Hyper-V Failover Cluster – Quorum Modelleri ve Modları
0

Quorum disk bir failover yapısında clusterımızın ayakta kalmasını için cluster database dosyalarının tutulduğu kısımdır.Cluster yapımızdaki 2,3,6 hatta 10 sunucum bile bulunabilir. Hiç bir sistem yöneticisinin istemediği durumlar başımıza gelebilir ve sunucularımız arıza durumu meydana gelerek kapanmaya başlayabilir.Failover cluster yapımızda bu noktada devreye girerek kapanan sunucumuzdaki görevleri canlı olan sunucularımız devralır.

Failover Cluster sistemi temel olarak oylama mantığına bağlıdır, yani cluster sistemimin çalışabilmesi için cluster da olan sunucularımın toplamının yarısından 1 fazlası oy verebilir durumda yani up olması gerekmektedir.Quorum modelleri ve modları da burada devreye girmektedir.

Genel bilgiyi verdikten sonra quorum modelleri ve quorum modlarını anlatmaya geçebilirim.

QUORUM MODELLERİ

3 farklı quorum modeli bulunmaktadır. Bunlar ;

  • Disk Witness
  • File Shared Witness
  • Cloud Witness (Şu an sadece Server 2016’da bu özellik var)

 

Disk Witness

Yeni bir failover cluster oluşturduğumuzda yapı otomatik olarak bir diski seçer ve disk witness olarak tanımlar.

Özellikleri ;

  • Minimum 512 MB alan gereklidir.
  • Diske sahip sunucu cluster’a da sahiptir.(Aynı anda sadece 1 sunucum witness kullanabilir, a sunucusu witness diske yazarken b sunucusu diske erişemez.)
  • Çift sayılı sunucularda ve tek site durumlarda uygulanır.

 

Örnek verecek olursa 2 sunuculu bir failover yapımız var.Yukarda oylama sistemi işe failoverın ayakta kaldığından bahsetmiştik böyle bir durumda sunucularımdan 1 tanesi kapandığında failover yapım çalışmayacaktır.İşte tamda burada disk witness özelliğini kullanacağız.Witness olarak oluşturulan disk oy verebileceği için sunucularımdan 1 i kapansa bile failover yapım çalışmaya devam edecektir.

Resim-1

File Share Witness

Temel olarak disk witness özelliği ile aynı görevi görmektedir.Fakat çok sitelı yapılarda ve çift sunucularda kullanılması tavsiye edilmektedir.SMB 3.0 şartı vardır.

Örneğin ;

2 sunucumuz var bu sunucularımızı aynı lokasyonda tutamıyoruz ve quorum diske uyarlıyamıyoruz bu gibi bir durumda file share witness özelliğini kullanabiliriz

Yine diğer bir örnekte birden fazla sitem mevcut ve hepsi çift sunucudan oluşuyor, bu durumda yine file share witness özelliğine başvurabiliriz.

Resim-2

Cloud Witness

Evet, Windows Server 2016 sunucu ile hayatımıza giren bir diğer witness modeli ise cloud witness’dır.

File shared witness özelliği ile aynı çalışır, sadece genel bir witness oluşturmamıza olanak sağlayarak Windows 2016 olarak oluşturacağımız dağınık yapılı sistemleri clouda bağlayarak çalıştırabiliriz.

Bütün sitelarımız internete erişebiliyorsa tavsiye edilen bir yöntemdir.

Resim-3

QUORUM MODLARI

Failover cluster 4 farklı quorum modunu desteklemektedir. Bunlar ;

  • Node Majority
  • Node and Disk Majority
  • Node and File Share Majority
  • No Majority: Disk Only (2012’de bu özellik yok – 2012 ile birlikte özellik sayısı 3’e inmiştir.)

 

Bu modeları kullanmak için failover clusterımıza dahil olan sunucuların tek sayı olması gerekmektedir.Sayısı çift ise yukarda bahsetmiş olduğumuz witness modellerinden birini kullabilirsiniz.

Windows Server 2012 ile beraber dinamik quorum ve witness default olarak ayarlanmaktadır, Bu yüzden hangi modun kullanılacağı otomatik olarak belirlenmektedir.Bütün yapıların anlaşılması için tek tek modları anlatacağım . Dinamik quorum ve witness açıklamasını yazının sonunda paylaşacağım.

Node Majority

Node Majority, Bu özellikte sadece failover cluster’ımıza dahil olan nodeların oy kullanma yetkisi vardır.Tek sayılı ortamlarda tavsiye edilir.3,5,7 node sayısı durumlarda kullanılabilir.

Örnek:Aşağıdaki yapıda failover yapımda toplamda 3 node bulunmaktadır.1 tanesi down olduğunda cluster çalışmaya devam edecektir.2 sunucum kapandığında ise cluster yapım çalışmayacaktır.

Resim-4

Node and Disk Majority,

Sadece çift tiplerde bu mod önerilir.Sadece çalışan sunucular değil disk witness ın da oy hakkı bulunmaktadır. (Witness için Shared volume olarak atanmış 1 GB’lık bir disk yetecektir.)

Örnek:Aşağıdaki yapıda failover yapımda toplam 4 sunucu ve bir ortak witness bulunmaktadır.Toplam oy hakkı 5’dir.Sunucularımdan 2’si kapansa bile failover cluster yapım çalışmasına devam edecektir.

Resim-5

Örnek :Yine aynı şekilde failover cluster yapıma dahil 4 sunucu ve witness diskim mevcut.Bu sefer witness’ın offina geçtiği durumu değerlendirelim.

Aşağıdaki tabloda ilk duruma baktığımızda 3 aktif nodum var, 4.nodum ve disk witness ım offine konumda bu durumda cluster çalışmaya devam eder arkaşlar çünkü toplam oy oranım 3’tür (yarısından fazlası).

Resim-6

“Disk witnessım offine cluster bilgileri orada tutuluyor yapı nasıl çalışır?” sorusu aklınıza gelebilir evet witness disk im offine konumda ama bütün nodelarım witness diskimin replicasını içinde barındırıyor, bu yüzden witness diskim gitse bile yapım çalışmaya devam eder.(Oy çokluğu sağlandığı sürece diskim offine konumda olsa bile replikası nodelar üzerinde tutulduğu için failover yapım kesintiye uğramayacaktır.)

Resim-7

Node and File Share Majority

Disk majority özelliği ile aynı şekilde çalışmaktadır.Tek fark cluster database diskte değil oluşturmuş olduğumuz bir ortak alanda tutulmaktadır.

Çift sayılı failover cluster yapılarında, dağınık nodeları birleştirmek ve birden fazla siteli yapılarda kullanılması tavsiye edilir.Disk majority’deki gibi oy kullanım hakkı hem nodelarda hemde oluşturduğumuz paylaşım alanında vardır.

Örnek: Ortamda failover yapıma bağlı 4 sunucum var . Sonuç ise aşağıdaki tabloda vermis olduğum şekildedir.

Resim-8

File Share majority de altını çizmem gereken bir önemli nokta ise disk majorityde cluster backup dosyası disk witness içinde bulunmaktaydı.Share Majority de bu durum biraz farklıdır disk witnessda ki gibi cluster database replicasını içerisinde barındırmaz.Sadece handi sunucumun clustera sahip olduğunun bilgisini tutar.

Resim-9

No Majority: Disk Only

Önerilmeyen bir yapı ve çoğunluğun seçimine bağlı değildir.Failover yapımda bulunan sunucuların oy hakkı yoktur.Sunucularımdan biri diskle iletişim kurduğu sürece failover yapım çalışır.

Hata yaşanması tamamen diske bağlıdır, diske birşey olursa yapı çalışmaz.

Resim-10

Dynamic Quorum

Son olarak dinamik quorumdan bahsedeceğim.

2012 öncesi sunucularda split-brain senaryosuna (Nodeların birbirine erişememesi durumuna) karşı geliştirilmiş bir yapıdır. Temel olarak oylama sisteminin otomatik olarak yeniden hesaplanmasıdır.

Örnek verecek olursak planlı bir çalışma ile sırası ile nodelarınızı kapatacaksınız. Böyle bir durumda dinamik olarak kapatacağınız sunucunun oyu geçersiz sayılır ve ortamdaki sunucuların oyları yeniden hesaplanarak yeniden işlem sağlanmasıdır. Sunucumuzu kapatıp yeniden açtığımızda düzgün bir şekilde servislerimin oturması ile beraber cluster’a otomatik olarak yeniden eklenir ve oy hakkını geri alır.

NOT: Multi-Node Cluster bir yapıda oy sayısı 3’ten az ise dinamik olarak yapılandırıldığını unutmayınız!

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Quorum disk, Quorum nedir, Failover, Hyper-V Failover Cluster, Dynamic Quorum Nedir, No Majority: Disk Only nedir, Node and File Share Majority nedir, Disk witness nedir,
Cloud Witness nedir, File Shared Witness nedir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 4
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Safranbolu doğumludur. İş hayatına profesyonel olarak 2010 yılında Şekerbank bünyesinde sistem uzman yardımcı olarak başlamıştır. Yurtiçi ve yurtdışı bir çok projede görev almıştır. Şuan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’n de özel bir firmada sistem yöneticisi olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir