nin yüklenmesi gereken sistem mutlaka 64-bit bir Windows server 2008 olmak zorundadır.
  • Kullanabileceğiniz işlemci ise tabi 64-bit ve sanallaştırmayı destekleyen bir işlemci olmadır. AMD ve INTEL bu teknolojiyi kullanabileceğiniz imkanları sumaktadır. AMD tarafında F2 refüzyonuna uğramış olan Athlon ve Opteron (AMD-V) işlemciler kullanabilirsiniz. INTEL de ise (INTEL VT) Xeon 3000 Xeon 5000 ve Xeon 7000 gibi işlemciler bu teknolojiyi destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.
  • Bu teknolojiyi en iyi performansta kullanabilmek için tabi ki  RAM biraz fazla olması gerekecektir. Her bir sanal makine için ayrı olarak fiziksel bellek ayırmak durumundasınız. Sunucuların üzerindeki rollere göre bu RAM miktarını ayarlayabilirsiniz ancak bu aşamada benim önerim en az sunucu üzerinde(sadece host makine için) 2 GB kadar RAM ayırmanız olacaktır. Kullanabileceğiniz maximum RAM miktarları ise
İşletim Sistemi32-bit64-bit
Windows Server 2008 Standart4GB32GB
Windows Server 2008 Enterprise64GB2TB
Windows Server 2008 Datacenter64GB2TB
  • Hyper-V kullanılacak olan bilgisayarlarda Hardware Data Execution (DEP) destekliyor olması gerekir ve DEP’in sistem içersinde açık olması gerekmektedir. Şuan piyasada olan birçok donanım DEP destekler bios içersinde bu kontrolü yapabilirsiniz.
  • Sanal sunucular üzerinde çalıştıracağınız makinler disk kullanımı çok fazla artırmaktadır. Bu aşamada kullanacağınız disklerin Host makineden ayrı bir bilgisayarda ve raid yapısına uygun olmasına önem göstermeniz gerekir. Ayrıca ayrı bir bilgisayar veya disk üzerinde duran sanal makineler Host sistemin zarar görmesi durumunda yeni bir sistem oluşturularak kısa sürede tüm sanal makinelerin tekrar ayağı kaldırılması sağlanabilir.

www.windowsservercatalog.com adresinden sisteminizin Hyper-V destekleyip desteklemediğini test edebilirsiniz.

Hyper-V sisteminize de built-in olarak bulunmaz bu rolü sisteminize sadece güncellemeler ile almanız gerekmektedir. Hyper-V için gerekli güncellemeler KB 939853 ve KB 939854 makalelerinden ulaşılabilir. Bu güncellemeler otomatik updateler ile c:\windows\wsv klasörü altından ulaşılabilir ve bu bölümden kurulumlarını yapabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1983 yılında Balıkesirde doğdum. Orta öğrenimi İstanbul da bitirdim. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik bölümünden mezun oldum. 5 yıldır bilişim sektöründe çalışıyorum. MCP, MCSA,MCSE sertifikalarına sahibim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 13/11/2010

    “I generally really do not put up in Blogs but your web site pressured me to, amazing work.!! beautiful …”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir