2

Bu yazıda HyperV Failover Cluster yapısını inceleyeceğiz. Kısaca Failover Cluster yapısı, aktif olarak çalışan her iki HyperV sunucusundan biri, bir sebepten dolayı hizmet verememeye başlarsa, çalışan diğer HyperV sunucusunun rolleri kendi üzerine alması, yani HyperV hizmetinin durmaması anlamına gelmektedir. İş sürekliliği açısından önemli olan bu yapıyı adım adım inceliyor olacağız.

Failover Cluster (HyperV) yapısı için yapıda bulunması gerekenler/Ön hazırlıklar;

  • Aktif olarak çalışan bir Active Directory hizmeti,
  • Failover Cluster hizmeti verecek en az iki adet HyperV rolü kurulu sunucu,
  • Active Directory, HyperV sunucuları ve Storage arasındaki network bağlantısının düzgün çalışıyor, erişilebilir durumda olmaları,
  • Failover Cluster hizmeti verecek HyperV sunucularının domain ‘e katılmış olmaları,

Tüm bu ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra, HyperV kurulu Failover Cluster sunucularımda, Storage yapısının görebilmeleri ve erişilebilmeleri için gerekli olan iSCSI Initiator yapılandırmasını yapacağız.

“Start – Administrative Tools – iSCSI Initiator” seçin.


Resim-1

Microsoft iSCSI servisinin şu an çalışmadığını, çalıştırmak isteyip istemediğinizi soracaktır. “Yes” dedikten sonra devam edin.


Resim-2

Açılan pencerede, Storage ünitesinin IP Adresini yazdıktan sonra, “Quick Connect” butonuna tıkladığınızda, daha önceden hazırlamış olduğunuz “Target” a bağlı olduğunuzu göreceksiniz. “Done” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.


Resim-3

Ardından “Server Manager” içerisinden “Storage – Disk Management” altında gelerek, biri 500 MB diğeri ise 30 GB olan disklerinizi görüntüleyin. Her iki diski de “Offline” durumdan “Online” duruma ve İnitialize ediyoruz. Tüm bu işlemlerden sonra, her iki diski de NTFS dosya sistemi ile formatlayın. İsimlerini ve drive letter ‘larını dilediğiniz gibi verebilirsiniz.


Resim-4

Formatladıktan sonra disk yapıları aşağıdaki gibi olmalı.


Resim-5

Disk Management ‘taki işimiz bitti. Yine sunucu üzerindeki iSCSI Initiator ‘a açın ve “Volumes and Devices” sekmesine gelin. Burada “Auto Configure” butonuna tıkladığınızda az önce formatlayıp, yapılandırdığınız diskler listelenecektir.


Resim-6

İlk Failover Cluster olan node ‘mda bu işlemleri tamamladık. İkinci HyperV Failover Cluster Node ‘una geçip, aynı iSCSI konfigürasyonlarını yapın. iSCSI ayarları sonrası, “Server Manager” içerisindeki “Disk Management” a geçerek, her iki diski de “Offline” durumdan “Online” duruma getirin.Ancak ilk node ‘da yaptığımız formatlama işlemini burada yapmıyoruz. Sebebi, Node1 HyperV sunucumdan Storage ‘a bağlanarak işlemleri yapmış olmam. Dolayısı ile formatlama işlemini tek bir sunucudan yapmanız yeterli olacaktır. “Volumes and Devices” sekmesinden “Auto Configure” butonuna tıklamayı unutmayın.


Resim-7

Disk konfigürasyonları tamamlandıktan ve her iki HyperV node ‘u da diskleri tanıdıktan sonra, sıra geldi Failover Clustering yapısını kurup/konfigüre etmeye. Her iki HyperV yüklü Node ‘larınızda “Server Manager – Features – Add Feature” sekmelerini seçerek, “Failover Clustering” bileşenini kurun.


Resim-8

HyperV Cluster Node1 ve Node2 ‘ye Failover Clustering bileşenlerini kurduktan sonra, sıra geldi varolan konfigürasyonu test etmeye. Test sonucu, hazırladığımız yapının, Failover Clustering yapısına uygun olup, olmadığı hakkında rapor hazırlanır. Varsa eksikleri detaylı şekilde görebilir, gerekli düzeltmeleri yaparak Failover Clustering hizmetlerini kullanmaya başlayabilirsiniz.

Konfigürasyon test işlemlerini herhangi bir HyperV Node ‘u üzerinden yapabilirsiniz. Ben konfigürasyonun doğruluğunu test etmek için, HyperV Node1 sunucusunu seçiyorum. HyperV Node1 sunucusunda Start – Administrative Tools – Failover Cluster Manager arayüzünü açtıktan sonra, sağ alt kısımda yer alan “Validate a configuration” linkine tıklayarak testi başlatıyorum.


Resim-9

Ardından açılan pencerede HyperV Cluster olacak her iki node ‘umu da “Browse” butonuna tıklayarak ekliyorum.


Resim-10

Sistem, ağ ve depolamaya ait tüm detayları test etmesi için “Run all tests” seçip, devam ediyorum.


Resim-11

Tüm konfigürasyonların uygunluğu test edildikten sonra, aşağıdaki görselde görebileceğiniz gibi bir rapor hazırlanır.


Resim-12

“View Report” butonuna tıklayarak hangi konfigürasyonların testten geçip, geçmediğini görebilirsiniz.

Failover Clustering yapısı için, tüm yapılan Sistem, Ağ ve Depolama konfigürasyonları doğru ise, Cluster kurulumuna geçebiliriz artık. Aynı pencere içerisinde bu sefer “Create a Cluster” linkine tıklayarak başlıyoruz.


Resim-13

Failover Cluster yapısına dahil olacak her iki node ‘umu da “Browse” butonuna tıklayarak seçiyorum.


Resim-14

Seçtikten sonra, kuracağımız Cluster yapısına bir isim vereceğiz. HyperV Cluster yaptığımız için, ben “HyperV_Cluster” adını verdim. Sonrasında ise, alttaki sütundaki son oktete Cluster ‘ınızın kullanacağı IP adresini yazacağız. Bu IP adresi daha önceden kullanılmamış, ve boşta bir adres olmalıdır.


Resim-15

Ardınran Cluster bilgilerini doğruladıktan sonra, Next butonuna tıklayarak Cluster yapısını oluşturmaya başlıyoruz.


Resim-16

İşlem başarılı bir şekilde tamamlandı, sıra geldi diğer detayları konfigüre etmeye.


Resim-17

Failover Cluster ekranı bu işlemden sonra aşağıdaki gibi gözükmelidir.


Resim-18

Failover içerisindeki disk yapılarını kontrol ettiğimde birşeylerin ters gittiğini görüyorum. Normalde Quorum olarak atamış olduğum disk, VM ‘lerin depolanacağı yer, VM ‘lerin depolanacağı disk ise, Quorum olarak görünmekte. Bu yanlışlığı düzeltip, 500 MB ‘lık alanın Quorum, 30 GB ‘lık diğer alanın ise, VMPool ‘a ait olmasını sağlayacağız.


Resim-19

Cluster ‘ınıza sağ tıklayıp, More Actions ve Configüre Cluster Quorum Settings seçeneklerini takip edin.


Resim-20

İlgili option seçildikten sonra, Quorum ayarları default olarak bırakılır ve devam edilir.


Resim-21

Sonrasında, Quorum olması gereken 500 MB ‘lık alana sahip diski seçip, devam ediyoruz.


Resim-22

İşlemi bitirdikten sonra, Quorum konfigrasyonun değiştirildiğini görebiliyoruz. Bunu test etmek için, Failover Cluster Manager ekranı içerisinde “Storage” seçeneğini seçip, görüntüleyebilirsiniz.


Resim-23

Her iki HyperV node ‘umuzun da ortak olarak erişip, kullanabilmesi için bir adet Cluster Shared Volume (CSV) oluşturmak gerekecektir.”Enable Cluster Shared Volumes” linkine tıklayarak, sol tarafa gelmesini sağlayın.


Resim-24

Cluster Shared Volume altında, her iki HyperV node ‘unun da ortak olarak kullanacağı Storage ‘ınızı seçin. Bu storage, 30 GB olarak ayarladığımız Cluster Disk 2 olacaktır.


Resim-25

VM ‘lerimizin duracağı Storage ‘ı ayarladıktan sonra, durduğu lokasyon olarak “C:\ClusterStorage\Volume1” olarak görünmekte. Bunun anlamı, her iki sunucununda “C:\ClusterStorage\Volume1” altında kullanmış olduğum her VM (Virtual Machine) aslında Storage ‘ımız içerisinde depolanıyor demektir. Bundan sonraki detay, her iki node ‘a gelip, HyperV Settings içerisinde, eklenecek tüm VM disk ‘lerinin default yolunun C:\Users\Public\Documents\Hyper-V\Virtual Hard Disks ve tüm VM ‘lerin duracağın yerin C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Hyper-V ‘den alınıp, “C:\ClusterStorage\Volume1” olarak konfigüre edilmesi olacaktır.


Resim-26

Tüm bu HyperV ayarlarından sonra, görünüm aşağıdaki gibi olmalıdır.


Resim-27

HyperV içerisinde iki adet test amaçlı oluşturmuş olduğum Windows 7 makinem var. Bunları Failover Cluster Manager arayüzünden ekleyeceğim.

Failover Cluster Manager penceresinde, “Services and applications” sağ tıklayıp, “Configure a Service or Application” seçiyoruz.


Resim-28

Yüksek erişilebilirlik seçeneklerinden Virtual Machine ‘i seçiyoruz. HyperV ‘deki sanal makinelerimi Failover Cluster olarak ayarlayacağım için seçtim.


Resim-29

Highly Available olarak çalışacak sanal makinelerimi işaretleyip, ilerliyorum.


Resim-30

HyperV Settings konfigürasyonda herhangi bir problem yok ise aşağıdaki gibi bir görsel göreceğiz.


Resim-31

Sanal makinelerimden birini “Start virtual machines” tıklayarak başlatıyorum.


Resim-32

Her iki sanal makineme de baktığımda “Current Owner” olarak VMNode1 görünüyor. Failover Clustering yapısını test etmek için, VMNode1 HyperV makinemin Ethernet kablosunu çekiyorum.


Resim-33

Sonrasında VMNode2 HyperV sunucumda “Failover Cluster Manager” konsolunu açtığımda, neler gerçekleştiğini, sahibi olmasına rağmen VMNode1 üzerinde sanal makineye hala erişip, erişemediğimi görüyor olacağım.

Şu an tüm sanal sunucularım Vmnode1 üzerinde görünmekte.


Resim-34

VMNode1 HyperV sunucusunun ethernet kablosu test için çekildiğinde, VMNode2 HyperV sunucusunun gerekli rolü kendi üzerine alarak, sanallaştırma ortamının devamlılığını sağladığını görüyoruz.


Resim-35

Artık tüm sanal makinelerimiz VMNode1 bir sebepten dolayı erişilemez olduğu için VMNode2 üzerinde görünüyor. Böylelikle, HyperV sunucularımızın birinin başına birşey de gelse, hizmet verememeye dahi başlasa, diğer sunucu bunu anlayıp, tüm rolleri üzerine çekerek, iş sürekliliğini sağlıyor olacaktır.

Diğer bir konu ise HyperV ve Failover Cluster ile beraber kullanabileceğiniz bir özellik olan “Live Migration”. Live Migration, HyperV içerisinde kullandığınız sanal makineler, kesintiye uğramaksızın bir Node ‘dan alınıp, diğer Node ‘a taşınmasıdır. Live Migration ile sanal sunucu ve istemcileriniz çalışır durumdayken
taşıma işlemi gerçekleşir, ve herhangi bir data kaybı yaşanmaz, ya da sanal makineyi kapatmak gibi bir işlem gerektirmez.

Live Migration kullanımı için;

Failover Cluster Manager konsolu içerisinde “Services and Applications” sekmesine gelinir. Windows_7-A sanal makinemin “Current Owner” ı VMNode2 sunucu olarak görünmekte. Ben bu sunucuyu VMNode1 üzerine çalışır halde taşıyacağım.


Resim-36

Taşıyacağınız sanal makineye gelip, sağ tıkladıktan sonra “Live Migrate virtual machine to another node” içerisinden ” 1-Live Migrate To Node VMNode1″ seçeneğini seçin.


Resim-37

Migration yapılırken %yüzdesel değer olarak hangi aşamada olduğunu takip edebilirsiniz.


Resim-38

Live Migration bittikten sonra, artık Windows_7-A sanal makinesinin “Current Owner” ı VMNode1 olarak görünmekte. Bunun anlamı artık Windows_7-A sanal makinesinden VMNode1 ‘in sorumlu olmasıdır. Herhangi bir sebepten dolayı, VMNode1 hizmet verememeye başlarsa, Failover Cluster bu sanal makineleri VMNode2 üzerinden yayımlamaya başlayacaktır.


Resim-39

Failover Cluster yapısını HyperV servisi için incelemiş olduk. Umarım işinize yarar, faydalı bir yazı olmuştur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baran Saygın, İstanbul-Üsküdar doğumludur.Bilge Adam ‘da Sistem ve Platform biriminde Danışman ünvanıyla görev almaktadır. Bundan önce de yine aynı sektörde çeşitli firmalarda görev almış eğitimler vermiş ve projeler gerçekleştirmiştir. Mshowto bünyesinde sizlere yardımcı olmaktan ve bilgilerini paylaşmaktan memnuniyet duymaktadir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 11/02/2013

    makale için teşekkür ederiz. benim için faydalı oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir