0

Önceki makalemizde Windows Server 2008 Backup rolünden bahsetmiş, getirdiği yenilikler ve backuplama işlemlerine dair örnekler vermiştik. Restore işlemlerini ihtiyacınıza göre farklı şekillerde gerçekleştirebilirsiniz. Bu makalemizde dosya ve klasör, volumes, system state, işletim sistemleri için recovery işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiğine bir göz atacağız.

İlk olarak dosya ve klasörlerde recovery işlemlerinin nasıl yapıldığına bakalım.

1-) Actions tabında Recover seçeneğine tıklayın.


Şekil-1

2-) Açılan pencerede backupların nerede restore edileceğine dair bir soru sormaktadır. Backuplar restore işlemi yapılacak DC üzerindeyse This Server seçeneğini paylaştırılmış bir klasöre ya da farklı bir backplama ünitesinde bulunuyorsa  Another server seçeneğini işaretleyip devam edin.


Şekil-2

3-) Recovery işlemi için hangi yedeğin kullanılacağını belirtin.


Şekil-3

4-) Ne tür bir recovery işlemi yapılacağını belirtin.


Şekil-4

5-) Hangi dosya ve klasörler için recovery işleminin gerçekleştirileceğini belirtin.


Şekil-5

6-) Recovery işlemlerinin gerçekleştirileceği dosyları farklı bir lokasyona restore edebilir ya da önceki konumuna restore edilmesini belirleyebilirsiniz. Aşağıdaki seçeneklerde ise recovery yapılacak lokasyonda aynı dosyalara rastlanırsa ne yapılması gerektiğini belirtebilirsiniz.


Şekil-6

7-) Diğer ekranda restore edilecek dosya ve klasörlerin görüntülenmektedir. Recovery butonuna tıklayıp restore işlemini tamamlayın.


Şekil-7

8-) Restore işlemi gerçekleştirildikten sonra ekran görüntüleri aşağıdaki gibidir.


Şekil-8


Şekil-9

Volume restore işlemleri için 1,2,3.üncü maddelerdeki işlemleri gerçekleştirin. 4. üncü adımda volumes seçeneğini işaretleyin.

9-) Recovery işlemi gerçekleştireceğiniz source volume ve destination volume belirtin.Açılan uyarı penceresinde destination volume üzerindeki verilerin sileneceğini belirtilmektedir. Yes seçeneğini işaretleyip devam edin.


Şekil-10

10-) Confirmation ekranındaki bilgilerin doğruluğunu kontrol edip recovery işlemini tamamlayın.

11-) Recover işleminden sonra ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.


Şekil-11

Windows Server Backup ile daha önceden oluşturmuş olduğunuz backuplar ile Windows Recovery Environment kullanarak kurtarabilirsiniz. Bunun için Windows Server 2008 dvd’ sinden bilgisayarı boot edip açılan pencerede ” Repair your computer” seçeneğini işaretleyin.


Şekil-12

12-) Repair edilecek işletim sistemini belirtin.


Şekil-13

13-) Windows Complete PC Restore seçeneğini işaretleyip devam edin.


Şekil-14

14-) Açılan pencere yedeğin tutulduğu yer otomatik olarak belirtilecektir.İstendiğinde farklı bir lokasyondaki backuplarıda kullanılabilmek için Restore a different backup seçeneği kullanılabilir.


Şekil-15

15-) Advanced seçeneğinde yapılacak işlemden sonra ne yapılacağı belirlenebilir. Format and repartion disks seçeneği işaretlendiğinde varolan diskler silinecek ve backup’a uygun hale getirilecektir. Exclude disks seçeneği işaretlenerek diğer diskler bu durumdan istisna tutulabilir.


Şekil-16


Şekil-17

16-) Confirmation ekranı restore işleminin hangi backup ile yapılacağını belirtmektedir.


Şekil-18

17-) Restore işlemi tamamlanmadan önce disklerin formatlanacağı ve varolan datanın kaybolacağına dair bilgi verecektir. Uyarıyı onayladıktan sonra restore işlemi başlayacaktır.


Şekil-19

System state için restore işlemlerinde Windows Server 2008 F8 tuşu ile DSRM modda başlatılıp local administrator hesabıyla logon olunması gerekmektedir.

18-) Hangi backuplar olduğunu öğrenmek için wbadmin get versions komutunu çalıştırın.


Şekil-20

20-) Komut satırında “wbadmin start systemstaterecovery –version: (tarih)-(saat) komutunu çalıştırıp system state recovery işlemini tamamlayın.


Şekil-21

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Recovering Your Server

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mehmet ÖZGAL 07.05.1984 İstanbul doğumlu. Lise öğrenimini Maçka Akif Tuncel Meslek Lisesinde, üniversite öğrenimini Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri Ve Programlama Bölümü 1.lik derecesi alarak tamamladı. Amatör olarak fotoğrafçılıkla ve sinopsis yazmakla uğraşıyor. Kurumsal bir bankada iş hayatı devam etmektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MCP, MCTS:Vista, MCSA+S

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir